BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres 3 Mayıs “Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ dolayısıyla yayınladığı mesajında, “Barış, adalet, sürdürülebilir kalkınma ve insan hakları için özgür basın hayati” olduğunu ifade etti.
BM Genel Kurulu’nun 1993’ta aldığı kararla ilan edilen “Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nün 26’ncısı dünya genelinde düzenlenen toplantı ve törenlerle kutlandı.
BM’de düzenelen törende açıklamada bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda, “Gazeteciler olmadan gazetecilik, gazetecilik olmadan da demokrasi olmaz” mesajını verdi.
Guterres gün dolayısıyla yayınladığı video mesajda, “Özgür basın barış, adalet, sürdürülebilir kalkınma ve insan hakları için hayati” olduğunu vurgulayarak, ‘hiçbir demokrasi”nin, “şeffaf ve güvenilir bilgiye ulaşım olmadan tam olamayacağı”nı ifade etti.
Guterres açıklamasında ayrıca herkes için daha iyi bir dünyanın kurulması çabasına yardımcı olan gazetecilerin haklarını koruma çağrısında bulundu.
BM’deki törene katılan BM Genel Kurul Başkanı María Fernanda Espinosa da mesajında şunları kaydetti:
“Milliyetçilik, popülizm ve aşırılığın arttığı bir dönemde, nefret söylemi, şaiya ve yalanların orman yangını gibi yayılabiliyor. Gazeteciliğe, kaliteli gazeteciliğe, bağımsız ve çok sesli medyaya, her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. ”
https://www.youtube.com/watch?v=e6vAnOinTWk
Dünya genelindeki kutlamalarda, sosyal medyada Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin açıklığa kavuşturulup, adalet beklentileri ile Londra’da tutuklanan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın serbest bırakılmasıyla ilgili mesajlar öne çıktı.
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), kendi kayıtlarına göre, 1992’den bu yana en az 1,342 gazetecinin görevleri sırasında öldürüldüğünü belirtirken, UNESCO da 2018 yılında dünya genelinde 100’e yakın gazetici öldürüldüğünü bildirdi.