NEW YORK (GOLDENHORN AGENCY)- ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde üç Arap ülkesinin İsrail’le imzaladığı Abraham Anlaşmasının yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada, Biden yönetiminin hem “Abraham Accords”a (İbrahim Anlaşması), hem de 2 devletli çözüme bağlı olduğunu bildirdi.
New York’taki Yahudi Mirası Müzesi’nde, İsrail’in ABD Daimi Temsilcilisi Gilad Erdan’ın ev sahipliğinde İsrail, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Fas’ın BM Daimi Temsilcileri ile birlikte Biden yönetimini temsilen ABD’nin BM Büyükelçisinin katıldığı bir kutlama töreni düzenlendi.
BAE’yi temsilen Büyükelçi Lana Nusseibah, Fas’ı temsilen Büyükelçi Omar Hilale ve Bahreyn’i temsilen Büyükelçi Jamal Al Rowaiei’nin katıldığı törene, anlaşmaya Ekim 2020’de imza atan Sudan’ın BM Daimi Temsilcisinin katılmadığı görüldü.
Törende ABD’yi temsil eden BM Daimi Temsilcisi Thomas-Greenfield burada yaptığı konuşmada, Biden yönetiminin hem İbrahim Anlaşmasına, hem de 2 devletli çözüme bağlı olduğunu ve anlaşmanın BM sistemi içinde nasıl ilerleme sağlanacağı konusunda da kararlılığını bildirdi.
Thomas-Greenfield konuşmasına şu ifadeleri kullandı:
“İki devletli çözüme bağlılığımızı sürdürüyoruz. İsraillilerin ve Filistinlilerin eşit özgürlük, haysiyet, güvenlik ve refah önlemlerini hak ettiğine ve ABD diplomasisinin bu vizyonu yakın vadede ilerletmek için pratik adımlara odaklanmaya devam edeceğine kesinlikle inanıyoruz”
Büyükelçi Thomas-Greenfield, ABD’nin “eşit refah önlemlerini” desteklediğini belirtirken, Biden yönetiminin yalnızca mevcut normalleşme anlaşmalarını geliştirmekle kalmayıp yeni anlaşmalar oluşturmayı da desteklediğinin altını çizdi.
ABD’nin mevcut normalleşme anlaşmalarını geliştireceğini belirten Thomas-Greefield, Arap ve Müslüman dünyasında İsrail için yeni müttefikler bulma sözü verdi. ABD Başkanı Joe Biden, Trump döneminde olduğu gibi konuya öncülük etmek için henüz belirli bir elçi atamadı.
Yahudilerin ve Arapların ortak atası Hz. İbrahim’in adını taşıyan anlaşma, 15 Eylül 2020’de Washington’da, dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın ev sahipliğinde Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid el-Nahlan ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif el-Zayani arasında imzalanmıştı. Bu anlaşmadan önce, İsrail, 1979’da Mısır ile, 1994’te de Ürdün ile barış anlaşmaları imzalarken, BAE bu ülkelerin ardından İsrail’le anlaşma yapan üçüncü ülke olarak tarihe geçti.
Filistin, anlaşmanın hemen ardından tepki olarak BAE büyükelçisini geri çağırıp, İsrail’in ilhak planının askıya alınmadığını duyururken, Hamas da anlaşmayı “Filistinlilerin sırtına saplanan bıçak” olarak nitelendirmişti. Anlaşmayı desteklemeyen Türkiye’den de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından “Filistin halkına ve davasına ihanet edenlerin hüsranını tarih elbette yazacaktır.” tweetiyle tepki gelmişti.