Türkiye’nin Predatör talebinin ABD Kongresinde tartışıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Wall Street Journal’de böyle bir yazı çıkacağını önceden biliyorduk” dedi.
Fehmi Koru’nun köşesinde aktardığı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açıklamaları:
Türkiye’nin Predatör talebinin ABD Kongresinde tartışıldığını hatırlatan Gül: Wall Street Journal’de böyle bir yazı çıkacağını önceden biliyorduk. Yine bu İnsansız Hava Araçları hakkında, ama bunda Afganistan veya Pakistan’daki kullanımlardaki yanlışlar işlenir diye düşünüyorduk.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO Zirvesi’ne katılmak üzere çıktığı Chicago yolculuğu sırasında, Star yazarı Fehmi Koru’nun da bulunduğu gazetecilerle sohbet etti. Uludere olayında herhangi bir karartma yapılmadığını ve olayın üzerinin örtülmeyeceğini vurgulayan Gül, Wall Street Journal’da yayınlanan haber için de “WSJ’de böyle bir haber çıkacağını bekliyorduk” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün gündeme ilişkin sorulara verdiği cevaplar şöyle;
İzleme merkezini ben de gezdim
– İki gündür gazetelerde Uludere manşetleri var. WSJ haberine ve yapılan açıklamara siz ne diyorsunuz?
Bir ülkenin Hükümeti, Genelkurmayı yazılı bir açıklama yaptıysa ona inanmak gerekir. ABD ile Türkiye arasında bir istihbarat işbirliği var. Aynı bölgeyi Türkiye de izliyor; bir aşamasını ABD’nin de görmüş olması şaşırtıcı değil. Bu konuda ABD’nin elindeki teknolojik imkânların Türkiye’yle aynı olduğunu söyleyemeyiz. Zaten eksikliği gördüğümüz için bu açığımızı gidermeye çalışıyoruz. Ben bölgeye gittiğimde bu izleme operasyon merkezlerini de ziyaret ettim. Terörist diye şüphelenilen bir insanın çoban olduğunun anlaşıldığına şahit oldum. Uludere konusunda maalesef büyük bir değerlendirme hatası var. Üzüntümüz büyük.
Gerekçesi Afganistan olur diyorduk
– Wall Street Jornal’daki haberle Türkiye’nin silahlı Predatör talebi arasında ilgi kuruyor musunuz?
Wall Street Journal’da böyle bir yazı çıkacağını önceden biliyorduk. Yine bu İnsansız Hava Araçları hakkında, ama bunda Afganistan veya Pakistan’daki kullanımlardaki yanlışlar işlenir diye düşünüyorduk. Kaç kez o bölgede yanlış yaptıklarını, sivilleri hedef aldıklarını, bu yüzden Afganistan ve Pakistan’la ilişkilerinde sorun yaşadıklarını biliyoruz. ABD’den Silahlı Pradatör talebimiz çok sıcak. Kongre’de tartışılıyor. WSJ’de yazı da sonunda konuyu bu noktaya getiriyor.
Uludere’de bir karartma yok
– Uludere üzerinden 5 ay geçmesine rağmen aydınlatılmaması olağan mı?
Uludere’de bir karartma yok. Olayın ne olduğu ortaya çıkacak. Hukuki bir süreç bu.
– Uludere gibi bir hadisede karar verme süreci nasıl, angajman kuralları nasıldır?
Demokratik ülkelerde nasıl oluyorsa öyle oluyor. Sınırötesi veya sınır içinde bir operasyonun nasıl yapılacağı bellidir. Bunun kuralları Dışişleri, Genelkurmay, Başbakanlık arasında önceden çalışılmış ve belirlenmiştir. Bu geneldir, alanı ve nasıl uygulanacağı bellidir. Her bir olay için ve her an için izin olmaz. Bu tür operasyonları yapan birimlerde bir de sivil otorite temsilcisi koymak gibi bir şey olamaz.
Türkiye, refahından keserek NATO’ya katkı sağlamıştır
CHICAGO Zirvesinin Türkiye’nin NATO’ya katılışının 60. yılına rastlamasının önemli olduğunu belirten Gül “Birçok toplantıda, ekonomik gelişmemizden fedakarlık yaparak hür dünyanın güvenliğine katkıda bulunduğumuzu hatırlatıyorum” dedi.
NATO içinde Türkiye’nin etkinliğinin eskiye göre çok arttığını belirten Gül “Rasmussen’in Genel Sekreter seçildiği zirvede istediğimiz şartlar yerine geldi. Genel Sekreterin Savunma Planlama yardımcısı bir Türk. Standardizasyon konusu Türkiye’de. Almanya’daki füze savunma merkezinde bir Türk general var” dedi.
Afganistan’da 2014’de uluslararası güçlerin çekilip güvenliğin Afganlara devredilmesiyle ilgili sürecin de Zirvede konuşulacağını belirten Gül, “Afganistan toplantısına ISAF’ın parçası olan 60 ülke katılacak. Pakistan’ı çağırmamışlardı. ABD’ye “Çok vahim böyle bir şey olur mu?” diye ilettik; iki gün önce davet edildiğini öğrendim” diye konuştu.
Hollande, Sarkozy gibi oportünist değil
FRANSA lideri (Hollande) ile ilk görüşme olacak. Önceki başkanın (Sarkozy) yanlışlarını gördü. Onun gibi oportünist değil rasyonel ve realist politikalar izlemesini bekliyoruz. Bu hem ikili ilişkiler hem AB için olumlu olur. Önemli olan kazan kazan mantığıyla olaya bakılması ve ortaya çıkacak iklim. Bu olursa, beş müzakere başlığının bu ülke tarafından engellenmesi gibi durumlar aşılır. Bunu gündeme getirecek değilim.
Ustalık gerektiren ince ayarlar lazım
– ABD gezisinizde neler planlandı?
TÜRKİYE’DE ABD denince daha çok New York ve Washington akla geliyor. Chicago’ya bile ziyaret az. Halbuki Chicago ve California ekonomi ve teknoloji açısından çok önemlidir. Bugün hayatımızı değiştiren bilgi teknolojileri firmaları Facebook, Twitter, iPhone gibi atılımlar buralarda oldu. Gezide bunların merkezlerini de ziyaret edeceğiz. Condoleezza Rice’ın da hoca olduğu Standford Üniversitesi’nde konuşma yapacağım. İşadamlarına Türkiye’yi anlatacağız. Kişi başına 10 bin, ülke olarak 1 trilyon dolar ekonomi haline gelen Türkiye’nin gelirini daha arttırması için bu alanlara yönelmesi gerekir. Binanın ana omurgasını yaptıktan sonra daha önemli ve ustalık gerektiren ince ayarlar lâzım gelir; Türkiye şimdi bu aşamada. Bunun yolu ileri teknoloji, ARGE, bunu hedefleyen bir eğitimden geçiyor.
NATO, Suriye’de gerçeğini görecek
Rusya’nın NATO’nun Chicago zirvesine katılmayacağını tahmin etmiştim. Putin gelmiyor. Sade füze savunma sistemi değil, Suriye ve silahsızlanma gibi başka konularda da görüş ayrılıkları ve talepleri var. Ama bu durum ikili ilişkilerimize yansımıyor. Suya sabuna dokunmayayım derseniz temizlik yapamazsınız. İletişim kanallarımız açık, Rusya’yla da açık açık her şeyi konuşuyoruz ve bizi anlıyorlar. NATO’daki varlığımız da körü körüne bağlılık değil. Suriye konusunda eninde sonunda gerçekleri görecekler. Bu kadar yaygın insan hakkı ihlallerini desteklemek Rusya’nın da çıkarına değil.