NEW YORK (TURKISH JOURNAL) – Ali Cinar – Yunanistan’a bağlı Midilli adasında, yaşam şartlarının düşük olduğu ülkenin en büyük göçmen kampını yok ederek yaklaşık 13 bin kişiyi barınaksız bırakan yangınların ardından, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Yunanistan’a yardım için devreye girdi.
Yunanistan’a bağlı adadaki yangında, dumana maruz kalmaktan muzdarip göçmenler kaçarken, az sayıdaki Yunan itfaiye ekipleri Moria kampındaki yangınla mücadele etti.
Yunanistan Göç Bakanı, yangınların “sığınmacılarla başladığını” belirtirken, ayrıntılı bilgi vermedi. Polis, göçmenlerin yakın kasabalara girmesini önlemek için kampın yollarını kapattı. Birçoğu eşyalarını Midilli liman kentine taşımaya çalıştı, ancak erişim kordon altına alındı. Raporlar, yangından sonra tarlalarda birçok kişinin uyuduğunu gösteriyor.
Bilindiği üzere Yunanistan, mülteciler konusunda dünyada en kötü karneye sahip ülkeler arasında olduğunu biliniyor.
Belçika ve Norveç yardım teklif etti
Açık duruma yanıt veren BM kuruluşlarından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), cuma günü, Yunan makamlarının talebi üzerine merkeze iki acil durum sağlık ekibi göndereceğini söyledi. DSÖ sözcüsü Fadela Chaib, “Belçika’dan bir ve Norveç’ten de bir ekibimiz var.Pazartesi günü oraya varıp, halkın ihtiyacı olabilecek çeşitli sağlık hizmetlerini kapsayacak sağlık koordinasyon hücresinin oluşturulmasına yardımcı olmayı planlıyorlar,” dedi. Chai Aynı zamanda, durumdan etkilenen bölgelerde bulunan kısmen bozulmuş veya hasar görmüş hizmetleri desteklemek amacıyla BM kuruluşunun tıbbi malzeme gönderimi hazırlandığını da ekledi.
Gerilimler Artıyor
Yangınlar nedeniyle evsiz kalan vatandaşlar için beraberlik çağrısında bulunan BMMYK, cuma günü yaptığı açıklamada “ölçülü” olma ve insanların”gerilimi yükseltecek eylem ve söylemlerden” kaçınması çağrısında bulundu. BM kuruluşu aynı zamanda, yetkililer ve Avrupa Birliği tarafından Moria’da ve Yunan adalarındaki diğer bölümlerde bulunan mülteciler ve sığınmacılar için yapılan “uzun vadeli çözümlere” ilişkin çağrısını tekrarladı. BMMYK, Ege Adalarında bulunan ve birçoğu Afganistan (yüzde 84), İran (yüzde 3) ve Somali’den (yüzde 2) gelen sığınmacıların durumu ve koşullarına işaret edilmesi gerekliliğini sıklıkla vurguladı.
“Moria’da yaşanan olaylar, Yunan adalarında bulunan beş kabul merkezindeki yaşam koşullarını iyileştirme, aşırı kalabalıklaşmayı hafifletme, güvenliği, altyapıyı ve hizmetlere erişimi geliştirme hususlarında harekete geçirilmesine ilişkin uzun süreli ihtiyacı ortaya koymuştur.” şeklinde bir açıklama yapıldı.