NEW YORK (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar – Demokrat Parti’nin 2020 Başkan Yardımcılığı adayları arasında, öne çıkan Senatör Kamala Harris’den sonra Başkan Obama yönetiminde 8 yıl üst düzey diplomat olarak görev yapması nedeniyle Biden’in yakından tanıdığı Susan Rice’ın ismi de başkan yardımcılığı adaylığında öne çıkmaya başladı.
Demokrat Parti ve Biden’ın 17 Ağustos’ta yapılacak parti kurultayı öncesinde Başkan Yardımcısı adayının seçimi konusundaki kararı açıklamalarına kısa bir süre kalırken, Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren ve California Senatörü Harris’ten sonra Büyükelçi Susan Rice’ın da üzerinde durulduğu belirtildi.
Bu arada, partinin Başkan yardımcılığı adayları arasında Kongre Üyesi (California) Karen Bass, Kongre Üyesi (Florida) Val Demings ve İllinois Senatörü Tammy Duckworth’un ismi de bulunurken bu adaylar dışında, Başkan Barack Obama, Michelle Obama ve Hillary Clinton gibi tanınan bir adayın sürpriz isim olarak son anda seçilebileceği de konuşulanlar arasında. Bunun gerekçe olarak da Biden’in yaşı gereği ilk döneminde veya ikinci döneminde olası rahatsızlığı durumunda başkan yardımcısının görevi devralma ihtimali gösteriliyor.
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi olması ve ardından Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak Başkan Barack Obama yönetiminde 8 yıl görev yapması nedeniyle Biden’in yakından tanıdığı, Beyaz Saray’daki günlük toplantılar ve ulusal güvenlik brifinglerine katılan Susan Rice’ın, Biden’ın başkan yardımcılığı için daha rasyonel olduğu ileri sürülüyor. Ancak tüm bunlara rağmen Senatör Harris’in başkan yardımcılığı adaylığına en yakın isim olarak biliniyor.
Parti kaynakları Biden’in Harris’ten yana tercihini yapacağını belirtse de Biden’ı destekleyen bazı önemli isimlerin bugünlerde Harris’in başkan yardımcısı adayı olmasını engellemeye çalıştığı, Senatör Warren’ı destekledikleri dikkat çekiyor.
Rice’ın zengin diplomasi geçmişi
Büyükelçi Rice, Obama yönetiminin en üst düzey diplomatlarından biri olarak BM Daimi Temsilciliği’nin ardından Hillary Clinton’dan sonra, Obama’nın ikinci dışişleri bakanı olarak anılmasına rağmen, yönetimin Libya’nın Bingazi’deki Amerikalılara yönelik 2012 saldırısını ele alma konusundaki tutumundan dolayı Cumhuriyetçilerin hedefindeki isim olarak siyasi tartışmaların odağında yer almıştı.
Arap Baharı da dahil olmak üzere Obama yönetimindeki dış politika tartışmalarının karşı tarafındakilerin hedefindeki isim olan Rice, BM’deki görevi sırasında, uçuşa yasak bölge oluşturma ve Libya’da hava saldırıları başlatılmasını ısrarlı bir şekilde savunmuştu.
Stanford Üniversitesi’ndeki yüksek öğreniminden sonra Oxford Üniversitesi’nde Rodos bursiyeri olarak eğitim aldı. Clinton yönetimi sırasında, Ulusal Güvenlik Konseyi’nde ve Dışişleri Bakanlığı’nda çalıştıktan sonra Dışişleri Bakanlığı Afrika işlerinden sorumlu müsteşarı olarak görev yapan Rice’in Sudan’ın bölünmesinde de etkisi bulunuyor.