Türk Günü Yürüyüşü’ne katılmak üzere ABD’ye gelen Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Kurumu Başkanı Kemal Yurtnaç, New York’ta sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle fikir alışverişinde bulundu.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, New York Türkevi’nde, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çınar tarafından düzenlenen ve New York’taki Türk derneklerinin yanı sıra ”New Jersey, Texas, California” gibi eyaletlerdeki dernek temsilcilerinin de hazır bulunduğu buluşmada, Türklerin, yaşadıkları ülkelerdeki bağlantılarını sağlam kurmalarının önemine değindi.
”İlişkide olduğunuz insanları muhakkak Türkiye’ye ziyarete getirin” diyen Koru, şunları söyledi:
”Ülkemizi gören Amerikalıların fikirlerinin pozitif yönde ne kadar hızlı değiştiğini gördük. Bu ziyaretler hem iki ülke arasındaki ticari ve siyasi ilişkileri geliştirecek hem de Amerika’da yaşayan Türk toplumunun sorunlarını çözmede büyük fayda sağlayacak.”
Koru, sivil toplum yöneticilerine yönelik yaptığı konuşmada ise yurtdışındaki Türklerin kendi ayakları üzerinde durmalarının önemini vurgulayarak, ”Her şeyi Türkiye’den beklemeyin, bu sizi kısıtlar, cesur girişimler neticesinde aslında birçok şeyi kendi başınıza başaracağınızı göreceksiniz. Devlet, kritik noktalarda zaten her zaman yardım elini yurtdışındaki vatandaşlarımıza uzatmaktadır” diye konuştu.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Kurumu Başkanı Yurtnaç da katılımcıların sorularını yanıtladı, yardım taleplerini değerlendirdi.
Amaçlarının yurtdışında yaşayan Türkler ve soydaşların ihtiyaçlarına doğrudan cevap verebilmek olduğunu belirten Yurtnaç, ”Siz isteyin, vermek bizim işimiz. Her türlü yardıma hazırız. İstekler, belli bir plan ve program çerçevesinde olursa hızlı bir şekilde sonuca ulaşılır” diye konuştu.
”Yurtdışındaki insanlarımızın dil, kültür ve inançlarını muhafaza etmeye yönelik yardımlar yapıyoruz” diyen Yurtnaç, aynı zamanda Türk vatandaşlarının bulundukları ülkelere de entegre olmalarının önemine vurgu yaptı.
Yurtnaç, içine kapanık bir yaşam biçimi oluşturmanın ”gettolaşmaya” sebep olacağını belirterek, ”Önemli olan dengeyi kurabilmektir” ifadesini kullandı.
En Çok Yardım İsteği Eğitim Alanında
Buluşmanın soru cevap kısmında ise en çok yardım isteğinin eğitim ve kültür alanında geldiği gözlendi.
Özellikle çocukları yetişkin çağına gelmiş aileler, kültür farkından dolayı yaşadıkları sıkıntıları aktarırken, lise düzeyinde Türk okullarının açılması için de yardım istediler.
Yurtnaç, www.ytb.gov.tr adresinden kendilerine ulaşan her türlü yardım çağrısına geri döneceklerine dikkati çekerek, ”Bu kurum, sizlerin sorunlarını direkt olarak muhatabına ulaştırmada zorluk çekmeyin diye var. Sayfamızdaki başvuru formunu doldurarak projelendirdiğiniz çalışmaları bize gönderin, en kısa zamanda cevabını alacaksınız” diye konuştu.
(AA)