WASHINGTON (TURKISH JOURNAL) – ABD, 1987 yılında ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov arasında imzalanan “Orta Menzilli Nükleer Silahlar Anlaşması”ndan (INF) ayrılma kararı aldığını açıklandı.
Trump yönetimi, bir taraftan Kuzey Kore’nin nükleer silahlarını imha etmesi konusunda Nobel Ödüllü Obama yönetiminin dahi cesaret edemediği barış adımları atarken, diğer taraftan, Reagan yönetiminin Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği (Rusya) ile imzaladığı, nükleer savaş tehdidini azaltmaya yönelik en önemli adımlardan biri olan INF’den ayrılma kararı aldı.
Aralık 2018’de Brüksel’de yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, Rusya’ya INF Anlaşması’na uyması için 1 Şubat’a kadar (60 günlük) süre verdiklerini açıklamasının ardından ABD, anlaşmanın 15. maddesinde öngörülen çekilme süreci başlattı.
ABD’nin iddiasına göre, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) tarafından SSC-8 olarak belirtilen Rusya’nın Novator 9M729 adlı füzesi anlaşmayı ihlal etti.
Konuyla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığındaki basına yaptığı açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya’nın gerçek ve doğrulanabilir bir uyum sağlama konusunda herhangi bir adım atmayı reddettiğini belirtti. Bakan Pompeo, açıklamasında, “Rusya ve diğer anlaşma taraflarına, ABD’nin altı ay içinde yürürlüğe giren INF anlaşmasından çekildiğine dair resmi bir bildirimde bulunacağız.” dedi.
2014 yılında Obama yönetimi Kremlin’i anlaşmayı doğrudan ihlal eden füze denemesi yapmakla suçlarken, Rusya, ABD’nin de anlaşmayı ihlal ettiğini ileri sürmüş, ABD bu suçlamayı reddetmişti.
Rusya’nın geçen yıl hipersonik füzeler yaptığını duyurmasının ardından, Trump yönetimi son adımı atarak, Putin yönetiminin uymadığı anlaşmadan ayrıldığını duyurdu.
Anlaşmaya taraf olmayan Çin’in çok sayıda füzesi var
Bu arada ABD’li yetkililer, anlaşmaya taraf olmayan Çin’in de anlaşmanın sınırlarının ötesinde uzun menzilli çok sayıda füze üreterek, Asya’da önemli bir askeri avantaj sağladığına dair endişelerini dile getirdi.
Kısaca INF Anlaşması
Reagan ile Gorbaçov arasında 1987’de imzalanan INF Anlaşması, 500 ile 5 bin 500 kilometre arasındakaradan havaya atılabilen orta menzilli füzelerin yasaklanmasını öngörürken, denizden ateşlenen füzeleri kapsamıyor.
Nükleer savaş tehdidini ortadan kaldırmayı hedefleyen anlaşma kapsamında 4 yılda yaklaşık 2 bin 700 füze imha edildi. INF Anlaşması, nükleer silahlı füzeleri 30 yılı aşkın süredir Avrupa topraklarından uzak tutuyor.
http://www.turkishjournal.com/2018/03/01/putinin-nukleer-cikisina-abdden-cevap/
Rusya ABD tahvillerini azalttı
Bu arada, ABD Hazine Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre, Rusya, ABD tahvillerindeki yatırımlarını düşürmeye devam ediyor. Rusya’nın ABD tahvillerindeki yatırımı Kasım 2018’de bir önceki aya kıyasla 1,8 milyar dolar azalarak 12,8 milyar dolara düştü.
http://www.turkishjournal.com/2018/03/26/abd-60-rus-vatandasini-sinir-disi-ediyor/