BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (TURKISH JOURNAL) – Selcuk Acar – Birleşmiş Milletler (BM), çalışmalarına uzaktan devam eden Afganistan’daki BM Yardım Misyonu’ndan (UNAMA) bir grup personelini geçici olarak Kabil’den, Kazakistan’ın Almatı kentine tahliye ettiğini bildirdi.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, Afganistan’dan 100 kadar uluslararası personelin geçici olarak Kazakistan’ın Almatı kentine tahliyesine bugün (çarşamba) başladığını bildirdi.
Açıklamasında, insani yardım personelinin Afganistan’da kalmaya devam ettiğini ve “çok ihtiyacı olan milyonlarca insana hayati yardım” sağladığını belirten Dujarric, Kazakistan’a tahliyenin “BM’nin Afganistan halkına minimum kesintiyle yardım ulaştırmaya devam etmesini ve aynı zamanda BM personelinin riskini azaltmasını sağlamayı amaçlayan geçici bir önlem” olduğunun altını çizdi.
Dujarric’in açıklamasında “tahliye” yerine “taşınma” ifadesini kullandığı dikkat çekti.
BM’nin Afganistan’da, yaklaşık 300 uluslararası personeli ile birlikte 3 bin yerel personeli bulunuyor.
BM Kadın Birimi ve UNICEF ülkede kalacak
BM Kadın birimi de son gelişmelerin ardından yaptığı açıklamada cesur açıklamada: “Ülke için bu kritik dönemeçte, ortaklarımızla ilişkilerimize ve faaliyetlerimize devam edeceğiz. Afganistan’daki kadın ve kız çocuklarının haklarının tek bir yönü olmalı, o da ileriye doğru olmalı.” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) kararı da ülkede kalmadan yana. UNICEF bu konudaki açıklamasında şunları kaydetti:
“Önümüzdeki tüm cevaplanmamış sorulara rağmen, kesin olan bir şey var: UNICEF burada kalıp Afganistan’daki her çocuk ve her kadın için dağıtım (yardım) yapıyor. 65 yıldır buradayız ve gitmiyoruz.”
Rejim değişimiyle gelen kaos ortamı
Şubat 2020’de ABD ile Taliban arasında varılan barış anlaşmasıyla uluslararası güçlerin Afganistan’dan geri çekilme süreci başlarken, Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesini takiben, Taliban bir çok kenti beklenen de hızlı şekilde ele geçirdi.
Taliban’ın Kabil’de de kontrolü ele geçirmesiyle, ülkede rejim değişiminin gündeme gelmesi, yabancıların tahliyelerinin hızlandırılmasına ve ülkede büyük bir kaosun yaşanmasına yol açtı.
Taliban’ın hakimiyeti, sadece yabancıların can güvenliğiyle ilgili değil, Afgan vatandaşı kadın ve kız çocukların özgürlükleriyle ilgili de endişelerin artmasına neden oldu.