Selçuk Acar (TURKISH JOURNAL)
ABD Başkanı Barack H. Obama, 2012 Başkanlık seçimlerine aylar kala, tarihi bir iç siyaset başarısına daha imza attı.
Obama’nın Başkanlık koltuğuna oturduğundan beri çıkarmaya çalıştığı Sağlık Yasası’na ABD Yüksek Mahkemesi’inden (Supreme Court) onay çıktı. 4’e karşı 5 oyla reformun anayasaya uygunluğuna karar verildiği Yüksek Mahkeme’deki tarihi oylamada eski Başkan Cumhuriyetçi partili George W. Bush döneminde seçilmesine rağmen mahkemenin Başyargıcı muhafazakar John Roberts’ın da yasadan yana oy verdiği dikkat çekerken, liberal olarak bilenen Demokrat Parti döneminde seçilen Stephen Breyer, Ruth Bader Ginsburg, Elena Kagan ve Sonia Sotomayor yasanın lehine oy kullandılar.
Kasım’da yapılacak Başkanlık yarışını etkilemesi beklenen ABD Yüksek Mahkemesi’nin bu kararı, Başkan Obama’nın, eski Başkan George W. Bush dönemindeki 11 Eylül Saldırılarının sorumlusu olarak görülen El Kaide Lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesiyle sonuçlanan Pakistan’daki askeri operasyondan sonraki en büyük zaferi olarak kabul ediliyor.
Öte yandan, ‘Yüksek Mahkeme’nin bu kararının başkanlık seçimlerini etkilemesi dışında, mahkemenin onay haberinin hemen ardından hastane hisseleri de hızlı yükselişe geçtiği dikkat çekti.
Yasayla birlikte ayrıca, Sağlık sektöründe özellikle Sigorta şirketlerinin keyfiyetine de son verilmiş olması bekleniyor. Eski başkan Nacy Pelosi’nin siyasi hayatındaki en büyük başarısı olan Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada, çok az bir farkla kabul edilen tasarı hakkında Başkan Obama, oylama sonucunu, ”Sigorta şirketlerine değil, sıradan insanlara hizmet eden bir sağlık sistemi için önemli bir adım” olarak yorumlamıştı.
Başkan Obama’nın 2008 Başkanlık yarışındaki en büyük seçim sözlerinden biri olan ve 40 milyona yakın sağlık sigortası bulunmayan düşük gelirli Amerikalı’yı etkileyecek yeni Sağlık Yasası, eski Başkan Jimmy Carter başta olmak üzere Roosvelt’den Clinton’a bir çok Demokrat Partili ABD Başkanının en büyük hayallerinden biriydi.
Obama’nın Beyaz Saray’daki koltuğuna oturduğu günden beri hayalini ettiği Sağlık Reformu Yüksek Mahkeme tarafından onaylanana kadar, ”bireysel sigorta zorunluluğu” büyük tartışmalara neden olmuştu. Özellikle Cumhuriyetçiler tarafından ”Obamacare” olarak adlandırılarak aşağılanan, Sağlık Reformu’nun Kongre’ye gelmesi aşamasında ise, ülkenin en ünlü ve tutucu radyocusu Rush Limbaugh, yasanın onaylanması durumunda, ülkeyi terkedip Costa Rica’ya yerleşeceğini bildirmişti. Kararın Kongre’den kabul edilmesiyle de, internette bir çok tutucu kişi ve gruplardan Başkan Obama’ya yönelik suikast çağrılarına kadar bir dizi sıradışı tepkiler yaşanmıştı.