WASHINGTON (TURKISH JOURNAL) – ABD, Türkiye’ye Rusya’dan satın alınan S-400 füze savunma sistemi nedeniyle uygulayacağı Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) yaptırımlarını internet sitesinden açıkladı. İlk kez bir NATO ülkesine yaptırım kararı açıklanırken, Türk Savunma Sanayi hedef alındı.
ABD Hazine Bakanlığı, içinde Türkiye’ye S400 satın füze savunma Türkiye’ye yönelik CAATSA yaptırımlarının da uygulanmasını içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı’nın (NDAA) Kongre’nin her iki kanadında 3’te 2 çoğunlukla kabul edilmesinin ardından Türkiye’ye uygulanacak yaptırımları internet sitesi üzerinden açıkladı.
Bakanlığın açıklamasına göre yaptırımlar Türk Savunma Sanayi Başkanlığı’na tüm ABD ihracat lisansı ve yetkisinin yasaklanmasını, Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ve bazı üst düzey çalışanlarının mal varlıklarına el konulmasını ve vize kısıtlamasını içeriyor.
Türkiye’ye CAATSA yaptırımları çerçevesinde Savunma Sanayii Başkanlığı ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in yaptırım listesine alındığını duyurdu. Yaptırımlarının uygulanacağı kişiler arasında, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, Savunma Sanayii Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığından Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper Deniz’in adı da yer aldı.
ABD tarihinde ilk kez bir NATO üyesine CAATSA yaptırımları uygulanırken, ABD daha önce Rusya, Çin, Venezuela ve Küba’ya yönelik yaptırımları bakanlıkta düzenlenen basın toplantılarıyla açıklamıştı.
1 yıl süreyle geçerli olacak yaptırımların, sürenin bitiminde tekrar değerlendirileceği belirtildi.
Pompeo’dan hem uyarı hem “değerli müttefik” vurgusu
Yaptırımların Türkiye’ye uygulanması için büyük çaba sarfeden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptırımlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Uyarılarımıza rağmen Türkiye, Rusya’dan S-400 savunma sistemi satın alma ve test etme çalışmalarını sürdürdü. Bugün, Türkiye’nin SSB’sine (Savunma Sanayi Başkanlığı) uygulanan yaptırımlar, ABD’nin CAATSA’yı tam olarak uygulayacağını gösteriyor. Rusya’nın savunma sektörü ile önemli işlemlere müsamaha göstermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Pompeo, Türkiye’nin S400’lerle ilgili tutumu dolayısıyla F-35 programından çıkarıldığını belirterek, alınan CAATSA yaptırımları uygulama konusunda kararlı olduklarının altını çizdi.
Açıkalamasında, “Türkiye’yi S-400 sorununu derhal ABD ile koordinasyon içinde çözmeye çağırıyoruz” ifadesinin kullanan Pompeo, “S-400 alımının Amerikan askeri teknolojisinin ve personelinin güvenliğini tehlikeye atacağı” yönündeki görüşlerini Türkiye’ye en üst seviyede” ilettiğini belirti.
Türkiye’yi “değerli bir müttefik” olarak niteleyen Pompeo, Ankara’nın Washington için önemli bir bölgesel güvenlik ortağı olduğunu, ABD’nin savunma alanındaki işbirliğini sürdürmek istediğini vurguladı.
Türk Dışişleri Bakanlığı: Tek taraflı kararı kınıyor ve reddediyoruz
Türkiye Dışişleri Bakanlığı karara tepki gösteren bir açıklama yaparken, “ABD’nin, Türkiye’ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz” ifadelerini kullandı.
S-400’lerin NATO sistemleri bakımından bir zafiyet yaratacağına dair ABD iddiaları da teknik dayanaktan yoksun olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye, bu konuda NATO’nun da katılacağı teknik bir çalışma grubu kurulmasını teklif ederek, meselenin siyasi önyargılardan uzak bir şekilde, nesnel ve gerçekçi bir zeminde ele alınmasını defaatle önerdiği vurgulandı.
Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye, ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz olan bu karara karşı gerekli adımları atacak, uygun gördüğü şekilde ve zamanlamayla mukabelede bulunacaktır. Türkiye, ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli gördüğü tedbirleri almaktan da imtina etmeyecektir.
Bu anlayışla, ABD’yi, bugün açıklanan bu haksız yaptırım kararını gözden geçirmeye ve bu vahim yanlıştan bir an evvel geri dönmeye davet ediyor, Türkiye olarak meseleyi müttefiklik ruhuna uygun şekilde, diyalog ve diplomasi yoluyla ele almaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. “