6.1 C
New York kenti
Perşembe, Aralık 12, 2024

UNICEF’ten Covid-19 kaynaklı “kayıp nesil” uyarısı

Mutlaka Oku

NEW YORK (TURKISH JOURNAL) – Ali Çınar – Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), COVID-19 çocukların eğitimine, beslenmesine ve refahına geri dönülemez bir zarar vererek neden olacağı kayıp neslin önlenmesi çağrısında bulundu. önemli ve artan sonuçları konusunda

UNICEF, Dünya Çocuk Günü öncesinde “Kayıp COVID Neslinin Önlenmesi” ile ilgili ilk raporunu yayınladı.

UNICEF İcra Direktörü Henrietta Fore, “COVID-19 salgını boyunca, çocukların hastalıktan zar zor etkilediğine dair kalıcı bir gizem var. Gerçeğin ötesinde hiçbir şey olamaz ”dedi. “Çocuklar hastalanabilir ve hastalığı yayılırken bu, pandemik buzdağının sadece görünen kısmı. Kilit hizmetlerde aksamalar ve artan yoksulluk oranları çocuklar için en büyük tehdidi oluşturmaktadır. Kriz ne kadar uzun sürerse, çocukların eğitimi, sağlığı, beslenmesi ve esenliği üzerindeki etkisi o kadar derin olur. Bütün bir neslin geleceği risk altında. “dedi

Raporda, Krizin en savunmasız çocukları nasıl etkilediğini daha iyi anlamak ve müdahaleye rehberlik etmek için enfeksiyon, ölüm ve testlerle ilgili daha güvenilir, yasa göre ayrıştırılmış verilere ihtiyaç vardır. Raporda, çocuklar virüsü birbirlerine ve daha büyük yaş gruplarına bulaştırabilir, temel güvenlik önlemleri uygulandığında, okulları açık tutmanın net faydalarının, onları kapatmanın maliyetlerinden ağır bastığına dair güçlü kanıtlar var.Çocukların virüsü okul ortamlarının dışında kapma olasılığı daha yüksektir.

Rapora göre, çocuklar için kritik sağlık ve sosyal hizmetlerde COVID ile ilgili aksaklıklar çocuklar için en ciddi tehdidi oluşturuyor. 

140 ülkedeki UNICEF anketlerinden elde edilen yeni verileri kullanarak, şunları belirtiyor:

Analiz edilen ülkelerin yaklaşık üçte biri, rutin aşılar, çocuklukta bulaşıcı hastalıklar için ayakta tedavi ve anne sağlığı hizmetleri gibi sağlık hizmetlerinin kapsama alanında en az yüzde 10’lük bir düşüşe tanık oldu. Enfeksiyon korkusu önemli bir nedendir.

135 ülkede kadın ve çocuklara yönelik beslenme hizmetlerinin kapsamında yüzde 40 düşüş var. Ekim 2020 itibarıyla, 265 milyon çocuk dünya çapında hala okul yemeklerini kaçırıyordu. 5 yaşın altındaki 250 milyondan fazla çocuk, A vitamini takviyesi programlarının yaşam koruyucu faydalarını kaçırabilir.

65 ülke, geçen yılın aynı dönemine göre Eylül 2020’de sosyal hizmet uzmanlarının ev ziyaretlerinde bir düşüş bildirdi.

Rapordaki diğer endişe verici veriler

Kasım 2020 itibariyle, 572 milyon öğrenci, 30 farkli ülke çapında  kapanışından etkileniyor – dünya çapında kayıtlı öğrencilerin yüzde 33’u.
Hizmetlerde ciddi kesintiler ve artan yetersiz beslenme ile 12 aylık bir süre içinde tahmini 2 milyon ek çocuk ölümü ve 200.000 ek ölü doğum meydana gelebilir.

5 yaşın altındaki 6 ila 7 milyon çocuk, 2020’de aşırı zayıflık veya akut yetersiz beslenmeden muzdarip olacak, bu yüzde 14’lük bir artış, çoğunlukla Sahra altı Afrika ve Güney Asya’da olmak üzere ayda 10.000’den fazla çocuk ölümüne dönüşecek.

Küresel olarak, çok boyutlu yoksulluk içinde yaşayan – eğitim, sağlık, barınma, beslenme, temizlik veya suya erişimi olmayan çocukların sayısının 2020 ortasına kadar yüzde 15 veya 150 milyon çocuk daha artacağı tahmin ediliyor.

Bu krize yanıt vermek için UNICEF, hükümetleri ve ortaklarını şunları yapmaya çağırıyor:

Dijital uçurumun kapatılması da dahil olmak üzere tüm çocukların öğrenmesini sağlayın.

Beslenme ve sağlık hizmetlerine erişimi garanti altına alın ve aşıları her çocuk için uygun fiyatlı ve erişilebilir hale getirin.

Çocukların ve gençlerin ruh sağlığını desteklemek ve korumak ve çocuklukta istismara, cinsiyete dayalı şiddete ve ihmallere son vermek.

Güvenli içme suyuna, sanitasyona ve hijyene erişimi artırın ve çevresel bozulma ve iklim değişikliğini ele alın.

Çocuk yoksulluğundaki artışı tersine çevirin ve herkes için kapsayıcı bir iyileşme sağlayın.

Çatışma, felaket ve yerinden edilme yoluyla yaşayan çocukları ve ailelerini koruma ve destekleme çabalarını iki katına çıkarın.

Fore gün dolayısıyla çağrısında, “Bu Dünya Çocuklar Günü, hükümetlerden, ortaklardan ve özel sektörden çocukları dinlemelerini ve ihtiyaçlarına öncelik vermelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler