19.8 C
New York kenti
Perşembe, Nisan 3, 2025

Cumhurbaşkanı Gül’le Silikon Vadisi ve sosyal medya muhabbeti

Mutlaka Oku

Cumhurbaşkanı Gül, Amerika Birleşik Devletleri’nde, TRT Haber’de yayınlanan Sosyal Medya programında Serdar Kuzuloğlu ve TRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Böken’in konuğu oldu, gündemdeki konular dahil olmak üzere pek çok konuya ilişkin gelen soruları cevapladı.

Cumhurbaşkanı Gül, programda sizlerden gelen soruları cevapladı.

Programın başında ABD ziyaretini ve Silikon Vadisi gezisini değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, “Dünyaya şekil merkez burası San Francisco ve Silokon Vadisi… Aklınıza hangi ileri teknoloji şirketi geliyorsa merkezi burası. Türk halkına ve gençliğine mesaj, Türk gençliği bu tür işlere merak sarması gerekiyor. Benim asıl buraları gelmemdeki amaç bu. Bu açıdan bu ziyarete önem veriyorum.” dedi.

Ünlü internet sitelerinde çok sayıda Türk genci çalıştığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu Türk gençlerinin önemli mevkilerde görev yaptıklarının dile getirdi.

Gül şöyle devam etti:

“Türkiye’nin ne denli önemli hale geldiğini burada gördük. Ben anlatmadan onlar bana Türkiye’yi anlatmaya başladılar. Vaktiyle çok büyük sıkıntılar çektiğimizden dem vururlardı. Ancak artık Türkiye’nin bölgede ne kadar güçlü ülke haline geldiğini söylüyorlar. ”

Gül izleyicilerden gelen soruları da cevaplıyor.

Cumhurbaşkanı Gül: Buraya gelmekten çok memnununm ve bir vesilenin olmasını arzuluyordum. Buradaki zirve çok iyi oldu. Burası herkes dünyanın merkezi diye bilir ama dünyaya şekil veren yer burası. San Francisko ve Silikon Vadisi. Bugün aklınıza hangi büyük şirket teknoloji şirketi gelirse hepsi burada.

Biliyorsunuz, Facebook, Twitter, Google, Youtube hep burada onlara sordum nelerle uğraşıyorsunuz şuanda. Hepsinin başındaki insanlara baktığımızda hepsi çocuk yaştaki yeni mezunlar. Çok genç çocuk diyebileceğimiz çocuk mezunlar bu büyük şirketlerin kurucuları. Bu şirketleri kendileri kurduktan sonra bunun daha doğru istikamette gelişmesi için hepsi daha yetkin CEO’ları getirmişler ve böyle büyümüşler. Hepsiyle tanıştım. İnsan gerçekten çok büyük bir takdir duygusu içinde oluyor ve bu ziyaretimde çok sevindiğim bir şey de çok sayıda Türk gencini görmek oldu. Çok çok önemli mevkilerde hemde. Gittiğim hepsinde de orada Türk mühendisler yöneticiler genç genç yöneticiler. Bilmezseniz hepsini üniversite öğrencisini zannedersiniz ancak onların da büyük görevler üstlendiğini gördüğümde gurur duydum. Türkiye’nin ne kadar dikkat çektiğini gördüm burada. Ben daha söylemeden onlar bana söylemeye başladılar. Gündem hep negatif konularla gündemde olabilir. Diyebilirler ki ah ah çok büyük ekonomik sıkıntılar çekiyorsunuz, istikrarsızlık içerisindesiniz ki vaktiyle hep böyle olurdu. Hepsi gelmişler, gelmeyenler de var tabi onlar da ilk geleceklerini söylüyorlar. Türkiye’nin bölgedeki yükselişini hepsi yakından takip ediyor. Apple, Google zaten Türkiye’de Apple yakında açıyor. Microsoft yakında geliyor. Twitter’dan geliyorum şuanda. Onun da sahibi henüz gelmemiş ama Türkiye ile ilgili çok şey biliyor. Onlar şimdi Türkiye’de İstanbul’da yer açmayı planlıyor. Bu çok sevindirici doğrusu. Onlara şunu söyledim. Global şirketlerin muhakkak Türkiye’de ofisleri var. Sizler de geç kalmayın dedim.

TÜRKİYE’DE SİLİKON VADİSİ AÇILABİLİR Mİ?

Bunlar, bu bahsettiğimiz Silikon Vadisi nedir. Gelişmiş bir ülke ve bu ülkenin gelişmiş önemli bir şehrinde 50’nin üzerinde nobel kazanmış kişi var. Onun için Apple da Google da HP de hepsi bunların buradan çıkmış. Birden bire bu seviyelere gelme hemen aynısını alıpta oraya koymak mümkün değil tabii. Bu bir kültür başlangıç meselesi. En çok konuşulan üstünde en çok toplantı yapılan ve en çok refere edilen bir kaç kelime var. Girişimcilik, İnnovasyon, Araştırma Geliştirme. Bunlar çok önemli alanlar. Eskiden bunlar konuşulmazdı fazla. Şimdi herkes bu konular üzerine yoğunlaşıyor ve Türkiye’nin geleceğini burada görüyorum. Bu bilincin uyanması Tabii ki Türkiye’de Silikon Vadisi gibi bir değil birden fazla yer olacaktır. Teknopark’lar var. Bunların 30-35’i çok aktif çalışıyor. Öyle ki İstanbul’daki İzmir’deki teknoparklarda yer yok. Burada insanların hayal edemeyeceği şeyler yapılıyor. Bakanlığın çok desteği var. Çok güzel programları, fonları var. TÜBİTAK kendiin adapte etti bu çalışmalara burada hep onları anlatıyorum.

Bir sevindiğim şeyde şu. Buraları çok iyi üniversitelerinde okuyan genç çocuklar Türkiye’ye dönüyorlar. Bu anlayış ve heyecanla dönüyorlar. Bunlar çok önemli. Buranın güzel okullarından mezun olmuşlar. Güzel örnekler var önlerinde ve bunları biz de Türkiye’de yapacağız diyenler var. Yakında göreceksiniz buradan gelip Türkiye’ye yatırım yapacaklar. Teknoloji şirketlerinin hepsi bir fikir ürünü olarak başlamış. Google bir garajda başlamış, Apple ufak bir computer ile başlamış. Oradaki yatırımcılar senin fikrin var güzel fikrin var, bilgin var gel şunu yap diyorlar. Al şu mühendisleri yapmaya başla diyorlar ve büyük şirketler ortaya çıkıyor. O toplantıda çağrım şu oldu. Bunlar bir nevi radarları var. Bakıyorlar her tarafa nerede başarılı bir çalışma var onu takip ediyor inceliyor. Siz radarınıza Türkiye’yi de alın dedim. Çok yeni küçük küçük şirketler var bunları inceleyin göreceksiniz ki bunların içinde çok gelecek vaadeden şirketler çıkacak dedim. Çok pozitif karşılık aldım hepsinden. Türklerin içerisinde iki yönlü bir gelişme var. Hem sermaye birikimi olupda bu sermayeyi istikrar vadeden insanlara yatırmak isteyenler var hem de çok genç insanların kendilerine şirket kurup geliştirmek isteyenler var.

Eskiden dünyanın neresinde başarılı bir Türk görürsen hemen Türkiye’ye gel deniyordu. Burada çok önemli bir konumdaysa o zaten Türkiye’ye buradan daha çok hizmet ediyor demektir. Türkiye buradaki gibi bir iklimi oluşturduğunda zaten kendileri geleceklerdir.

Türkiye yükseldikçe artık hem burada olacaklar hem orada olacaklar zorlanmadan gelecekler. Vergi sistemleri çok değiştiriliyor. Şuanda TBMM’de bir kanun var. Nasıl bunlar desteklenecek, yasanın ilk taslağında bildiğim kadarıyla şöyle 5 yıllığına vergiden muaf olacaklar, ayrıca yabancı şirketler gelirlerse onlara çeşitli avantajlar verilecek. Çok büyük teşvikler söz konusu. Ayrıca teknoloji şirketlerinin Sanayi ve Teknoloji onları destekliyor, bütün masraflarını karşılıyor ve belli bir süre için buraya Silikon Vadisi’ne gönderiyor. Bunu çoğu kimse bilmiyor.

EN ÇOK NEYDEN ETKİLENDİNİZ?

Şirket sahipleri hepsi çok genç. Bir yandan da bakıyorsunuz servet sahibi insanlar. Yüzlerce binlerce insan çalışıyor. Apple da 2 bin kişi, Facebook’ta 3 bin kişi var. Bir fabrika düşünün ama orada press yok. Herkes çok serbest kimsede kravat yok, ütülü pantolon yok. Herkesin yaptığı işe bakıyorlar.

OBAMA İLE NELER GÖRÜŞTÜNÜZ?

Obama’ya buraay geleceğimi söylemedim. Tabii ki Chicago’daki gündem yoğun.Güvenlik meseleleri ağır basıyordu. Obama’ya Türk ABD ilişkileri hep askeri konular konuşulur. Hatta askeri konuları dışarı çıkarsanız Türkiye ABD ilişkileri fazla yoktur bundan da çok şikayet ettim. Türkiye’ye geldiğinde ‘Bak arkadaş Türkiye ABD ilişkileri askeri görüşmelere dayanıyor bu çok sağlıklı değil. Bütün ilişkilerimizin güçlü olması gerekiyor. Rusya ile ticaretimiz 40 milyar dolarken sizinle olan ticaretimiz 15 milyar dolar. Bu nasıl müttefikliktir dedim. Hemen talimat verdi ve sözünde durdu gerçekten.

Başkanlık sistemi olduğu için burada bazı konulara kendiis karar veremiyor. Kongrenin onayını alması gerekiyor. Pakistan’da Afganistan bağlantılı olarak çok fazla prodetör kullanıyorlar. Çok kazalar oluyor. Çok iç masum insanları öldürüyorlar. O bakımdan da çok tedirgin oluyorlar. Kongreden çok kolay geçmiyor herhalde. Ben de kendisine F-35’lerle ilgili en modern savaş uçağı olarak çıkıyor piyasaya. Biz de içinde varız ve alıyoruz. Bende bundan ötesi varmı diye sordum. Yok ki.

DEVLET BAŞKANLARINDAN SOSYAL MEDYAYI EN ÇOK KULLANANLARDAN BİRİSİNİZ, BU ÇOK AZ DEVLET BAŞKANINDA GÖRÜNEN BİRŞEY. BU KARARI NASIL VERDİNİZ VE NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ BU SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ?

Öncelikle arkadaşlarımın çok gayreti var. Nihayetinde bütün bu ortamı onlar hazırlıyor.Onlarsız olmaz. Şöyle görüyorum. Hep karşılıklı interaktif bir ortam oluşmuş oluyor. Kendi düşündüklerinizi sansürsüz bir şekilde, binlerce milyonlarca insana geçebilmenin en kısa yolu ayrıca insanlar nedüşünüyor onu da öğreniyorsunuz. Herkes bir not düşüyor. ihlas son dakika Onu gördüğünüzde de o Feedback ile bunu ölçüyorsunuz. Sosyal medya resmi tona, formata uygun değil. Dikkat ederseniz belki daha çok ilgi çekmesi bundan da olabilir. Burada bir politika tespit etmiş oluyor, bir yol çizmiş oluyorsunuz.

Gelen cevaplar etkileşim bu da harika. Bütün elektronik postamıza, gelen mesajlarımıza bakarsak bütün bunlar analiz ediliyor. Gelen tüm yazılar cevaplanıyor. Bu sosyal medyada beni en çok etkileyen şey bütün bu elektronik posta müthiş kullanılıyor Türkiye’de. Köyden de insanlar yazıyor, yaşlı bir kadın da yazıyor bunların bir kısmı basında yer alıyor zaten. Halbuki o kişi eskiden heyetler gidecek bizim yolumuzu yapın diyecek Ankara’ya gelecek oradan falan filan. Çiftçiler de kullanıyor. Kadın ben çiftçiyim diyor, bize ne olur bu konuda yardımcı olur musunuz diyor. Bazen öyle oluyor ki çok ilginç olanları bana sunuyorlar. Yoksa binlerce geliyor hepsiyle benim uğraşmam mümkün değil. Gelenherşey değerlendiriliyor. Bazen bakıyorum bu ciddi olamaz ciddi mi değil mi diyorum. Sorun bakayım diyorum ama önemli. Bazen araştırıyorum ve ciddi çıkıyor.

Samsun’da bir kadın Cumhurbaşkanım bana bir tane inek gönderseniz de ben onun sütü ile geçimimi sağlasam diyor. Çok ilginç doğrusu. Dedim ya bu dalga mı geçiyor bizimle doğru mu sonra Vali Kaymakam neyse araştırdılar evine gittiler gerçekten doğru. Çocuğuna da yazdırmış olabilir. Köylerde artık internet var, okullarda var. Ondan sonra araştırttık doğru gerçekten, inek gitti. Çok imkanlar var doğrusu. İlden, vilayetten verdiler sağlandı.

Twitter’dan geliyoruz. Dedi ki Van depremi olduğunda Twitter’in ne kadar etkin kullanıldığını gördük dedi. Neler yapabiliriz Kızılay’la ilgili, Akut’la, onlarla falan ilişkiye geçiyoruz dedi.

FRANSA İLE İLİŞKİLER DAHA İYİYE GİDECEK Mİ?

Yeni Cumhurbaşkanı ile yaptığım görüşmede Türkiye ile zıtlaşmanın ne faydası var size diye sordum. Ne istersiniz Türkiye’den diye sordum. Oturalım rasyonel düşünelim ona göre doğru dürüst ilişkiye girelim dedim. Ben çok mantıklı ve sıcak gördüm umarım öyle olur. Sarkozy’nin tavırları şahsiydi.

Bu rakamlar ne kadar yeni ne kadar eski bilemem. Yalnız, biz uzun süre bu konuları ihmal ettik. Ben Cumhurbaşkanı olarak gittiğim illerde Üniversiteleri mutlaka ziyaret ederim. Hep onlara şunu söylerim. Üniversitelerimiz uzun yıllar içe kapalı olduğu için büyük bir başarısız dönem geçirdik. İnnovasyonu kimlerle yapacak. Hafif sanayi ile uğraşan ustalar yapmayacak. Üniversite hocaları, bilim adamları, akademisyenler yapacak. Onların da merkezi üniversitelerdir. Oralar sadece öğretim yapan yerler değil, araştırma yapan buluş yapan yerlerdir. Üniversiteler kendine gelmeye başladı ve müthiş bir yarış var kendi aralarında önümüzdeki yıllarda bir patlama yaşanacağına inanıyorum. İnanıyorum ki 5 yıl içinde Türkiye’de çok büyük bir zıplama olacak. Para olarak yatırım, insan olarak yatırım. Önümüzde çok iyi olacağına inanıyorum. İnnovasyon zaten memleketi ilerleten olacaktır. Pazı gücüyle fazla şey yapamıyorsunuz. Önemli olan o büyük katma değeri katabilmek. İş alemi de bunun farkında. İnnovasyonun en çok farkında olanlar iş alemidir. Üniversitelerin de ötesinde hemde. Dünya ile rekabet halinde olduğu için biliyor.

KAYSERİ’DEKİ SALDIRI

Terör bu yüzyılın en büyük belası. Vaktiyle New York’ta da oldu. Dünyanın başka kentlerinde de oluyor. Farklı farklı şekilde kendini gösteriyor. Bizdeki malesef etnik temele dayanıyor. Bunla amansız bir mücadele içerisindeyiz. Çok üzücü olan şey şu. insanların düşüncelerini ifade edebildiği bir ortamda terörün var olması gerçekten üzücü. Malesef dün gece buraya göre dün gece haberim oldu. Olay olduktan sonra hemen aradım bilgi aldım. Hedefleri başka bir yerdi belli ki. ihlassondakika Büyük kentlere gidip oralarda bazı işler yapmak istiyorlardı ama güvenlik güçleri şüphelenip takibe alınca artık esas hedefe ulaşma imkanı olmayınca sıkıştırılınca malesef bu olay gerçekleşmiş. Hayatını kaybeden polisimize Göksun’dan kendisi. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine sabır diliyorum. 2 idi kayıp sayısı. Diğer vatandaşımıza da Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılar da var onlara da acil şifalar diliyorum. Güvenlik güçlerimizin çok teyakkuzda olmaları gerikiyor ki öyleler. Fedakarlıklarını hep takdirle ve şükranla anmamız gerekmektedir.

EĞER BİZ VAR OLMASAYDIK SİZİ KALE ALMAYACAKLARDI DİYOR TERÖR ÖRGÜTÜ BÖLGE HALKINA

Kürt meselesi ile ilgili sıkıntılarımız yokmuydu vardı tabii ki. Problemlerin bir çoğu gitmedi mi gitti tabii ki. Daha yapılacak şeyler yok mu var tabii ki. Ama eğer bu kan dökme olmasaydı inanın bunların hiçbiri kalmayacaktı. Zaten Türkiye kendini tutamayacaktı. Bu kadar kana rağmen, her ülke güvenlik adına demokratik standartlarını daratlmasına rağmen tam tersini yapan Türkiye’dir. Bu acılar olmasaydı bu meselelerin hiçbiri gündemimizde değildi. Onun için bu tarihi yanılgı ve hala buna inananlar var.

MÜZAKERE ZEMİNİNİ KOLAYLAŞTIRIR MI ZORLAŞTIRIR MI?

Bunlar herşeyi zorlaştırır açık söylemek gerekirse.

CUMHURBAŞKANLIĞI HAYATI NASIL GEÇİYOR?

Benim siyasi hayatım da böyle geçti Cumhurbaşkanlığı hayatım da böyle geçiyor. Dışarı yaptığımız ziyaretlerin bazıları zanneder ki gezi. Bunlar inanılmaz yoran şeylerdir. Öyledir ki dünyanın en iyi otellerine gidersiniz uykunuzu almadan çıkarsınız. Dünyanın en iyi şehirlerine gidersiniz orayı görmeden, uçakta geçer zamanınız. Mesela, Chicago’da çok daha yoğunduk. Sabah 8’de başlıyorduk gece saat 01:00’e kadar. Toplantı, görüşme konuşma. Bu da yapacağınız konuşmalar, yaptığınız konuşmaların hepsinin içi dolu sorumluluk içeren konuşmalar yapıyorsunuz. Ülkenizi dünyaya geleceğe bağlayıcı laflar bunlar hep hazırlık gerektiriyor. Önceki gün saat 01:30’du odaya gittiğimizde. Bugün 10 aktivite yaptık dedi arkadaşlar en rahat günlerimizden biriydi. Bugün yine öyle. Bir sorumluluk alıyorsanız gereğini yapacaksınız.

ÇOK KALABALIKSINIZ. TEK BAŞINIZA YÜRÜMEK HAVA ALMAK GİBİ İHTİYACINIZ OLMUYOR MU?

İşin en zor tarafı bu işte. Ekibiniz var, bizim kendi korumalarımız olduğu gibi misafir ülkenin korumaları da var. onların tabii ki koruma ekibi var. Bir kalabalık oluyor. Böyle bir ortam içinde vaktiniz olursa ihlassondakika bugün olabilir mesela öğleden sonra şöyle bir şehri gezelim derseniz bazen kalabalık olunca insan sıkılıyor. San Francisco’da çok ilginç geldiğimiz günden beri konvoyumuz geçiyor bütün yollar kapanıyor, etrafımızda motosikletli kişiler, herkeste büyük bir memnuniyet var. hiçbir yerde bunu görmedim mesela. Baktım herkes bir memnun. Bayramlarda gördüğümüz gibi kalabalıklar. Herkesin elinde telefon fotoğraf makinası herkes fotoğraf çekiyor el sallıyor neşeli bir ortam var. Yol kapanırsa insan sıkılıyor. İnsanları durduruyorsunuz nihayetinde. Hemen acele ediyorsunuz insanları bekletmemek için. Burada farklı burada rahatsız olan yokherkes fotoğraf çekmeye çalışıyor ilginç.

ABDULLAH GÜL BUNDAN SONRA NE YAPACAK?

Ben onları hiç düşünmüyorum. Ben şimdi şu yaptığım işi güzel layıkıyla yapayım görevimizi bitireyim onu düşünüyorum. Görev süresiyle ilgili en ufak birşey düşünmüyorum zihnimde de yok. Benim dışımda işler onlar.

Dünyayı değiştiren teknolojiler buradan çıktı diyorum. Gittiğim her yerde bunu konuştum. Siz farkında mısınız. Sizin dedim siyasi değişikliklerde en büyük katkı sizin dedim. Ama öyle oldu ki dünyayı şeffaf hale getirdi twitter, facebook, ipad. Dünyanın bir köşesinden diğer köşede ne oluyor bunu yakından anında takip ediyorlar. Mısır’daki genç İstanbul’da Paris’te ne oluyor bildiği için bundan sonra başlıyor kendi yönetimini sorgulamaya. Oralarda o kadar özgürlük varken burada bu kadar baskı olamaz diyor. Enformasyon teknolojisidir dünyanın değişmesini, demokrasinin yayılmasını sağlayan. Esas güç bu güçtür. Enformasyon teknolojisinin gücü vermiştir. Korku duvarlarını insanlar böyle yıkmıştır.

Türkiye’de çok iyi şeyler yapıyoruz. Hala değiştirmemiz gereken düzeltmemiz gereken noksanlarımız var. Bunların hepsinin farkındayız ve gereğini yapıyoruz.

Bilmeden dediğim gibi hangi açıdan bakarsanız onu haklı gösterirsiniz. Türkiye’den siz tercihiniz herhangi bir ayıplama, engelleme olursa buna engel bir unsur var mı yok. Temel olan şey bu. Bu olduktan sonra toplumun bazı parçalarının çeşitli kaygıları da var. Böyle kişiler içinde filtreden geçmiş bir internet isteyenler de var. Bana öyle analizler ortaya koydular ki Türkiye’de internet kullanıcıları en çok hangi sayfalara, en çok hangi saatlerde giriyorlar, annelerin babaların feryadları ne kadar, çocukların hiç ulaşmaması gereken sayfalar ne kadar kamu kurumlarında hele hele bazı kamu kurumlarında girdikleri yerlere baktığınızda, hangi saatlerinde gece değil, çalışma saatlerine kadar bu analizler ciddi ciddi uzun uzun yapılmış bilimsel olarak verilince ben bunu haklı buldum. Böyle bir alternatifin olmasını haklı buldum yani. Ben böyle bir koruma istemiyorum, ben istediğim yere istediğim zaman ulaşmak istiyorum diyenin kısıtlaması varsa yanlış olur. Bu olmadıktan sonra alternatif olarak değişik şeyler sunulabiliyorsa sorun yok.

ARAP BAHARI SURİYEDE BAŞARILI OLMADI. SURİYE NEREYE VARACAK?

Bu tip olaylar başladıktan sonra geri dönüşü yoktur. Bu işler sancılı ne kadar maliyetli netice verecek ve netice verdikten sonra yeni düzen nasıl olacak esas bakılması gereken şey budur. Bütün bunları tahmin ettiğimiz için ben çok arzu ettim, Beşar Esad’ın önceliğinde onun insiyatif alarak ülkesini demokratikleştirmesini, değişime uğratmasını çok arzu ettim. Bunu çok da konuştuk. Bir zamanlar çok da görüşüyorduk. Bu durumlar yokken de ben hep bunları anlatırdım. Kaçınılmazdır bu. Hele hele akdeniz gibi dünyanın merkezi sayılan bir yerde insanların diktatörle yönetilmesi artık mümkün değil. ihlas son dakika Malesef Esad bunu yönetemedi. ihlassondakika Zamana yayarak ben devam ettirebilirim diye düşündü. Halkın karnı tok artık. Önemli olan karşınızdaki bataklığı görüyorsanız ona girmeden hedefinize ulaşabilmektir. O artık bataklığa girdi, her tarafta kan akıyor ve bütün bunlar Suriye’nin çocukları. Geri dönüşü yok artık.

Şimdi bir ara dönem ara formül bulunmuş oldu. BM’nin öncülüğünde Annan o gitti ve bir plan verdi ve kabul edildi. 6 Maddesi vardı, ateşkes olacak, tanklar çekilecek, herkesin serbestçe politik aktivitesini gösterebileceği bir ortam çıkacak. Bu aslında daha az maliyetli bir şekilde değişim mekanizmasıdır. Keşke böyle olsa. Bunun olması için 6 maddenin de uygulanması gerekir.

KALDIRAMIYORUM BUNALDIM DEDİĞİNİZ OLDU MU?

Hiç böyle bir düşüncem olmadı ama çok zor dönemler geçti. Biz hükümet olduğumuz dönemde öyle olmuştur ki sabaha kadar uyuyamadığımız zor anlar olmuştur ama daima kararlı oldum ben.

TEKNOLOJİ ESKİ İLE YENİ KUŞAK ARASINDA UÇURUM OLUŞTURUYOR MU?

Bizim ailemizde hepimiz uzaktan yakından işin içerisindeyiz.

GENÇLER İÇİN NE TÜR BİR İŞ ORTAMI OLUŞTURULABİLİR? FATİH PROJESİ İLE İLGİLİ BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ?

Aslında internetin teknoloji şirketlerinin hepsinin büyük hizmetleri olabilir eğitim konusunda. Eskiden İbrahim Tatlıses demişti Oxford varda biz mi gitmedik. Şimdi var, her yerde var. Yeterki bunu kullanmayı bilsin insanlar. Bu şirketlerde anlattılar. En iyi profesör dersi verirken alıyorlar onu videoya çekip internete koyuyorlar. Kayseri deki bir üniversitedeki öğrenci veya sıradan birisi de hatta üniversiteye gitmeden üniversite diploması almış gibi bilgiyi takip edebiliyor internet üzerinden öğrenebiliyor. Hatta bunun bazı başka programlar var onlar imtihan da yapıyorlar. Sonunda belki sertifika veriyorlar. İnsanın eğitimi çok önemlidir. Bunu da bu bahisle söyleemk isterim. İnternet üzerinde her türlü bilgiye ulaşmak var. Bizim memlekette kütüphane yok, bilgiye ulaşamayırum gibi bir ortam yok artık. Eskiden kahvelerde kıraathanelerde sohbet edilirdi şimdi interneti öyle kullanırsanız bu vakit kaybı olur. Aslında bunlar yeni şeyler değil. ihlassondakika Silah örneğin, bıçak. İyi kullanırsan işe yarar kötü kullanırsan cinayetler işlersin. Bu da öyle. Bu teknoloji firmalarının sunduğu imkanlar da böyle. Bunlar tam tersine size en büyük hizmeti de yapabilir, size cinayet de işletebilir. Bizim yapmamız gereken en iyi şekilde kullanmaya yönlendirmemiz lazım.

Bunların hepsi şimdi Fatih Projesi’nde yer almak için çalışıyorlar. Bizden alanlar olabilir. Bunu bir mal ticareti gibi olmaması lazım. Bu vesile ile Türkiye’deki teknoloji şirketlerinin gelişmesi oluşması yeni bir kültürün oluşması, yeni iş alanlarının açılması, kabiliyetli gençlerin değerlendirilmesi için faydalı. Memnuniyetle ifade etmeliyim ki hükümet, Sanayi ve Teknoloji Bilim Bakanı, Tübitak bunun hep farkındalar ve bütün programlarını bu şekilde yapıyorlar. İnşallah çok büyük katkısı olacak Türkiye’ye.

GOOGLE İLE GÖRÜŞÜRKEN VERGİ MESELELERİ GÜNDEME GELDİ Mİ?

Açarlarsa diye hazırlık yapmıştım. Arkadaşlarım son durumla ilgili bilgi vermişti ancak hiç açmadılar, şikayet olmadı.

ASTSUBAYLARIN YAŞADIĞI SIKINTILAR VAR, ÖĞRETMENLERİN SIKINTILARI VAR BU MESELELERE EĞİLİYOR MUSUNUZ?

Şöyle tabii ki bunları hükümete iletiyorum. İcra makamı hükümettir. Tabii ki bunlar imkan meselesi olmuş oluyor. İstenmez mi bütün herkesin beklentisini karşılamak ama nihayetinde yönetici olurken o dengeyi korumanız gerekir. Bugün memurlarla ilgili mesela. Hükümet istemez mi onlara en büyük zammı vermek. Ama iyi bir kitap hesap yapmalı ki gelecek doğru olsun. Popülist olanlar işte bugün Yunanistan’da olanlar gibi oluyor. Son 10 yıldır Türkiye büyük vadeli başarılar peşinde. Böyle olunca da herkes payını alıyor. Belki de hiçbir dönemde olmadığı kadar Genelkurmay Başkanı Astsubaylarla ilgileniyor. Kendileri de farkında. Bir çok doğrusu iyileştirmeler yaptılar. Eskiden öyle ki Orduevinde ayrımlar vardı. Astsubay, üstsubay, subay gibi ayrımlar vardı tüm bunlar kaldırıldı. Bunlar eskisi gibi gündeme gelmiyor. Bazıları var ki maaşlarla ilgili konular onlar da doğrusu bütün ülkenin gerçekleri içerisinde. Kime ne kadar verilir, kim nekadar arttırılır.

ULUDERE MESELESİ

Baştan şunun bilinmesini isterim ki bu olay hepimizi derinden üzmüş yaralamıştır. Sivil ve asker. Bunun işin gerçeğini öğrendiğimiz andan itibaren hepimiz derinden üzüldük. Bunun bütün halkımız tarafından iyi bilinmesini isterim. Tamamen çok büyük bir yanlışlık, hata malesef burada gerçekleşti. Ama hepimizi derinden üzmüştür. O bakımdan, bu acıyı gidermek için ne gerekirse bunun için devletimizin elinden gelen herşeyi yapması gerekir. Çok samimi duygularla bu acının hissedilmesi önemli.

Evet tamam böyle bir acı hissediliyor ama peki ne oldu? Bununla ilgili çok açık ve dürüst hiç bir şey kararlaştırılmadan soruşturmalar titizlikle yapılmaktadır. Meclis de bunu yakından takip ediyor. Hiçbir şey duvarların arkasında yapılmıyor. En gizli kayıtlar belgeler ne ise bütün bunlar da soruşturmayı yapanlara teslim edilmiştir. ihlas son dakika Söylediğiniz doğru, hissiyatımızın en iyi şekilde yansıyabilmesi için hepimizin kullandığı dil, hissiyatımız dilimize yüzümüze vurmalı ki karşıdaki vatandaşımızın anlayabilmesi ve en azından acılarının azıcık da dinmesine yardımcı olabilelim.

Bu çekimi yaptığımız yerde bile bir Türk girişimcinin mekanı burası bu da kendi içinde böyle bir şey olması güzel. Buranın anlayışı modernlik değil. Garajda bütün bu Apple’lar, Google’lar garajlarda olmuş. Yani yapılan yerlerde de garaj imajı verilmiş durumda onu gördüm’ dedi.

Programın bitimine saniyeler kala Cumhurbaşkanı Gül, şaşkınlığını gizleyemedi ve ‘İki saat mi oldu? Oooooo’ demekten de kendini alamadı.

(İHLAS SON DAKİKA ÖZEL / YUNUS EMRE ARVAS)

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler