4.2 C
New York kenti
Perşembe, Aralık 12, 2024

BM’de Kıbrıs rutini: Kıbrıs’taki barış gücünün görev süresi uzatıldı

Mutlaka Oku

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Ali Çınar – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kıbrıs’ta bulunan BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresini 31 Temmuz 2019’a kadar uzattırken, adadaki liderlere müzakerelere başlama çağrısı yaptı.

BMGK üyeleri, UNFICYP’nin görev süresinin 6 ay daha uzatılmasını öngören 2053 sayılı kararı oy birliği ile kabul etti.

Karar, adadaki tüm taraflara ve ilgililere, BM Genel Sekreteri’nin Geçici Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un istişareleri sonucu sunulan, bu istişareleri faal ve yapıcı şekilde kullanıp, karşılıklı anlayış içerisinde bir anlaşmaya götürecek çözüm odaklı müzakereler için bir başlangıç noktası oluşturabilecek görev tanımı üzerinde anlaşmaları çağrısında bulunuyor.

Genel Sekreter’den, İyi Niyet Misyonu ve çözüm odaklı müzakereler için başlangıç noktası olacak bir uzlaşmaya varılması yönünde ilerlemeyle ilgili bir raporu 15 Nisan 2019’a kadar sunması talebini içeren karar metni, Genel Sekreter’den ayrıca, 10 Temmuz 2019’da, güven yaratıcı önlemler üzerinde ilerleme, gerginlikleri yatıştıracak sistemleri kurma yönündeki çabaları, ada genelindeki meseleleri ve iki liderin toplumları bir çözüme hazırlama çabalarını ve Kıbrıs’ta istikrarla birlikte siyasi ilerlemeye götürecek, BMGK’yı son gelişmelerden haberdar eden, bu kararın uygulanmasıyla ilgili bir raporu sunmasını istiyor.

Kabul edilen karar ayrıca, adadaki tüm taraflara “UNFICYP’in tampon bölgedeki otoritesine saygı göstermelerini ve BMGK’nin ateşkes hattı boyunca askeri statükodaki artan ihlal sayısıyla ilgili ciddi endişeleri” içeriyor.

Adadaki liderelere müzakerelere başlam çağrısı yapan kararda, taraflardan ilgili BMGK kararlarında belirtilen, siyasi eşitlikle iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelinde adil ve kapsamlı, kalıcı bir çözüm taahhütlerini yenilemeleri istenirken, statükonun sürdürülemeyeceği vurgulandı.

ABD: Süreklik barışı koruma misyonları kabul edilemez

ABD’nin Nikki Haley’den boşalan BM Daimi Temsilci Yardımcılığını vekaleten yürüten Büyükelçi Jonathan Cohen oylama sonrasında konsey üyelerine hitabında, sürekli barışı koruma misyonlarının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Büyükelçi Cohen konuşmasında,  “UNFICYP ve BM’nin Kıbrıs’taki varlığı, siyasi bir çözüme giden yoldan yoksun bir peyzajın parçası olamaz veya onun yerine geçemez” ifadesini kullandı.

BM barış gücüne en büyük katkıyı sağlayan ve Başkan Donald Trump’ın göreve gelmesinden sonra bu katkı paylarını kesilmesini isteyen ABD, yıllarca devam eden barış güçlerinin “donmuş çatışmalar yaratmaya katkıda bulunduğunu” savunarak uzun süredir devam eden misyonların kapatılmasından yana olduğunu dile getirmişti.

UNFICYP’nin, Temmuz 2018’de 6 ay uzatılan görev süresi 31 Ocak 2019’da sona eriyor.

1964’te BMGK kararıyla oluşturulan UNFICYP, BM’nin en uzun süreli görev yapan barış gücü operasyonlarından biri olarak biliniyor.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler