CENEVRE-LEFKOŞA- İsviçre’nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Kıbrıslı taraflar ve garantör ülkelerin katılımı ile gerçekleştirilen gayriresmi Kıbrıs Konferansı, adada iki devletli çözüme karşı olan ve örtülü şekilde Kuzey Kıbrıs’ı ilhaktan yana bir tutum sergileyen Güney Kıbrıs’ın federasyon rüyası son buldu.
Konferansta, Türkiye ve KKTC’nin iki devletli çözümde ısrar edince Yunanistan ve Rumların masadan kalkmasıyla konferansta ortak zemin sağlanamaması yüzünden çözüm konusunda bir anlaşmaya varılamadı.
Tatar: “Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama olmamızı kimse bekleyemez”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen gayriresmi Kıbrıs Konferansı dönüşü yaptığı açıklamada, “Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama olmamızı kimse bekleyemez” dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, konferansın son ermesinin ardından KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da Ercan Havalimanında düzenlediği basın toplantısında Cenevre temaslarını değerlendirdi.
Tatar burada yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk halkının hak, çıkar ve menfaatlerini en iyi şekilde temsil etmeye çalıştığını ifade etti. Cenevre’de tarihi bir adım atıldığını belirten Tatar, yıllardan beri federal temelde anlaşma olması için uğraşlar verildiğini ancak Rum tarafının tutumu nedeniyle müzakerelerin çözümsüz kaldığını kaydetti.
‘Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma olacaksa, egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statümüzü yansıtmak için BM yetkisi değişmelidir’ ifadelerini kullanan Tatar, devletten devlete yapılacak görüşmelerle adil ve kalıcı anlaşmanın sağlanabileceğini dile getirdi.
‘Ya anlaşma olacak, ya da yolumuza devam edeceğiz’ diyen Tatar, ‘Kıbrıs Federal Cumhuriyeti’ne yama olmamız, bizim sonumuz demektir. Kıbrıs Cumhuriyeti kurulurken, egemenlik iki ayrı halka devredildi. Devletin dışında itilen Kıbrıslı Türkler zorunluluktan kendi devletlerini kurmuşlardır. Yolumuza devam ederken bir anlaşma olacak diye kendi devletimizden vazgeçip Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama olmamızı kimse bekleyemez’ dedi.
‘Fikirlerimiz dünya basınında yer aldı, sesimizi dünyaya duyurduk”
Federasyon temelinde anlaşmanın tamamen tüketildiğini vurgulayan Tatar, ‘Koymuş olduğumuz yeni fikirler dünya basınında yer aldı. Kıbrıslı Türkler olarak neler yaşadığımızı, ambargolar altında haksızlığa uğradığımızı bir kez daha duyurduk.
Eğer Kıbrıs’ta barışın sağlanması ve Doğu Akdeniz’de istikrar isteniyorsa çok da fazla bir şey istemiyoruz. Güvenlik Konseyi’nden var olan gerçekleri kabul etmelerini istiyoruz. Tükenmiş süreçlerin önünün açılması için önemli bir adım attık” ifadelerini kullandı.
Empoze bir çözümü kabul edemeyeceklerini vurgulayan Tatar, ‘Cenevre’de kulaklıklarımla duydum. Basit bir anayasa değişikliği ile adı Federal Kıbrıs Cumhuriyeti olacak, bizi de yama yapacaklar. Biz bu oyuna gelmeyiz’ ifadelerini kullandı. Ortak bir zemin olup olmadığı konusunun 1-2 ay içinde netleşmesi gerektiğini belirten Tatar, ‘Pozisyonumuzdan geri atmamız mümkün değildir’ dedi.
Yunan bakan Türkiye ve KKTC’yi suçladı
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Kıbrıs konferansının, “Türkiye ve KKTC’nin takındığı tavır” nedeniyle ortak zemin bulunamadığını ileri sürdü.
Guterres: Sorunun çözümü için yeterli ortak zemin bulamadık
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, konferansın sonucuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk tarafının eşit uluslararası statü ve egemen eşitlik temelinde birbiriyle işbirliği halinde iki devletli çözümü, Kıbrıs Rum tarafının siyasi eşitlik temelinde iki toplumlu ve iki kesimli federasyonu ve bunun için de BM Güvenlik Konseyi kararlarının, 2014 Ortak Bildirisi’nin ve Crans Montana’daki 6 hususun temel alınmasını savunduğunu belirtti.
Guterres, “Çabalarımızın sonunda Kıbrıs sorununun çözümü adına resmi görüşmelerin başlaması için yeterli ortak zemin bulamadık” ifadesini kullanırken, pes etmediğini ve yakın zamanda 5+1 formatında tekrar bir toplantı düzenleyeceğini, bunun da resmi müzakerelerin başlaması için ortak zemin arayışını hedefleyeceğini belirtti.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in başkanlık ettiği Cenevre’deki konferansa, Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, heyet başkanları olarak katılmıştı.