WASHINGTON – Başkan Donald Trump, Türkiye’nin Suriye’de Barış Pınarı Harekatı’nı başlatmasından sonra bu konuda yaptığı ilk açıklamada, “ABD, Türkiye’nin Suriye’ye operasyonunu onaylamıyor” dedi.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Donald Trump’ın Türkiye’nin Suriye’ye yönelik ‘Barış Pınarı Harekatı’ hakkında ”ABD Türkiye’nin Suriye’ye operasyonunu onaylamıyor, ABD bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu Türkiye’ye iletmiştir” dediği belirtildi.
Trump’ın yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Siyasete girdiğim ilk günden bu yana bu anlamsız, sonu gelmeyen özellikle de ABD’ye faydası bulunmayan savaşlarda yer almak istemediğimi açık bir şekilde söylemiştim. Türkiye, sivillerin, Hıristiyanlar dahil dini azınlıkların korunacağı ve insani bir krizin yaşanmayacağı konusunda taahhütte bulundu. Bu taahhüdü yerine getirmelerini bekliyoruz. Buna ek olarak, bütün tutsak DAEŞ savaşçılarının cezaevinde kalmaya devam etmelerinin ve DAEŞ’in hiçbir şekilde yeniden toparlanmamasının sağlanmasından artık Türkiye sorumludur. Türkiye’nin bütün taahhütlerine uymasını bekliyor ve durumu yakından izlemeye devam ediyoruz.”
AB’den operasyona karşı açıklamalar
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass yaptığı yazılı açıklamada, operasyonu büyük bir kararlılıkla kınadıklarını ifade etti.
AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Barış Pınarı Harekatı’yla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’den derhal askeri operasyonu durdurmasını istedi. Jucker açıklamasında, “güvenli bölge için AB’den finansal yardım beklemeyin” dedi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in açıklaması
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise açıklamasında, korkunç terör saldırılarına uğrayan Türkiye’nin meşru güvenlik kaygıları olduğunu vurguladı.
Genel Sekreter Stoltenberg, milyonlarca mülteciye ev sahipliği Türkiye’nin operasyona ilişkin NATO’yu bilgilendirdiğini belirtirken şunları kaydetti:
“Türkiye’nin itidalli davranacağına ve faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum. Bu konuyu Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğim.”
Fransa, Almanya, İngiltere, Belçika ve Polonya BM Güvenlik Konseyi’ne yaptıkları acil toplantı çağrısında bulunmuşlardı.