7.4 C
New York kenti
Cumartesi, Nisan 5, 2025

İstanbul’da uluslararası diplomasi trafiği: Türkiye, Somali Konferansı’na ve Medeniyetler İttifakı Forumu’na ev sahibi

Mutlaka Oku

Türkiye, 31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde İstanbul’da, Birleşmiş Milletler (BM) ile işbirliği içinde, 2. İstanbul Somali Konferansı’na ve BM çatısı altında, İspanya eş sunuculuğunda, Medeniyetler İttifakı girişiminin İştirakçiler Forumu’na ev sahipliği yapacak.

Ana teması ”Somali’nin Geleceğini Hazırlamak: 2015 Hedefleri-Preparing Somalia’s Future: Goals for 2015” olduğu belirtilen konferansa, 54 ülkenin cumhurbaşkanı, başbakan veya bakan seviyesinde üst düzey yetkililerin yanı sıra başta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Jean Ping, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu olmak üzere uluslararası ve bölgesel örgütlerin temsilcileri katılıyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, konferansın açılış konuşmaları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Somali Devlet Başkanı Şeyh Ahmed Şerif tarafından yapılacak.

Açıklamada, İstanbul Konferansı’nın, 21 yıldır Somali’de siyasi, güvenlik ve insani alanlarda süregelen istikrarsızlık ve ihtilafların sona erdirilmesi fırsatının ortaya çıktığı bir zamanda düzenleneceği ifade edilirken, Somali’nin sorunlarının ancak Somalililerin hazırlayacakları reçetelerle çözüme kavuşturulabileceği vurgulandı.

Somali toplumunun tüm kesimlerinin temsilcilerinin de konferans öncesinde İstanbul’da bir araya gelerek ülkelerinin geleceklerini tartışma ve bir sonraki dönemde atılabilecek adımları belirleme imkanına sahip olacakları bildirildi.

2011 yaz aylarında Somali’deki kuraklık ve kıtlık sonucu meydana gelen insanlık faciasının uluslararası toplumun gündemine getirilmesinde öncü rol oynayan Türkiye’nin, İstanbul Konferansı ile de Somalili siyasi ve sivil toplum liderlerinin seslerinin uluslararası topluma duyurulmasına yardımcı olmak istediği kaydedildi.

Konferansın birinci gününde uzman, iş adamı ve bürokratların katılımıyla ”Su”, ”Enerji”, ”Yol” ve ”Dirençlilik” konu başlıkları altında dört ortaklık forumu yapılacağının belirtildiği açıklamada, bu forumlarda varılacak sonuçların konferans bildirisine yansıtılmasının amaçlandığı vurgulandı.

Konferansın ikinci gününde, üst düzey yetkililerin katılımıyla, Somali’de geçiş döneminin Ağustos 2012’ye kadar sonlandırılması için atılabilecek ilave adımlar, bu dönem sonrasına dair yakın ve orta vadeli stratejiler hakkında görüş alışverişinde bulunulacağı kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye’nin, dost ve kardeş Somali halkının, barış, istikrar, refah ve huzur içinde yaşamasını temin ederek, hem ikili temelde hem de çok taraflı bölgesel ve uluslararası platformlarda çaba göstermeye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceği belirtildi.

Medeniyetler İttifakı

Dönemin İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile Başbakan Erdoğan’ın eş sunuculuğunda, dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından 2005’te başlatılan Medeniyetler İttifakı girişiminin İştirakçiler Forumu da, 31 Mayıs-1 Haziran 2012 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Foruma 50’nin üzerinde ülke ve uluslararası örgüt temsilcileri davet edildi.

Forum sırasında, geleceğe dönük bir bakışla ittifakın ulaştığı neticelerin değerlendirilmesi, 2012-2013 yılları için acilen gerekli ihtiyaçların, uzun vadeli kaynak ihtiyaçlarının, Medeniyetler İttifakı’nın önceliklerinin ve daha önce gerçekleştirilen küresel forumların neticeleri ile ilgili yeni projelerin, finansal altyapının güçlendirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi konunun ele alınması öngörülüyor.

Küresel sorunlar

Dünya Ekonomik Forumu Davos toplantılarının bölgesel forum toplantısı da 4-6 Haziran 2012 tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak. Dünya Ekonomik Forumu Sekretaryası, Türkiye’nin merkezi konumu ve küresel anlamda artan rolü çerçevesinde toplantının Türkiye’de yapılmasına karar verdi.

Meksika’nın Los Cabos kentinde 19 Haziran’da düzenlenecek G-20 zirvesi ve bilahare Rio’da yapılacak Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi öncesinde gerçekleşecek toplantıda dünyanın karşı karşıya kaldığı küresel, ekonomik ve finansal sorunların ele alınması planlanıyor.

Clinton, terörle mücadele için gelecek

Türkiye dahil 29 ülke ve AB’nin katılımıyla oluşturulan ve uluslararası terörizmle mücadelede son dönemde başlatılan en önemli girişimlerden biri olarak değerlendirilen “Terörizmle Mücadele Küresel Forumu”nun (TMKF) en yüksek karar organı olan Koordinasyon Komitesi’nin 2. toplantısı da, 7-8 Haziran 2012 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Toplantıya, eş başkan olan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da katılacak.

Türkiye, 22 Eylül 2011’de resmen hayata geçirilen TMKF’nın iki yıl süreyle ABD ile birlikte eşbaşkanlığını üstlenmişti.

AB ile siyasi diyalog toplantısı

Öte yandan, 7 Haziran 2012’de İstanbul’da, Türkiye-AB Bakanlar düzeyinde Siyasi Diyalog Toplantısı’nın da gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Sonuncusu Nisan ayında Brüksel’de yapılan toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile AB Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin katılması bekleniyor. Toplantıda, Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra bölgesel konulardaki gelişmelerin ele alınması tasarlanıyor.

Nükleer yayılmanın önlenmesi

Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi (NPDI) 4. Bakanlar Toplantısı ise 16 Haziran 2012’de İstanbul’da düzenlenecek. Nükleer Yayılmanın Önlenmesi Andlaşması 2010 Gözden Geçirme Konferansı’nın sonuçlarını ileriye taşımak amacıyla, 2010 yılında on ülkenin (Avustralya, Kanada, Şili, Almanya, Japonya, Meksika, Hollanda, Polonya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri) Dışişleri Bakanları seviyesinde kurulan NPDI’nin, 3. Bakanlar Toplantısı ise, 22 Eylül 2011 tarihinde New York’ta BM Genel Kurulu marjında gerçekleştirilmişti.

KEİ Zirvesi

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Teşkilatı’nın 20. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi de 26 Haziran 2012’de yine İstanbul’da yapılacak. Zirve’ye, KEİ üyesi devletlerin yanı sıra, gözlemci üyeler, diyalog ortakları ve sektörel ortaklar, ayrıca belli başlı uluslararası ve bölgesel örgütlerin genel sekreterleri ve başkanları da davet edildi. Toplantıda 20. yılda KEİ’ye yeni bir vizyonla bakılması konusu ele alınacak. Türkiye’nin KEİ dönem başkanlığı ise altı aylığına 1 Temmuz’da başlayacak.

Bunlarla birlikte, 5. Türk Arap İşbirliği Forumu’nun Haziran ayı sonunda ya da Temmuz ayı başında yine İstanbul’da düzenlenmesi öngörülüyor.

(Ajanslar)

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler