BİRLEŞMİŞ MİLLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Juliet İnan- Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayınladığı en son rapora göre, “Fakir ülkelerin üçte birinde, hem yetersiz beslenme, hem de obezite sorunu bulunuyor.”
Düşük ve orta gelirli her üç ülkeden biri yetersiz beslenme ve aşırı beslenme yani obezite olmak üzere iki uç sorun ile karşı karşıya kalırken, Birleşmiş Milletler’e bağlı sağlık kurumu WHO, hızla değişen gıda sistemleriyle başa çıkmak için, çağrıda bulundu.
İngiliz tıp bilimi yayını olan Lancet dergisinin Pazartesi baskısında yer alan rapora göre, küresel olarak yaklaşık 2,3 milyar çocuk ve yetişkinin aşırı kilolu ve 150 milyondan fazla çocuğun bodur olduğunu yazarken, yetersiz beslenmenin ve obezitenin, tüm kuşakları etkileyeceğini yazdı.
WHO’nun, Sağlık ve Beslenme Dairesi Başkanı, Dr Francesco Branca, “Yeni bir beslenme gerçeğiyle karşı karşıyayız” dedi. “Artık ülkeleri düşük gelirli ve yetersiz beslenmiş ya da yüksek gelirli ve obezite ile tanımlayamıyoruz”. “Her tür yetersiz beslenmenin ortak bir paydası vardır. Gıda sistemleri artık, tüm insanlara sağlıklı, güvenli, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir diyetler sunamıyor. Bunu değiştirmek için ise gıda sistemleri arasında, üretim ve işleme, ticaret ve dağıtım, fiyatlandırma, pazarlama, etiketleme gibi konulardan imalat ve tüketime dek birçok alanda değişiklikler yapılması gerekmektedir. İlgili tüm politikalar ve yatırımlar köklü bir şekilde yeniden incelenmelidir. ”
Kaliteli diyetlere yer verilerek, meyve, sebzeye ağırlık verilmesi ve daha az et tüketilmesi, şeker, doymuş yağ, trans yağ ve tuzlu yiyeceklerden kaçınılması önerilmektedir. Böylece yetersiz beslenme ve obezitenin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.
Rapor, yetersiz beslenmeye yönelik bazı programların, gıda endüstrisinin hızla değiştiği düşük ve orta gelirli ülkelerde obezite ve diyetle ilişkili hastalık riskini artırmış olabileceğine yer verdi. Ayrıca, beslenme ve obezite ile başa çıkabilecek eylemlere örnek olarak, sağlıklı diyetlere sahip olan yeni tarım ve gıda sistemi politikalarına yer verdi. Raporu hazırlayan yetkililer, hükümetleri, uluslararası kuruluşları ve özel sektörü, yetersiz beslenme sorununun üstesinden gelmeye davet etti. Dr. Branca, “Ciddi bir gıda sistemi dönüşümü olmadan, eylemsizliğin ekonomik, sosyal ve çevresel maliyetleri, bireylerin ve toplumların on yıllarca büyümesini ve gelişmesini engelleyecektir” dedi.