BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni tip coronavirüs Covid-19 salgınından sonra dünyayı bekleyen iki senaryo olduğunu belirtti ve en kötü duruma hazır olma çağrısında bulundu.
Genel Sekreter Guterres, Covid-19 salgınıyla ilgili yaptığı bir açıklamada, salgından sonra dünyayı bekleyen iki senaryoya dikkat çekti.
Birinci “iyimser” senaryosunda ülkelerin mevcut durumla başa çıkacağını dile getiren Guterres, coronavirüs aşısının dokuz ay içinde ortaya çıkacağı ve herkese açık olacağı umudunu dile getirdi.
Guterres iyimser senaryosunda, iki ya da üç yıl sonra dünyanın normale dönebileceğini ifade etti.
Kötümser senaryo
Ülkelerin eylemlerini koordine etmemesi durumunda kötümser bir senaryonun ortaya çıkmasının mümkün olduğunu ifade eden Guterres, yeni virüs salgınlarının ortaya çıkabileceğini ve gelişmekte olan ülkelerdeki durumun daha da kötüleşeceğini vurguladı.
Buna göre, kuzey ülkeleri başarılı bir iyileşme planı geliştirecek ve gelişmekte olan ülkeler yardım alacak.
Covid-19 aşısının dokuz ay içinde ortaya çıkacağı ve herkesin ulaşabileceğini umut ettiğini dile getiren Guterres, olayların bu şekilde gelişmesi ve ekonominin iyileşmeye başlaması durumunda, iki ya da üç yıl sonra dünyanın normale dönebileceğini ifade etti.
Guterres, ülkelerin eylemlerini koordine etmemesi durumunda kötümser bir senaryonun ortaya çıkmasının mümkün olduğunu belirterek, yeni virüs salgınlarının ortaya çıkabileceğini ve gelişmekte olan ülkelerdeki durumun daha da kötüleşeceğini kaydetti.
Guterres, bu senaryonun hayata geçirilmesi durumunda, ayrımcılığın, popülizmin ve yabancı düşmanlığının artacağını ifade etti.
Aşı üzerinde yürütülen çalışmaların uzun sürmesi ve aşı imkanından sadece ekonomik açıdan daha güçlü ülkelerin faydalanmasının durumu daha kötüleştireceğini ifade eden Guterres, bu durumunda, ayrımcılığın, popülizmin ve yabancı düşmanlığının artacağını ifade etti.
Guterres dile getirdiği kötü senaryoya göre, her ülkenin kendi başına hareket edeceğini ve dünyanın ortak sorunların çözümünde ortak bir ortaya koyamayacağını ve bu durumda da krizin en az beş veya altı yıl sürecek bir küresel depresyona neden olabileceği uyarısında bulundu.
Salgının davranışların değişmesi ve bölünmenin herkes için tehlikeli olduğunu göstermesi gerektiğini belirten Guterres, küresel zorlukların BM ve organlarının, Dünya Bankası’nın ve IMF’nin ve bölgesel kuruluşlarının birlikte çalışarak, mevcut ülkelerarası işbirliği yöntemlerinin revize edilmesinin gerektiğini vurguladı.
Genel Sekreter Guterres ayrıca, “zamanımızın en büyük testini başarıyla geçmek” için dünya liderlerine küresel sorunların çözümünü ele almak ve uluslararası örgütlere harekete geçme fırsatı sağlamak amacıyla bir araya gelme çağrısında bulundu.