BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar -Dünya liderleri, Birleşmiş Milletler’deki (BM) tarihi “Biyolojik Çeşitlilik Zirvesi”nde yaptıkları konuşmalarda, dünyanın doğal ekosistemlerinde devam eden bozulmanın dünyanın her yerindeki insanların yaşamları ve geçim kaynakları üzerinde önemli olumsuz etkileri olduğunu dile getirerek, biyolojik çeşitliliğinin koruması için kararlılık çağrısında bulundular.
Türk diplomat BM Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır’ın başkanlığını yaptığı BM 75. Genel Kurulu’nun üst düzey toplantıları çerçevesinde BM tarihinde ilk defa “Biyolojik Çeşitlilik Zirvesi” gerçekleştirildi.
BM’nin 75. Genel Kurul üst-düzey yıllık oturumlarının tamamlanmasının ardından 72 ülke liderini sanal yolla bir araya getiren tarihi zirvede, dünya liderleri, dünyanın doğal ekosistemlerinde devam eden bozulmanın dünyanın her yerindeki insanların yaşamları ve geçim kaynakları üzerinde önemli olumsuz etkileri olduğunu dile getirdi. Liderler konuşmalarında, dünyanın biyolojik çeşitliliğinin koruması konusunda kararlılık çağrısında bulundular.
Türkiye adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bir konuşma yaptığı sanal zirveye, Çin, İngiltere, Almanya, Fransa ve Canada gibi ülkeler dahil 10’u kadın, 72 ülkenin Devlet ve Hükümet Başkanı ile birlikte Prens Charles’ın gönderdiği video kayıtlarıyla rekor sayıda üst düzey katılım sağlandı.
Zirvenin açılış konuşmasını Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır ve Genel Sekreter Antonio Guterres yaparken, zirvede konuşan liderler BM tarihinde ilk defa çevre konusunda güçlü mesajlar vererek biyolojik çeşitliliğe bağlılıklarını dile getirdiler.
Genel Kurul Başkanı Bozkır açılışta yaptığı konuşmada, gezegendeki varlığımızın tamamen çevremizdeki doğal dünyayı koruma yeteneğimize bağlı olduğunu belirirken, “Aynı şekilde devam edersek, gıda güvenliğini, su kaynaklarını, geçim kaynaklarını ve hastalıklarla savaşma ve aşırı olaylarla yüzleşme becerimizi tehlikeye atacağız.” ifadelerini kullandı.
Zirveyi yöneten Bozkır kapanışda yaptığı konuşmada ise şunları kaydetti:
“Dünyada yaklaşık 1 milyar 200 milyon kişinin istihdamı, ekosistemler ve sağladıkları hizmetlerle doğrudan bağlantılı durumda. Uluslararası toplum, bu yaşam kaynaklarını koruyarak daha da genişletebilir ve yeşil bir iyileşme yoluyla biyolojik çeşitliliği muhafaza edip, ekonomik büyümeyi hızlandırabilir.”
Genel Sekreter Guterres de zirvedeki konuşmasında “On yıl önce, gezegenimizi korumamız gereken taahhütleri yerine getirdik, ancak bunları gerçekleştirmekte büyük ölçüde başarısız olduk” eleştirisinde bulundu.
Konuşmasında, “Ormansızlaşmanın, iklim değişikliğinin ve vahşi doğanın insan gıda üretimi için dönüştürülmesinin Dünya’nın yaşam ağını yok ettiğini söyledi, ancak biz ve gelecek nesillerin gelişebilmesi için bu ağa ihtiyacımız var.” ifadelerini kullanan Guterres, doğa ile dengesizliğin HIV-AIDS, Ebola ve şimdi de COVID-19 gibi ölümcül hastalıkların ortaya çıkmasına yol açtığını ve gezegenimizin sağlığı ile bizimki arasındaki yakın bağlantıyı gösterdiğini kaydetti.
Guterres konuşmasında ayrıca üye ülkelere yaptığı çağrıda, salgından kurtulurken doğaya dayalı çözümler bulmaya, doğaya yatırım yapmaya ve biyoçeşitliliği koruyan ve kimseyi geride bırakmayan politika ve hedefleri güvence altına almaya öncelik vermelerini istedi.
Zirveye video mesajıyla katılan liderlerden Almanya Başbakanı Angela Merkel ülkesinin koruyucu önlemler için güçlü finansman sağladığını belirterek, “Uzun yıllardır, dünya çapında biyoçeşitliliğin korunması için yılda 500 milyon euro ayırıyoruz.” dedi.
Merkel konuşmasında şu ifadeleri kullandı “Çok büyük zorluklarla karşı karşıya olduğumuz doğrudur. Ancak, onları ele almazsak, sorunlar daha da büyük olacak. Ve bunu yapmak zorundayız – şimdi değilse, ne zaman?”
Erdoğan: “Türkiye, sadece kıtaların ve kültürlerin değil, iklimlerin de kavşağında”
Sanal zirvede Türkiye adına konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye’nin üç farklı iklim bölgesine ve üç biyocoğrafik zengin doğal alan çeşitliliğine sahip olduğunu belirtti.
Konuşmasında, Türkiye’nin “sadece kıtaların ve kültürlerin değil, iklimlerin de kavşağında” olduğunu ifade eden Erdoğan, ”Ata Tohumu Projemiz ile ülkemizin gen kaynaklarını oluşturan bitki çeşitlerini koruma altına aldık. 4,5 milyardan fazla fidan dikerek orman varlığımızı 20,8 milyon hektardan 23 milyon hektara çıkardık.” ifadelerini kullandı.
Erdoğan Türkiye’nin 2022’de 16. Taraflar Konferansı’na ev sahipliği yapacağını bildirirken şunları kaydetti:
“Türkiye, Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi ve iki yıllık dönem başkanlığını devralan bu süreçte biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için gerekli adımların atılmasında öncü rol oynayacaktır.”