15.6 C
New York kenti
Cuma, Nisan 4, 2025

Türkiye 2020’ye kadar 200 bin yabancı öğrenci ağırlamayı hedefliyor

Mutlaka Oku

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOUNRAL) – Ali Çınar – Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde yaptığı konuşmada, son 10 yılda yabancı öğrenci sayısında 7 kat arttış sağlayan Türkiye’nin 2020’ye kadar 200 bin yabancı öğrenciyi ağırlama ve küresel yüksek öğrenim merkezlerinden biri olmayı hedeflediğini bildirdi.

ABD’nin başkenti Washington ve Şikago’da temaslarda bulunan YTB Başkanı Eren, BM’de 11 Şubat’ta başlayan Sosyal Kalkınma Komisyonu’nun 57. oturumu (CSocD57) çerçevesindeki, “2019 Politika Döngüsü için Öncelikli Tema” başlıklı, “Mali, ücret ve sosyal koruma politikaları yoluyla sosyal içerme konusundaki eşitsizlikler ve zorluklar”ı ele alan panelde konuşmacı olarak dünyanın değişik bölgelerinden delegelere hitap etti.

Toplantıda, YTB’nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Eren, kurumun 2010’da kurulduğunu ve önceliklerinden birinin yurt dışında yaşayan Türklerle bağları geliştirmek ve onları korumak olduğunu ifade etti.

Konuşmasında, YTB’nin kültürel ve sosyal aktiviteleri yayarak ortak tarih ve kültürel mirasa sahip coğrafyalardaki toplumlar arasındaki bağları güçlendirmeyi hedeflediğini belirten Eren, Türkiye’de eğitim gören yabancı öğrenciler ve “Türkiye Bursları”na değindi.

Eren, Türkiye’nin yabancı öğrencilere sunduğu yüksek öğrenim ve burs imkanına değinirken, son 1o yılda Türkiye’deki yabancı öğrenci sayısının son 10 yılda 7 kat arttığını söyledi.

Küresel anlamda 2019 yılından itibarıyla 7 milyon uluslararası öğrenci olduğunu belirten Eren, Türkiye’de de 150 binden fazla yabancı öğrenci bulunduğunu ve bunların 17 binine YTB tarafından burs verildiğini söyledi.

Eren konuşmasında ayrıca, “Türkiye, 2020 yılına kadar 200 bin yabancı öğrenciye ev sahipliği yapmayı hedefliyor. Türkiye’nin yüksek öğrenimin küresel merkezi olmasını hedefliyoruz.” dedi.

Ugandalı Cemil örneği

Konuşmasında, Uganda’da bir köyde yaşayan veailesinin finansal durumu nedeniyle yüksek öğretimine devam edemeyen Cemil isimli bir öğrencinin hikayesine değinen Eren, Cemil’in Türkiye’nin Kampala Büyükelçiliğinin duvarında gördüğü “Türkiye Bursları” ilanıyla Türkiye’de eğitim imkanı bulduğunu bildirdi.

Eren, Cemil’in ekonomi alanında eğitim aldığı ve köyü için bir umut olduğu belirtirken, bu burslarla aynı zamanda yoksul ülkelerin geleceğine katkıda bulunacak kalifiye kişiler yetiştiğini vurguladı.

İnsan odaklı diplomasi

Toplantıda, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yönelik yaklaşımına da değinen Eren, YTB’nin Türkiye’nin insan odaklı diplomasisine katkı sunmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Türkiye’nin ülkelerindeki çatışmalarından kaçan yaklaşık 4 milyon Suriyeli’ye destek sağlama konusundaki deneyimine değinen Eren, çatışmadan en çok etkilenenlerin çocuklar, gençler ve yaşlılar olduğunu belirtti.

Türkiye’nin engelliler de dahil olmak üzere kimseyi yalnız bırakmak istemediğini belirten Eren, “Bu 4 milyon insanın korunması hiçbir zaman politik bir kampanyanın parçası olmadı” dedi.

Suriyeli temsilciden Türkiye’ye teşekkür yerine suçlama

Eren’in konuşmasından sonra, Suriyeli temsilci, milyonlarca Suriyeli’yi insani gerekçelerle karşılıksız ağırlayan Türkiye’ye teşekkür yerine, Türkiye’yi Suriye’de terörü desteklemekle suçladı. YTB Başkanı Eren, Türkiye’ye yönelik suçlamanın ardından yeniden söz alarak Suriyeli temsilciye cevap verdi.

Cevabında Suriye’nin temelsiz suçlamalarını reddettiğini belirten Eren, Suriye rejiminin çok uzun bir süre önce meşruiyetini yitirdiğini ifade etti.

BM’deki Sosyal Kalkınma Komisyonu’nun oturumlar 21 Şubat tarihine kadar devam edecek.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler