BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, COVID19 salgınına ilişkin dünyanın “bir virüsle savaştığını” belirterek, “küresel bir durgunluk, belki de rekor boyutlarda, neredeyse kesin” ifadesini kullandı.
BM Genel Sekreteri Guterres bugün düzenlediği basın toplantısında yeni tip koronavirüsü COVID-19 salgınıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Video aracılığıyla toplantıya katılan Guterres konuşmasında, “insanlar acı çekiyor, hastalanıyor ve korkuyor” ifadesini kullanarak, her bir ülkenin güncel yanıtlarının “krizin küresel ölçeğini ve karmaşıklığını” ele almayacağını vurguladı.
Yoksul ülkelere yardım çağrısı
Dünyanın bugünkü durumunu “Bu, dünyanın önde gelen ekonomilerinden koordineli, kararlı ve yenilikçi politika eylemleri gerektiren bir andır” şeklinde değerlendiren Guterres “En yoksul ülkelerin ve en savunmasız ülkelerin, özellikle de kadınların en ağır darbeyi alacağını kabul etmeliyiz.” dedi.
Guterres konuşmasında şunları kaydetti:
”Virüsün özellikle dünyanın en savunmasız bölgelerinde orman yangını gibi yayılmasına izin verirsek milyonlarca insan ölecek. Ortak bir düşmanımız var ve bir virüsle savaşıyoruz.”
G20’nin vereceği yanıtın büyüklüğü krizin ölçeğine uygun olmalı
Önümüzdeki hafta COVID-19 salgınına yanıt vermek için 20 büyük ekonomik güç grubu (G20) liderlerinin acil zirvesini memnuniyetle karşıladığını belirten Guterres, yaşanılan durumun, yaratıcılık gerektiren benzeri görülmemiş bir durum olduğu mesajına katılacağını bildirdi. Guterres, yaşanan krize verilecek yanıtın büyüklüğünün krizin ölçeğine uygun olması gerektiğini vurguladı.
Yıl sonuna kadar işçilerin gelir kaybı 3 trilyon 4 milyar dolar
COVID-19 salgının, insanları öldürmenin yanı sıra, temel olarak ticaret, tedarik zincirleri, işletmeler, iş gücünün oluşturduğu gerçek ekonomiye de saldırdığını belirten Guterres, “Bütün ülkeler ve şehirler kilitlendi. Sınırlar kapanıyor. Şirketler iş dünyasında kalmak için mücadele ediyorlar ve aileler sadece ayakta kalmak için mücadele ediyorlar.” ifadelerini kullandı.
Genel Sekreter konuşmasında ayrıca Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO), dünya çapındaki işçilerin bu yıl sonuna kadar 3 trilyon 4 milyar dolar gelir kaybedebileceğini bildirdiğini aktardı.
Dünya liderlerinin koronavirüs salgınından iyileşmeyi “daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir yola” yönlendirme fırsatına sahip olduklarını ifade eden Guterres, “Ancak kötü koordine edilmiş politikalar, zaten sürdürülemez eşitsizlikleri kilitleme, zor kazanılan kalkınma gelirlerini ve yoksulluğun azaltılmasını engelleme – hatta kötüleşme riskiyle karşı karşıya” ifadelerini kullandı.
2008 mali krizinin aksine, bankaların çözümün bir parçası olmalı
2008 mali krizinin aksine, bankaların çözümün bir parçası olması gerektiğini belirten Guterres şunları kaydetti: “Finansal sistemin likiditesinin garanti altına alınması ve bankaların müşterilerini desteklemek için esnekliklerini kullanmaları gerekiyor.”
Dünya Sağlık Örgütü’ne destek talebi
Guterres basın toplantısında ayrıca hükümetlere yaptığı çağrıda,
“BM Dünya Sağlık Örgütü’nün, 675 milyon dolarlık talebi dahil, virüsle mücadele konusundaki küresel çabalarına en güçlü desteği vermeleri gerekiyor” dedi.