WASHINGTON – ABD, İran’dan petrol ithal eden ve aralarında Türkiye’nin de olduğu Ekim 2018’de ABD’nin İran’a yönelik evreye koyduğu ikinci yaptırım paketinden muaf tutulan 8 ülkeye, tanıdığı muafiyeti kaldıracağını açıkladı.
Venezuela’da rejim değişimini şiddetle savunan ve İran’ın bölgesindeki gücünü zayıflatmak isteyen ABD yönetimi, Türkiye’nin Venezuela’ya verdiği desteği de dikkate alarak Türkiye ile birlikte Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan’ın muafiyetini 2 Mayıs’tan itibaren kaldırma kararı aldı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, İran’a yaptırım uygulanması politikasından şimdiye kadar alınan sonuçları sıralayarak, İran’la petrol ticareti yapan ülkelere uyarıda bulundu.
İran’a uygulanan yaptırımların İran rejiminde 10 milyar dolar gelir kaybına yol açtığını bildiren Pompeo, rejimin bu gelir kaynağından mahrum olmasaydı, bu parayı Hizbullah’a destek vermek ve Yemen’deki insani krizi tırmandırmak amacıyla kullanacağı iddiasını dile getirdi.
Pompeo açıklamasında, İran rejiminin toplam gelirinin yüzde 40’ını petrol gelirlerinin oluşturduğunu belirtirken, İran’a uygulanan yaptırımların İran rejiminde 10 milyar dolar gelir kaybına yol açtığını söyledi.
Çavuşoğlu: “Dayatmaları kabul etmiyoruz”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin muafiyeti kaldırma kararının ardından Twitter üzerinden ABD’ye tepki gösterdi. Twitter paylaşımında, bu kararın bölgesel barış ve istikrara hizmet etmeyeceğini ve İran halkına zarar vereceğini belirten Çavuşoğlu, “Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Kararın piyasalara yansıması bekleniyor
Başkan Donald Trump’ın İran’dan kaynaklanacak açığın Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından karşılanacağından emin olduğunu açıklamasına rağmen, kararın piyasalara petrol fiyatlarının yükselmesi şeklinde yansıması bekleniyor.