BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Yemen’in hayati önem taşıyan liman kenti Hudeyde’de ateşkesin sağlanmasıyla ilgili bölgeye uluslararası ateşkes denetleyicileri gönderilmesini ve savaşanların bölgeden çıkarılmasını ön gören tarasıyı oy birliğiyle kabul etti.
BM Güvenlik Konseyi, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek verdiği bölgede 4 yılı aşkın süredir yaşanan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirdiği bölgede barışın sağlanması açısından önemli bir karara imza attı.
15 üyelik BMGK’nin daimi üyesi İngiltere tarafından hazırlanıp, oylamaya sunulan, Yemen’e gıda ürünlerinin yaklaşık yüzde 90’ı, insani yardımların da yüzde 80’inin giriş noktası olması açısından önemi bulunan Hudeyde Limanı’nda ateşkesi denetleyecek, mekanizma kurulmasını öngören Hudeyde tasarısı kabul edildi.
Yemen hükümeti ile Husiler arasında İsveç’in başkenti Stockholm’de yapılan görüşmelerde alınan “Hudeyde’de ateşkes kararına” destek veren tasarı, bölgeye uluslararası ateşkes denetleyicileri gönderilmesini içeriyor.
Karardaki en önemli maddelerden biri ise, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’ten, Hudeyde ve çevresinde ateşkesin denetlenmesi için bir mekanizma oluşturarak, bölgeye ilk olarak 30 günlüğüne uluslararası denetleyiciler göndermesinin talep edilmesi oluşturuyor.
Karara göre, uluslararası gözlemcilerin ateşkesin yürürlüğe girdiği günden itibaren 21 gün içinde Hudeyde kenti ve liman çevresine konuşlandırılacak.
Yemen hükümeti ve Husilere yakıt da dahil, ticari malların ve insani yardımların ülkeye girişi önündeki tüm bürokratik engelleri kaldırmaları çağrısı yapılan kararda esir değişimi anlaşmasının da hayata geçirilmesi isteniyor.
Karar, Genel Sekreter Guterres, kararın uygulanmasıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi’ne haftalık rapor sunmasını da içeriyor.
UNICEF dahil BM’nin bir çok kuruluşuna göre, dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen’de, nüfusun yarısını oluşturan 14 milyon kişi kıtlık riskiyle karşı karşıya bulunurken, 22 milyondan fazla insan yardıma ve korumaya ihtiyaç duyuyor. Ülkede, temiz su bulunmaması, yetersiz beslenme, açlık, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki eksiklik gibi nedenlerle kolera başta olmak üzere salgın hastalıklar görülüyor.