BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Birleşmiş Milletler (BM), coronavirüs salgınının Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en kötü durgunluğa yol açtığını ve dünya ekonomisinin, 2020 yılında yüzde 3,2 oranında küçüleceğini öngördü.
Ocak ayında dünya ekonomisinin 2020’de yüzde 1,8 ila 2,5 arasında büyüyeceğini öngören BM Ekonomik ve Sosyal Konsey (EKOSOK) yeni raporuna göre, coronavirüs salgınının ekonomik faaliyetleri büyük oranda kısıtlaması ve belirsizliği artırması nedeniyle 2020 yılında dünya ekonomisinin yüzde 3,2 oranında küçülecek. Raporda, 2021’de kaybedilen üretimin kademeli olarak iyileşmeye neden olma ihtimali olduğunu kaydedildi.
Coronavirüsün, ekonomi ve halk sağlığının “ayrılmaz bir şekilde nasıl bağlantılı ve karşılıklı olarak güçlendirici” olduğunu gösterdiği belirtilen raporda, salgının dünya ekonomisinin 2020 ve 2021’de yaklaşık 4 trilyon dolarlık üretim kaybıyla önceki dört yılın üretim kazanımlarını neredeyse tamamen ortadan kaldıracağı beklentisine yer verildi.
Salgına, bağlı büyük istihdam ve gelir kaybının küresel yoksulluğu artıracağı konusunda uyarıda bulunan raporda ayrıca, “Salgınla mücadele – eğer çok uzun süre devam ederse ve ekonomik maliyeti çok yükselirse – ticaret ve küreselleşmeyi temelden yeniden şekillendirecektir” ifadeleri kullanıldı.
Raporda, mevcut durum tahminlerine göre, kayıt dışı sektörde çalışan milyonlar da dahil olmak üzere 34 milyon 300 bin kişinin daha bu yıl aşırı yoksulluk sınırının altına düşeceği ve Afrika ülkelerinin bu artışın yüzde 56’sını oluşturacağı bilgisi de yer aldı.
BM Sürdürülebilir Kalkınma Grubu toplandı
41 üyeli BM Sürdürülebilir Kalkınma Grubu (UNSDG), ülkelerin COVID-19 salgının üstesinden gelebilmeleri ve yaraların sarılması konusundaki çabaları koordine etmek için video konferans yöntemiyle bir araya geldi.
Video konferansta konuşan BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNSDG Başkanı Amina Muhammed, COVID-19 salgınının küresel bir sağlık, insani ve sosyoekonomik acil durum olduğunun altını çizdi.
Amina Muhammed şunları kaydetti:
“Sayıların arkasında insanlar ve aileler var. COVID-19, pek çok şeyi duraklattı ve eşitsizlik ve iklim değişikliği gibi mevcut sorunları ağırlaştırdı. BM sisteminin şimdi tepki verme şekli, bu gelişme krizini tam acil durum modunda daha iyi ele almamızı sağlayacak reformlarımızı hayata geçirecek ”