NEW YORK (TURKISH JOURNAL) – Ali Çınar -Kızamık nedeni ile 2019 daki ölü sayısı, 2016’da ulaşılan tarihi düşük seviyeden yüzde 50 daha yüksek ve toplamda vaka sayısının 869 bin 770’e ulaştığı açıklandı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Bu yıl daha az vaka yaşandığının ancak KOVİD-19 salgını nedeni ile 26 ülkede aşılama kampanyalarını duraklatan 94 milyondan fazla insanın kızamık aşısı kaçırma riski altında olduğu belirtildi.
Kızamık “kaybolmadı”
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Henrietta Fore yaptığı açıklamada, “Koronavirüs krizi olmadan önce dünya kızamık kriziyle boğuşuyordu ve ortadan kalkmadı” dedi.
“Sağlık sistemleri ÇOVİD-19 salgını tarafından zorlanırken, bir ölümcül hastalığa karşı mücadelemizin bir diğeriyle mücadelemiz pahasına olmasına izin vermemeliyiz.” diyerek “Kızamık tamamen önlenebilir ancak başarı, çocukların yüzde 95’inin iki doz kızamık içeren asılarla (MCV1 ve MCV2) zamanında aşılanmasını gerektirir. “dediDünya Sağlık Örgütü’nün kızamık ve kızamıkçık konusunda kıdemli teknik danışmanı Natasha Crowcroft, kızamık aşılarının 2000 yılından bu yana dünya genelinde 25,5 milyondan fazla hayat kurtardığı olduğunu ancak aşı kapsamının düşük olması, korunmasız çocukların sayısının her yıl arttığı anlamına geldiğini dile getirdi. Dr. Crowcroft “Biraz, bilirsiniz, bir orman yangını için çırpınır, bir salgının gerçekten patlak vereceği bir noktaya ulaşır. ” diyerek, 2019’da gördüğümüz şey, yıllar boyunca yetersiz kapsama alan bölgelerdeki neredeyse patlayıcı salgınlarla ”dedi.
Dr. Crowcroft ayrıca Zayıf sağlık sistemleri ve çocuklara ulaşamamanın küresel olarak ana sorun olduğunu ve aşı tereddütünün bazı ülkelerde ek bir sorun olduğunu söyledi. Geçen hafta UNICEF ve WHO, büyük kızamık ve çocuk felci salgınlarını önlemek için ortak bir eylem çağrısı yaptı ve önümüzdeki üç yıl içinde, yakın bir salgın riski en yüksek olan 45 ülkedeki tehlikeli kızamık bağışıklık açıklarını gidermek için 255 milyon dolar daha talep etti.
Son zamanlarda büyük kızamık salgınlarına maruz kalan ülkeler arasında Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRÇ), Madagaskar, Orta Afrika Cumhuriyeti (ÇAR), Gürcistan, Kazakistan, Kuzey Makedonya, Samoa, Tonga ve Ukrayna yer alıyor.