ANKARA-NEW YORK (TURKISH JOURNAL) – Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, ABD’nin Suriye halkı için 240 milyon dolarlık ek insani yardım yapacağını açıkladı.
Suriye’yle ilgili Türkiye’de temaslarda bulunan Büyükelçi Thomas-Greenfield, “ABD’nin Suriye halkı ve onlara ev sahipliği yapan topluluklar için yaklaşık 240 milyon dolarlık ek insani yardım fonu” sağladığını duyurdu.
Büyükelçi Thomas-Greenfield bu konudaki açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Acımasız Esad rejimi altındaki 10 yıllık çatışmadan sonra, Suriye halkı şimdiye kadarki en kötü durumda. Şu anda 13 milyondan fazla Suriyeli acil yardıma muhtaç durumda. Bu, Los Angeles, New York City ve Washington D.C.’nin toplam nüfusu. Ve bu şehirlerdeki herkes yiyecek, su, ilaç ve barınak için çaresiz olsaydı, ne yapardık?”
Thomas-Greenfield Türkiye-Suriye sınırındaki açıklamasına şöyle devam etti:
“Arkamda Bab El Hava sınır ötesi aktarma merkezi var. Burada, her ay – Dünya Gıda Programı’ndan (WFP) duydunuz- ortalama 1.000 BM kamyonu kuzeybatı Suriye’ye gıda, tıbbi malzeme ve insani yardım ulaştırıyor. Suriye’nin kuzeybatısındaki her beş kişiden dördünün insani yardıma ihtiyacı var. İdlib’deki milyonlarca sivil için bu onların can simidi. Geçen bir buçuk yılda, Güvenlik Konseyi’nin bazı üyeleri, tıpkı bunun gibi, Suriye’ye açılan iki geçiş kapısını utanç verici bir şekilde kapatmayı başardı. Bab al-Hawa kelimenin tam anlamıyla geriye kalan tek şey.”
Konuşmasında, “Bu karmaşık bir sorun değil. BM’nin aç çocuklara yiyecek ve evsiz ailelere koruma getirmesini istiyoruz.” diyen Thomas-Greenfield, “BM’nin küresel bir pandeminin ortasında aşı sunabilmesini istiyoruz. Acıların durmasını istiyoruz. Ve bu, bugün açıkladığım, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’ndan gelen ve bugün burada gördüğünüz kamyonları yiyecek ve diğer hayat kurtaran malzemelerle dolduracak olan fonla başlıyor.” ifadelerini kullandı.
“Sınırın kapatılması anlamsız bir zulme neden olur”
Thomas-Greenfield sınır kapısının açık kalmasının yardıma muhtaç Suriyeliler için ne kadar hayati önemde olduğunu belirtirken, “Şimdi bu yardımın ulaştırılmasını sağlamak için çok çalışan kendini adamış insanlarla tanışma ayrıcalığına sahip oldum.” diyerek, Güvenlik Konseyi’nin diğer üyelerinden bu sınır yetkisini yenilemesi yönünde tutum içinde olmalarını istedi. Büyükelçi Thomas-Greenfield, “Sınırın kapatılması anlamsız bir zulme neden olur.” dedi.
Türkiye’ye teşekkür
Konuşmasında Türk hükümetine teşekkür eden Thomas-Greenfield, “Hükümete mültecilere ev sahipliği yaptığı ve aynı zamanda bu operasyonu kolaylaştırdığı ve desteklediği için teşekkür ederiz. Hükümetin onayı ve desteği olmadan bu yapılamaz.” ifadelerini kullandı.
BM Güvenlik Konseyi’ne çağrı
Konuşmasında BM Güvenlik Konseyi üye ülke temsilcilerine ve uluslararası topluma “Amerika, sinizm ve zulüm yerine umudu ve insanlığı seçiyor. Uluslararası toplumu ve özellikle Güvenlik Konseyi’ni de aynısını yapmaya çağırıyoruz.” ifadelerine yer veren Thomas-Greenfield şunları kaydetti:
“New York’a döndüğümde burada gördüklerim hakkında Güvenlik Konseyi üyelerine brifing vereceğim ve meslektaşlarımı bu operasyonun devamını desteklemeye ve daha önce açılmış olan diğer iki sınır kapısını yeniden açmaya çağıracağım. Suriye halkının ihtiyacı bu, onların hayatı ve geleceği bu.”
Suriye’ye Türkiye’den Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısındaki Bab el Hava Sınır Kapısı’dan yardımların girişini öneren tasarının geçerliliği 10 Temmuz’da sona eriyor. Mevcut BMGK kararı doğrultusunda Suriye’ye, Türkiye üzerinden sadece Öncüpınar karşısındaki Babüsselame ve Cilvegözü karşısındaki Bab el Hava’dan uluslararası yardımlar yapılabiliyor.
“NATO müttefiki Türkiye’yle stratejik ortaklığa değer vermek”
Büyükelçi Thomas-Greenfield, Türkiye’deki temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başkanlığındaki heyetle bir araya geldi. Görüşmede ABD’nin NATO müttefikimiz Türkiye ile stratejik ortaklığına verdiği değeri vurgulayan Greenfield, Türk heyetiyle Suriye’de devam eden çatışmayı ve bölgedeki ilgili insani ve güvenlik konularını ele aldı.
Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield’ın da katıldığı toplantıda heyetler, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye halkına hayat kurtaran yardım sağlayan BM sınır ötesi insani erişimi yeniden yetkilendirmesi ve genişletmesinin önemini görüşürken, Büyükelçi Thomas-Greenfield, COVID-19 salgını, ekonomik refah, enerji güvenliği ve bölgesel çatışmalara kalıcı çözümler bulma dahil olmak üzere Türkiye ve ABD arasındaki ortak çıkarları da ele aldı.
Thomas-Greenfield ayrıca, sivil toplum ve Türkiye’deki muhalefet üzerindeki sınırlamalar da dahil olmak üzere ABD’nin endişe duyduğu alanları da dile getirdi.