BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL)
Başbakan Yardımcısı Ai Babacan, BM Genel Kurulu’ndaki ”yüksek düzeyli” bir toplantının açılış konuşmacısı olarak üye ülkelere hitap etti.
Başbakan Yardımcısı Babacan, 193 üye ülkenin oluşturduğu BM Genel Kurulu’nda, Türkiye’ ve Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle Genel Kurul Başkanı Nasır Abdülaziz El Nasır ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un girişimiyle düzenlenen ‘2012 yılında dünya ekonomisi ve Maliyesinin Durumu’ konulu toplantıda bir konuşma yaptı. Babacan konuşmasında, küresel ekonomik gelişemeler ve Türkiye ekonomisi hakkına bilgi vererek, Avro Bölgesi’ndeki krizle ilgili önemli mesajlar verdi.
Genel Kurul Başkanı El Nasır, Genel Sekreter Ban ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nın ardından üye ülkelere hitap eden Başbakan Yardımcısı Babacan, Avro Bölgesi’nin, küresel krizin ”merkez üssü” olduğu yönünde pek çok analiz bulunduğunu hatırlatarak Avro Bölgesi içinde daha güçlü bir dayanışma istedi.
Babacan şunları söyledi: ”Bir çok Avrupa ülkesinde mali konsolidasyona çok acil ihtiyaç var, rekabeti artırmada yapısal reformlar kesinlikle oldukça önemli. Her ülke gerekli adımları atmaya devam etmeli ve bunun yanında da, Avro Bölgesi’nin içinde, daha güçlü bir dayanışma görmeyi çok istiyoruz”
Konuşmasında, BM’nin uluslararası ekonomik konuların tartışılmasında anahtar bir platform oluşturduğunu bildiren Babacan, aynı zamanda, herkesi kapsayan adil ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma sağlamak için, yoksulluğu ve açlığı yok etmek için liderlik rolü bulunduğunu hatırlattı.
Bir çok ülkede kalkınmayı olumsuz yönde etkileyen küresel ekonomik ve mali krizdeki toparlanma sürecinin yavaş ve belirsiz şekilde ilerlediğini bildiren Babacan, sorunlarla baş etmede geliştirilen kısa dönemli perspektiflerin elde edilen başarıları tehdit ettiğini söyledi.
2015’e kadar 21 milyon yeni iş yaratılması gerekiyor
Babacan, bir çok ülkede görülen bütçe fazlası harcamaların ve aşırı borçlanmanın sürdürülebilir olmadığını, bunun gelecek için önemli riskler taşıdığının altını çizdi. Küresel krizin ülkelerin büyüme değerlerini düşürmesinin yanı sıra ülkelerin iş gücü piyasalarını ve vatandaşların gelirlerini de kötü etkilediğini bildiren Babacan gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde aynı anda istihdam ve gelir artışlarının daraldığını hatırlattı. Babacan, küresel kriz öncesindeki istihdam oranlarına dönebilmek için 2015 yılına kadar, dünyada her yıl 21 milyon yeni iş yaratılması gerektiği tahmin edilmekte olduğunu söyledi.
Konuşmasında ekonomik krizin gençler üzerindeki etkilerine de değinen Babacan, krizin gençler arasında da işsizliği büyük oranda etkilediğini belirterek, bazı gelişmiş ekonomilerde, gençlerin işsizlik oranlarının yüzde 50’yi aştığını söyledi.
Çıkış için uzun dönemli politikalar oluşturulmalı
Başbakan Yardımcısı Babacan konuşmasında, dünyanın içinde bulunduğu küresel ekonomik krizden çıkışta ileriye dönük, uzun dönemli politikalar üretilmesinin önemine ve buna uygun adımların atılmasını gereğine değindi.
Piyasalara, borç sürdürülebilirliğine yol açacak orta ve uzun dönemli mali konsolidasyon için güçlü mesaj gönderilmesinin zorunlu olduğunu kaydeden Babacan, bu kapsamda pek çok ülkede merkez bankalarının hareketlerinin gerekli mali disiplin ya da yapısal reformları ikame edemeyeceğini, hükümetlerin merkez bankalarının likidite operasyonlarının sunduğu fırsat penceresinden en iyi şekilde yararlanmaları gerektiğini bildirerek, mali sektörü güçlendirmenin anahtar hedeflerden biri olması gerektiğini bildirdi.
Krizden çıkışta dünya ekonomisinde güven yaratmanın önemine de değinen Babacan, uluslararası para, mali ve ticarette politikaların daha tutarlı ve uyumlu olmasının önemli bir araç olduğunu bildirdi.
Korumacılığın ticaretle sınırlı kalmamasının altını çizen Babacan, mali piyasalarda yatırımlarla, üretim ve istihdamı artırmak için korumacılığın önemli olduğunu hatırlattı. Babacan, sosyal eşitliği güçlendirmek ve yoksulluğu ortadan kaldırmak uluslararası toplumun ana amaçlarından biri olması gerektiğini söyledi.
Babacan’ın ardından Genel Kurul kürsüsüne gelen ABD Merkez Bankası eski Başkanı Paul Volcker ve Ekonomi dalında Nobel ödüllü Columbia Üniversitesi profesörü Joseph Stiglitz, küresel kriz hakkındaki görüşlerini üye ülkelerle paylaştı.