BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) önceki günkü Suriye konulu toplantısına katılarak bir konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suriyelilerin yaşandığı drama ilişkin “Onlara yardım etmek için nasıl harekete geçmeyiz? Ortak insanlığımız bunu talep ediyor. Yapmazsak utanmalıyız .” açıklamasında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, BMGK toplantısında yeni ABD yönetiminin Suriye sorununa yaklaşımıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Konuşmasında konsey üyelerine Suriyelilere yardım çağrısında bulunan Blinken, ” Suriyeli çocukların da dahil olduğu Suriye halkının çektiği acıyı düşündüğümde aklıma kendi iki çocuğum geliyor. Onlara yardım etmek için nasıl harekete geçmeyiz? Ortak insanlığımız bunu talep ediyor. Yapmazsak utanmalıyız .” dedi.
Bakan Blinken 13,4 milyon insan – her üç Suriyeliden ikisi – insanı yardıma muhtaç olduğunu belirtirken, “Suriyelilerin yüzde 60’ı ciddi derecede açlık riskiyle karşı karşıyadır” ifadesini kullanarak, BM Güvenlik Konseyi’ndeki toplantılardan sonuç çıkmamasını eleştirdi.
Blinken, Esad rejiminin 21 Mart’ta Halep’in batısındaki Al-Atareb Cerrahi Hastanesini bombaladığını ve çocuklarında içinde olduğu yedi kişiyi öldürdüğünü söyleyerek,. Esad rejiminin hastaneyi vurduğu aynı gün, Rus hava saldırıları, Suriye ile BM yetkili tek sınır kapısı yakınında bir sivili öldürdüğünü belirtti.
ABD’nin 2 çözüm önerisi
BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı Kararında belirtildiği gibi, siyasi bir çözüm ve çatışmaya kalıcı bir çözüm yolu olduğunu ve ABD’nin müttefikleri ile bu amaca yönelik çabalarını desteklemeye devam edeceğini belirten Blinken, Suriye halkının da acil ihtiyaçlarını gözden kaçırmamaması gerektiğini vurguladı. Bakan Blinken, BMGK üyelerinin, Suriye halkına insanı yardım için üç sınır kapısının da yeniden yetkilendirilmesinin onemli olacağını belirterek, bu güzergahtaki Suriyeli sivilleri hedef almayı bırakılması çağrısında bulundu..
Hatırlanacağı üzere, geçen ay da, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Suriye’de 10 yıldır süren savaşa “gerçek bir çözüm” bulma zamanının geldiğini belirterek, “Savaşın 11. yıl dönümü 10. yıl dönümü gibi olmamalı.” ifadesini kullanmıştı.
ABD’nin dış politika önceliği
Başkan Biden yönetiminin dış politikada ağırlıklı Rusya ve Çin’e karşı adımlar attığı görülürken, Asya Pasifikte güçlü ABD varlığı içinde yeni politikaların başlandığı görülüyor.
Turkish Journal’in Beyaz Saray kaynaklarına dayanarak aldığı bilgide, Biden yönetiminde Suriye öncelikli olmadığı hatta şu anda ABD’nin Suriye temsilcisinin bile 2 aydan beridir atanmadığının altı çiziliyor.