BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), kadınların işyerinde şiddet ve tacizden korunmasını içeren tarihi bir uluslararası sözleşmeyi onayladı.
İsviçere’nin Cenevre kentinde 10 Haziran’da başlayan 108’inci Uluslararası Çalışma Konferansı’nın son gününde “çalışma hayatında şiddet ve taciz” konusu ele alındı.
Konferans kapsamında, Çalışma Hayatında Şiddet ve Tacize İlişkin Standart Belirleme Komitesi oluşturulurken, daha sonra komitenin hazırladığı kadınların çalışma hayatında şiddet ve tacizden korunmasını içeren, “Çalışma Hayatında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi” başlıklı küresel sözleşme kabul edildi.
İmza atan hükümetleri bağlayıcı bir niteliğe sahip olan sözleşme için 439 ülke “evet”, 7 ülke “hayır” ve 30 ülke de “çekimser” oy kullandı. Türkiye ve ABD’nin “evet” oyu kullandığı sözleşmede Rusya “çekimser” kalacağını belirtmişti.
Şiddet ve taciz “fiziksel, psikolojik, cinsel veya ekonomik zararla sonuçlanacak ya da sonuçlanması muhtemel tehditler ve davranışlar” şeklinde tanımlanıyor.
Sözleşmede, çalışma hayatında kadına karşı şiddet ve tacizin, “bir insan hakkı ihlali veya istismarı teşkil edebileceği” belirtilirken, “eşit fırsatlara karşı bir tehdit” oluşturduğu ve “kabul edilemez, iyi işle uyumsuz” olduğu kaydediliyor.
ILO Genel Direktörü Guy Ryder, sözlşemeyle ilgili açıklamasında, kadınların çalışma hayatında şiddet ve tacizden korunmasında işverenlere büyük görev düştüğünü belirtti.
Ülkelere çalışma hayatında şiddet ve tacizin önüne geçilebilmesi için “sıfır hoşögrü”çağrısı yapılan sözleşmenin kabul edilmesinde, ABD’de cinsel tacize karşı sosyal medya üzerinden başlatılan #MeToo (Ben de) harekatının da büyük bir rol oynadığı belirtildi.