MARAKEŞ (TURKISH JOURNAL) – Birleşmiş Milletler’e (BM) üye ülkeler, “Küresel Göç Sözleşmesi”ni Fas’ta düzenlenen uluslararası zirvede imzalayarak kabul etti.
Fas’ın Marakeş kentindeki BM’ye üye 150’den fazla ülkenin katıldığı hükümetlerarası Göç Konferansı’nda “Güvenli, Düzenli ve Kurallı Göç için Küresel Sözleşme” adıyla Küresel Göç Sözleşmesi oylamaya sunuldu.
Konferansta BM üyesi 164 ülke, hukuki açıdan bağlayıcılığı bulunmayan göçmen işçiler ve mültecilere muamele konusunda uluslararası standartları öngören Küresel Göç Sözleşmesi’ni oy çokluğuyla kabul etti.
Göçmenler ve mültecilerle ilgili kuralları belirlemeyi hedefleyen sözleşme, insan hakları ve ulusal egemenlik başta olmak üzere ülkelerin göçle başa çıkmasına yardımcı olmak, göçmenlerin topluma entegre edilmesini geliştirmek ve tecrübe değişimini içeriyor.
Sözleşmede, göçmenlerin mesleki kabiliyetlerinin geliştirilmesi, çocukların eğitim ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasına imkan tanınması, sınırların daha iyi korunması gibi hedefler yer alıyor.
2000’den bu yana 60 bin göçmen hayatını kaybetti
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de kabul edilen sözleşmenin göçmenlerin karşı karşıya kaldığı sorunlarla mücadelede yol haritası olacağını belirtti.
Sözleşmenin göçmenler konusunda uluslararası iş birliği için bir çerçeve niteliğinde olduğunu ifade eden Guterres, göçmenlere insan haklarından yararlanma imkanı vereceğini kaydetti.
Guterres, “Bu anlaşma, sayıları 260 milyona ulaşan dünyadaki göçmenlerin yarısını teşkil eden ve zor şartlarda yaşayan mülteci kadın ve genç kızların sesi olacak.” ifadesini kullandı.
Genel Sekreter Guterres, düzensiz göç nedeniyle can kayıplarının arttığını belirtirken, 2000 yılından bu yana yaklaşık 60 bin göçmenin hayatını kaybettiği ifade etti.
BM Genel Kurul Başkanı Maria Fernanda Espinosa ise imzalanan anlaşmanın, göçmenlerin vatandaşı olduğu, göç sırasında uğradığı ve göçettiği ülkeler arasında iş birliğine olanak sağlayacağını söyledi.
Espinosa da son yıllarda artan göçmen hareketliliğinin, büyük oranda ölümlerle sonuçlandığını vurgularken, sözleşmenin ülkelerin egemenliğine zarar vermediğini ve insan ticaretiyle mücadelede birtakım fırsatların önünü açacağını ifade etti.
İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de kabul edilen sözleşmeye ilgili yaptığı açıklamada, BM’ye üye ülkelere, BM İnsan Hakları Günü’nde, Küresel Göç Sözleşmesi’ni kabul ettikleri için teşekkür ediyorum. Bachelet, sözleşmenin tüm göçmenlerin insan haklarını korumak için güçlü bir bağlılığı ifade ettiğini belirtti..
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in de katıldığı Marakeş’teki toplantılarda Türkiye’yi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu temsil ediyor.
Bu arada, göçmenlere karşı sert uygulamalarıyla bilinen Avrupa ülkelerinden, Avusturya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Macaristan ile birlikte, ABD, Avustralya ve İsrail sözleşmeyi imzalamayacaklarını duyurmuştu.
http://www.turkishjournal.com/2018/12/10/insan-haklari-evrensel-bildirisinin-70-yildonumu-dunya-insan-haklari-gunu/