WASHINGTON (TURKISH JOURNAL) – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), yeni tip coronavirüsü COVID-19’u ele almada çok geç kaldığını belirterek, BM reformunun gerekliliğine vurgu yaptı.
Bakan Çavuşoğlu, Washington DC merkezli düşünce kuruluşları Atlantic Council ve Türk Miras Vakfının (THO) ortaklaşa düzenlediği “Yarını belirlemek için bugün ne yapılmalı?” başlıklı interatkif seminere (webinar) katılarak Türkiye’nin COVID-19 salgınıyla mücadelesini anlattı ve soruları yanıtladı.
Türkiye’nin salgın nedeniyle kugüne kadar, yurtdışında geçici süreliğine bulunan ve dönmek isteyen, 70 ülkeden 25 bin vatandaşının ülkeye getirerek karantina altına altına aldığı bilgisini veren Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi’nin COVID-19’la mücadelesiyle ilgili soruya verdiği yanıtta şunları kaydetti:
“Herkesin BMGK’nın COVID-19’e cevap vermede geç kaldığını kabul ettiğini düşünüyorum. Salgının çıkmasından neredeyse 4 ay sonra toplanıp konuyu ele aldılar. Bu inanılmaz. Rezillik. Gerçekte BMGK Suriye konusunda olduğu gibi diğer uluslararası sorunları uygun şekilde ele almada da başarısız olmuştur. Suriye sadece biri, Libya’ya, Yemen’e ve diğerlerine bakın.”
Konuşmasında, Türkiye’nin Güvenlik Konseyi reformunun güçlü savunucusu olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın altını çizdiği gibi ‘Dünya 5’ten büyüktür'” dedi.
Çavuşoğlu BMGK’nın ne kapsayıcı, ne de temsili olmadığını belirtirken, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in COVID-19 konusundaki çabalarını olumlu karşıladığını ‘fade etti. BM Genel Kurulu’unun bu konuda iki tasarı kabul ettiğini belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin bu tasarıların hazırlayıcılarından biri olduğunu hatırlattı.
Salgını “stres testi”ne benzeten Çavuşoğlu, “Bu salgın, bizim zayıf yanlarımızı ortaya çıkardı. Aynı zamanda güçlü yanımızı da gösterdi.” değerlendirmesinde bulundu.
“Suriye ve İdlib için çok geç olmadan uluslararası toplum harekete geçmeli.”
Çavuşoğlu, konuşmasında, COVID-19’un, İdlib’deki durumu daha da kötüleştirdiğini belirtirken, “Suriye ve İdlib için çok geç olmadan uluslararası toplum harekete geçmeli.” dedi.
Çavuşoğlu, salgının Suriye ve Libya başta olmak üzere dünya genelindeki çatışmalara son verilmesinin önemini daha da artırdığını belirttiği konuşmasında, “Orta Doğu’daki çatışmalar sürerse, kimse kazanmaz ama herkes kaybeder.” dedi.