BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) bir üyesinin karşı çıkmasıyla, Rusya ile Türkiye arasındaki İdlib’de ateşkes anlaşmasının desteklenmesine ilişkin konsey açıklaması yapılamadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin başkanlığındaki heyetlerin Moskova’da altı saate yakın süren toplantılarında alınan İdlib’de ateşkes sağlanması kararından bir gün sonra Rusya, BM Güvenlik Konseyi’ni İdlib’deki ateşkes anlaşmasıyla ilgili toplantıya çağırdı.
Toplantının ardından basına açıklamada bulunan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, isim vermeden ABD’yi kastederek “Konsey üyelerinden biri”nin konseyin “İdlib’deki ateşkes anlaşmasının desteklenmesini içeren başkanlık açıklaması”na engel olduğunu belirtti.
Konseyin batılı üyeleri ateşkese temkinli yaklaştı
İngiltere’nin BM Daimi Daimi Temsilcisi Karen Pierce de İdlib’deki ateşkes kararına ilişikin “Nasıl uygulanacağı, kimlerin uyacağı, Halep’in batısında neler olduğu ve Suriye hükümeti resmi olarak imzaladı mı gibi bir çok soru var” dedi.
Almanya’nın BM Daimi Temsilcisi Christoph Heusgen ise ateşkesle ilgili açıklamasında “Bunun işe yarayıp yamayacağını görmemiz lazım.” ifadesini kullandı.
Heusgen açıklamasında şunları kaydetti:
“Orada milyonlarca insanın acı çekmesinden endişe duyuyoruz ve ateşkesin bu insanlara geri dönüp hayatta kalabildikleri güvenli bölge sağlamasını görmek istiyoruz.”
Esad rejiminin Suriye’de okul, hastane gözetmeksizin sivillere yönelik hava bombardımanları ve kimyasal silah saldırıları başta olmak üzere bir çok yolla kendi halkına yönelik katliamlarına yardımcı olarak rejimle birlikte Suriye’de savaş suçu işlemekle suçlanan Rusya, 2011’den bu yana Suriye konusunda Konseye gelen 15’ten kararın çıkmasına engel oldu.
Rusya’nın savaş suçu işleyip işlemediği açıklanmalı çağrısı
Bu arada, BM Genel Sekreteri Guterres’e yaptığı önceki haftaki çağrısını tekrarlayan İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Pierce, 13 Mart’ta sonuçlandırılması beklenen Rusya’nın Suriye’deki savaş suçları işleyip işlemediğini soruşturan uluslararası komisyonun raporunun açıklanmasını istedi.
Büyükelçi Karen, Rusya’nın, İdlib’deki sivil hedefleri vurmasıyla ilgili raporun “sivil alanlarda ayrım gözetmeyen saldırıların başlatılması savaş suçu” anlamına geldiğine ilişkin ifadesini dile getirirken, “Genel Sekreter’in Soruşturma kurulunun bulgularının kamuoyuna açıklanamasını umuyoruz.” ifadesini kullandı.
Bağımsız Uluslararası Araştırma Komisyonu, BM Genel Sekreteri’nin izniyle Suriye’de 2011’den bu yuna tüm uluslararası hukuk ihlallerini araştırıp, kaydetmek için tüm ihlalleri araştırmak ve kaydetmek için Cenevre’deki BM İnsan Hakları Konseyi tarafından yetkilendirildi.
Komisyonun raporunu 13 Mart’ta sonuçlanması bekleniyor.