BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar – Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Rusya’nın, Ukrayna sınırları içindeki Kırım’ı işgaline karşı, “Türkiye olarak, Kırım’daki insan hakları durumunu yakından takip ediyoruz.” ifadesini kullanarak “Kırım’ın yasadışı ve gayri meşru ilhakını tanımıyoruz.” dedi.
Büyükelçi Sinirlioğlu, Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusunu ve Kırım’ı 20 Şubat 2014’teki işgalinin 6. yıldönümünde, BM 74’üncü Genel Kurulu Başkanı Ticcani Muhammed Bande’nin başkanlık yaptığı, “Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilen bölgelerindeki durum” konulu toplantıda bir konuşma yaptı.
Konuşmasında Türkiye’nin Ukrayna ve çevresindeki krize ilişkin konumunun “açık ve net” olduğunu belirten Sinirlioğlu, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü uluslararası kabul görmüş sınırları içinde tam olarak destekliyoruz ve Kırım’ın yasadışı ve gayri meşru ilhakını tanımıyoruz. ” ifadelerini kullandı.
Büyükelçi Sinirlioğlu, Genel Kurula hitabından şunları kaydetti:
“3 milyondan fazla Kırım Tatar kökenli vatandaşı olan bir ülke olarak Türkiye, Kırım’daki insan hakları durumunu yakından takip ediyor. Kırım Tatarlarının ana vatanlarından özgürce ve güvenli şekide yaşmalarını içeren meşru talebini desteklemeye devam edeceğiz.”
ABD: “Rusya güçlerini geri çekmeli ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı göstermeli”
Toplantıda konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft da hitabında “Altı yıl süren Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı, 13 binden fazla insanın ölümüne yol açtı, 1 milyon 400 bin kişiyi yerinden etti ve 3 milyon 400 bin kişi insani yardıma ihtiyaç duydu.” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında, “Rusya, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermelidir.” diyen Büyükelçi Craft “ABD, Rusya’ya karşı, Ukrayna ile birlikte ve Doğu Ukrayna ve Kırım veya bölgesel suların yeniden tam olarak Ukrayna’nın kontrolüne geçmesinden daha azını kabul etmiyor.” ifadesine yer verdi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Vadym Prystaiko ve Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Péter Szijjártó’nun da katılıp bir konuşma yaptığı toplantıda, bir çok ülke temsilcisi, işgal altındaki topraklardaki insan hakları ihlallerini ve işgalle birlikte uluslararası hukukun çiğnendiğini dile getirdiler.