BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), düzenlediği kapalı toplantıda Azerbaycan-Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ çatışmasını görüşürken, görüşmenin ardından yapılan basın açıklamasında, tarafların derhal ateşkes ilan edip barış görüşmelerine dönmeleri çağrısında bulundu.
Almanya, İngiltere, Fransa, Belçika ve Estonya’nın acil toplantı çağrısıyla kapalı toplantıda bir araya gelen 15 ülkeden oluşan BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki çatışmaları görüştü.
Siyasi İşlerden Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı ABD’li diplomat Rosemary DiCarlo’nun üye ülke temsilcilerine bir sunum yaptığı toplantıda üyeler, bir basın açıklama metni üzerinde anlaşmaya vardılar.
Toplantıya Almanya’yı temsil eden bu ülkenin BM Daimi Temsilcisi Günter Sautter daha sonra dağıtılan konuşma metninde kapalı toplantıda komşu ülkeleri bu konuda daha yapıcı rol oynamaya ve gerilimi artıracak her şeyden uzak durmaya çağırdı.
Konuşmasında, “Bu davadaki uyuşmazlık çözümünün, Helsinki İlkelerine güç kullanmama, toprak bütünlüğü ve kendi kaderini tayin etme ilkelerine ve Madrid İlkelerine dayanması gerektiğine inanıyoruz.”
Alman diplomat Sautter Başbakan Merkel’in Başbakan Paşinyan ve Cumhurbaşkanı Aliyev ile yaptığı telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve görüşmelerinde bu noktaların altını çizdiğini belirtti.
Estonya’nın BM Daimi Temsilcisi Sven Jürgenson de çatışmaya dolaylı olarak dışardan katılımın kabul edilemez olduğunu ve bölgedeki gerilimi daha da artıracağını ileri sürdü.
BMGK Basın açıklaması
Eylül ayı dönem başkanı Nijer’in BM Daimi Temsilcisi Abdou Abarry tarafından okunan basın açıklamasında, BMGK’nın Dağlık Karabağ bölgesinde geniş çaplı askeri çatışmalardan kaygı duyduğu belirtilirken, konseyin bölgede güç kullanımı ve can kayıplarından üzüntü duyduğu kaydedildi.
Taraflara, aralarındaki çatışmaya derhal son vermeleri çağrısı yapılan açıklamada, BMGK’nin Genel Sekreter Antonio Guterres’in “tarafların derhal çatışmayı durdurmaları, gerilimi azaltmaları, itidal sergilemeleri ve müzakere masasına yeniden dönmeleri çağrısını desteklediği” ifadesine yer verildi.
Açıklamada ayrıca BMGK’nın taraflar arasında sorunun çözümü için Minsk grubunu desteklediğini kaydedildi.