İSTANBUL (TURKISH JOURNAL) – Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethiyle kiliseden camiye çevrildikten sonra Cumhuriyet döneminde 1934’te ibadete son verilip müze yapılan ve eski Cumhurbaşkanı ve Başbakanlardan Turgut Özal döneminde bir bölümünün ibadete açılmasının ve minarelerinden ezan okunmasının ardından ilk defa Ayasofya’nın tamamında cami statüsüyle törenle toplu namaz kılındı.
Önceki haftalarda, Ayasoyfa’yla ilgili 86 yıl sonra Danıştay’ın müzeden camiye çevrilmesi kararının ardından Ayasofya’nın tümünde ilk defa cami statüsüyle toplu cuma namazı kılındı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Milliyetçi Parti Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle birlikte katılarak Kuran-ı Kerim okuduğu namaz öncesinde, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Ayasofya: Fethin nişanesi, Fatih’in emaneti” başlıklı hutbe verirken, hutbesini okumak için Osmanlı’da fethin sembolü olarak iki tarafına yeşil sancağın asıldığı minbere hükümranlığın alameti olan kılıçla çıktı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, aldığı resmi rakamlara göre Ayasofya Camii’ndeki namaza 350 bin kişinin katıldığını duyurdu.
Hükümetin en güçlü olduğu dönemde dahi bu tarihi mirasın yeniden camiye çevrilmesine cesaret edememesi ve ibadete açılma talebini ise “bir tuzak” olarak görmesinden sonra, hükümetin en zayıf döneminde cami yapılmasıyla Türkiye’nin kritik problemleri arasında farklı bir gündem oluşturulmuş oldu. Ancak tüm bunlara rağmen İstanbul’daki Çamlıca tepesine 60 bin kişilik cami yapımı, Taksim’e cami yapımı ve türban yasağına son verilmesi gibi muhafazakar kesimde büyük karşılığı bulunan kararlardan biri olan halkın ezici bir çoğunluğunun desteğini alan Ayasofya’nın camiden müzeye çevrilmesi de, Türkiye’nin ulusal egemenliği açısından Erdoğan’ın hanesine olumlu bir puan olarak kaydedilmiş oldu.
Bir çağı açıp kapatan büyük komutan Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u 1453 yılında fethedip camiye çevirmesinden yüz yıllarca yıl sonra Ayasofya, Mustafa Kemal Atatürk döneminde 1934’te müze yapılmıştı. Bu tarihi miras, 1991 yılında Turgut Özal döneminde ise hem müze ve cami olarak, minarelerinden ilk defa ezan okunduğu, ikindi namazlarının kılındığı ve Kur’an-ı Kerim okunduğu bir mekan olmuştu.
İstanbul’un fethini gerçekleştirerek, İstanbul’u ve Ayasofya’yı Cumhuriyete miras bırakan Osmanlı’nın yüz yıllarca yıl cami olarak kullandığı Ayasofya’nın Cumhuriyet döneminde müze yapılmasından sonra bu tarihi mekanın yeniden camiye çevrilmesi, Türkiye’nin çoğunluğunun özellikle de muhafazakar kesimin bir rüyası olarak siyasi mücadelesinde bayraklaştırdığı bir konu olduğu biliniyordu.