NEW YORK (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar- ABD Ulusal Okynus ve Atmosfer İdaresi’nin (NOAA) bugün yayınladığı verilere göre temmuz ayı, İklim Değişikliği konusundaki endişeleri haklı çıkarırcasına, “şimdiye kadarki en sıcak ay” olarak kayıtlara geçti.
Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) iklim değişikliği tehdidi hakkında endişe verici bir rapor yayınlamasından dört gün sonra NOAA’nın Ulusal Çevresel Bilgi Merkezi, bu konudaki endişeleri haklı çıkaracak yeni veriler yayınladı.
NOAA’nın yeni verilerine göre temmuz, 142 yıl önce kayıt tutmanın başlamasından bu yana en sıcak ay olarak kayıtlara geçerken, dünyadaki birleşik kara ve okyanus yüzeyi sıcaklığı, 20. yüzyıl ortalaması olan 60,4°F (15.78°C) derecenin üzerinde 1,67°F (0,93°C) olarak kaydedildi.
Asya, 2010’da kırılan bir önceki rekoru geride bıraktı ve en sıcak temmuz ayını yaşadı; Avrupa da temmuz 2010’dan sonra en sıcak ikinci temmuz ayını görürken Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika ve Okyanusya’da en sıcak 10’uncu temmuz ayını gördü.
NOAA’nın yeni verilerini açıklamasından bir gün önce ise Sicilya yaklaşık 48.0 °C (120 °F) sıcakla Avrupa’nın ısı rekorunu kırmıştı.
NOAA Yöneticisi Rick Spinrad, son verilerle ilgili açıklamasında sıcaklık rekorunun, iklim değişikliğinin dünyayı soktuğu “rahatsız edici” ve “yıkıcı yolda” ilerlemesine katkıda bulunduğunu ifade etti.
BM Genel Sekreteri António Guterres de, IPCC uzmanlarının hazırladığı rapordaki bulguları “insanlık için kırmızı kod” ifadesiyle açıklarken “alarm çanlarının sağır edici ve kanıtların reddedilemez olduğunu” belirtmişti.