NEW YORK (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar – ABD’de 3 Kasım 2020 tarihinde yapılacak 2020 ABD başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat Parti’nin başkan aday adayları, girdikleri seçim yarışında, aralarında yüksek delegeye oyuna sahip Teksas ve Kaliforniya’nın da olduğu 14 eyalette aynı anda seçimlerin yapılacağı 3 Mart Salı (Süper Salı) gününe odaklandı.
ABD’deki 59’uncu başkanlık seçimleri öncesinde, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Başkan Donald Trump’a karşı partisinin adayı olmak isteyen Demokrat Partili Başkan aday adayları, Iowa, New Hampshire, Nevada ve Güney Carolina’daki seçimlerin ardından delegelerin yüzde 34’ünün dağılımının belirleneceği “Süper Salı” heyecanı yaşıyor.
Biden, Güney Carolina zaferi ve Buttigieg’in yarıştan çekilmesiyle umutlandı
Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Başkan Donald Trump’ın karşısına çıkaracakları adayın belirlenmesinde büyük önem taşıyan Süper Salı’dan önce News Hampshire ve Nevada’da kazanan sosyalist aday Vermont Senatörü Bernie Sanders partisindeki yarışı önde götürüyor.
Ön seçimde Sanders’i zorlayan genç dinamik aday Pete Buttigieg’in yarıştan çekildiğini açıklamasıyla, cumartesi günü Güney Carolina’da kazanan eski ABD Başkanı Joe Biden, kampanyasına ivme kazandırırken, oylarını daha artırması bekleniyor. Biden’in siyahi Amerikalıların oylarının önemli çoğunluğunu alacağı tahmin edilmesine karşın, seçim kampanyası bir halk hareketine dönen Sanders’i geçmesi normal şartlarda zor gözükse de ipi, oy oranı değil en fazla delege kazanan aday göğüsleyecek.
Bu arada 3 Mart seçiminde, daha önce 4 eyaletteki ön seçimlere katılmayan Michael Bloomberg’ın adı ilk defa oy pusulasında yer alacak.
Güney Carolina’daki ön seçim sonrası milyarder hayırsever iş adamı Tom Steyer kampanyasını sonlandırdığını açıklamasının ardından Pete Buttigieg de yarıştan çekildiğini duyurdu. Güney Carolina’da hüsrana uğradıktan hemen sonra değil de Süper Salı’dan bir gün önce kampanyasını sonlandırdığını açıklayan Buttigieg’in yarıştan çekilmesi, Biden’in işine yarayacak.
Halk desteği kimde?
Bu arada Demokrat Parti içinde seçim kampanyalarına yapılan bağışlar içinde Sanders açık ara önde bulunuyor. Şubat ayı içinde Sanders 46,5 milyon dolar, Elizabeth Warren 29 milyon dolar ve Joe Binden da 18 milyon dolar seçim kampanyasına bağış topladı.
Sanders’i destekleyip en çok bağış yapan meslek grupları öğretmen, hemşire, çiftçi, kamyon şoförü, yazar, garson, öğrenci şeklinde sıralandı. Warren’a da fizyolojist, bilim insanı, editör ve kütüphaneciler ve Biden’a ise firma yönetim kurulu başkanı, firma ortağı, müteaahit, avukat, yatırımcı ve yöneticiler en fazla bağış yapanlar olarak sıralandı.
Bağış konusunda da önde bulunan Sanders’ın topladığı bağışların, milyarder iş adamları veya lobilerden toplu büyük miktardaki bağışlar olmadığı ve küçük rakamlarla geldiği için halk desteğinin de kendisinde olduğunun en büyük kanıtı olarak değerlendirilebilir.
Öte yandan, parti içinde bağış toplamayıp, şu ana kadar kendisine ait 500 milyon dolar civarında para harcayarak Başkan Trump’ı başkanlıktan etmek için yarışa sonradan katılan milyarder iş adamı, New York’un üç dönem Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in çok yönlü büyük bir reklam kampanyasıyla ilerlediği dikkat çekiyor. Ne sonuç alacağı, ne kadar kampanyasını ileri götürecebileceği ise merakla bekleniyor.
Delegelerin yarıdan fazlasını kazanan partinin başkan adayı olacak
Demokrat Parti içindeki önseçimde, adayların ne kadar oy aldığı değil, kazandıkları delege sayısı rol oynuyor. Sonuçta partiyi Trump’a karşı temsil edecek adayın partideki toplam 4 bin delegenin çoğunluğunu kazanması gerekiyor.
ABD içinde 14 eyalette aynı anda ön seçimlerin yapılacağı Süper Salı günü, 1357 delegenin yani toplam delegelerin yüzde 34’ünün dağılımı belirlenecek. İlk dört eyaletin de katılımıyla toplam delegelerin yüzde 40’ının dağılımı ortaya çıkmış olacak.
Toplam delegelerin salt çoğunluğu olan 1991 delegeye ulaşan adayın kazanacağı yarışta, delege sayısı en fazla olan, 228 delegeye sahip Teksas ve 415 delegeli Kaliforniya’daki oy sonuçlarının Demokratların seçiminde belirleyici olması bekleniyor. Bu yıl ilk defa Kaliforniya ve Teksas’ta da seçime gidilmesi, Süper Salı’yı Demokratlar için daha da kritik hale getirdi.
Alabama (52 delege), Arkansas, (31 delege), Colorado, (67 delege), Maine (24 delege), Massachusetts (91 delege), Minnesota (75 delege), North Carolina (110 delege), Oklahoma (37 delege), Utah (29 delege), Tennessee (64 delege), Vermont (16 delege), Virginia (99 delege) dışında, Amerikan Samoa’da (6) ve Yurtdışındaki (13 delege) Demokrat Partili seçmenler oy kullanacak.
60 delegeyle Sanders önde gidiyor
Şu anada 149 delegenin dağılımı belli olurken, 60 delege kazanan Sanders ilk sırada, 54 delegesi bulunan Biden da ikinci sırada yer alıyor. Yarıştan çekilen Puttigieg ise 26 delegeyle üçüncü sırada bulunuyordu. Yarışa iddialı başlayan kadın aday Warren bugüne kadar sadece 8 delege kazanabildi.
Savcı iken bir siyahi gencin suçsuz olmasına karşın hatalı şekilde suçlamada bulunarak, 16 yaşında cezaevine girip 20 yıl cezaevinde kalmasına neden olmakla suçlanan diğer kadın Amy Klobuchar da 7 delegeye sahip.
Başkan adayı 13 Temmuz’da Milwaukee’deki kurultayda ilan edilecek
Demokrat Partinin Başkan adayı 13 Temmuz’da, Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentinde yapılacak Demokrat Parti Başkanlık Kurultayında resmi olarak ilan edilecek.