2.6 C
New York kenti
Perşembe, Aralık 12, 2024

COP26: Biden’dan dünyaya, iklim değişikliği konusunda harekete geçme çağrısı

Mutlaka Oku

GLASGOW (TURKISH JOURNAL) – Selçuk Acar – İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılan 26. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) konuşan ABD Başkanı Joe Biden, dünyaya iklim değişikliği konusunda harekete geçme çağrısında bulundu ve ABD’nin ‘örnek olarak liderlik edeceği’nin sözünü verdi.

Başkan Biden, eski Başkan Donald Trump’ın ABD’yi Paris iklim anlaşmasından çekme kararının ve iklim bilimini reddetmesinin ardından, İskoçya’da 200’e yakın ülkenin temsil edildiği COP’a katılan liderler arasında yer alarak, iklim krizi konusunda dünyaya önemli uyarılarda bulundu.

Yaşanan iklim krizinin “bildiğimiz şekliyle insan varlığına varoluşsal bir tehdit” oluşturduğunu belirten Başkan Biden, dünya liderlerini temiz enerjiye geçmeleri çağrısı yaparak “Şu anda yetersiz kalıyoruz” dedi.

Konuşmasında, konferansın “ortak geleceğimizi korumak için on yıllık bir hırs ve inovasyonun başlangıcı” olarak hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Biden, “Tarihin gözleri üzerimizde, gerekeni yapacak mıyız? Yoksa gelecek nesilleri acı çekmeye mi mahkum edeceğiz?” ifadelerini kullandı.

Biden ayrıca “ABD’nin sadece masaya oturmakla kalmayıp, örneğimizin gücüyle umarım önderlik ettiğini dünyaya göstereceğiz” ifadesini kullanırken, “Yönetimim iklim taahhüdümüzün söz değil eylem olduğunu göstermek için fazla mesai yapıyor.” dedi.

Dünya liderlerinin bir araya gelip taahhütte bulunurlarsa küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlama hedefinin tuturulabileceğini vurgulayan Biden yakında ABD’nin 2050 yılına kadar net sıfır olmasını sağlayan uzun vadeli bir plan yayınlayacağını duyurdu.

Konuşmasında, “Şu anda yetersiz kalıyoruz… Daha fazla geri çekilmek, çitin üzerinde oturmak ya da kendi aramızda tartışmak için zaman yok. Bu, kolektif yaşamımızın bir meydan okumasıdır” ifadelerini kullanan Başkan Biden, “Bu, kolektif yaşamlarımızın zorluğudur, bildiğimiz şekliyle insan varlığına varoluşsal bir tehdittir ve her geçen gün ertelediğimiz eylemsizliğin maliyeti artar.” diye konuştu.

Biden ayrıca, ABD gibi zengin, büyük kirleticilerin, artan sel, yangın ve küresel ısınmanın tetiklediği sıcak hava dalgalarıyla başa çıkmakta zorlanan daha küçük ülkelere yardım etme konusunda “ezici bir sorumluluğu” olduğunun da altını çizdi.

Kendi tasarısı Kongre’ye takıldı

Bu arada COP26 çerçevesindeki bir etkinlikte konuşurken, selefi Trump’ın ABD’yi Paris anlaşmasından çekme kararından dolayı dünyadan açık şekilde özür dileyen Başkan Biden’ın hazırladığı kapsamlı bir iklim yasa teklifi Kongre’de takıldığı için henüz bu konuda önemli bir sonuca ulaşamazken, iklim aktivistlerinin de eleştirilerine maruz kalıyor.

Çevrecilerin eleştirisi

Biden yönetimini ABD’deki petrol ve gaz sondajını büyük ölçüde azaltma konusundaki isteksiz davranmakla suçlayan aktivistler, Başkanın “iklim liderliği” anlatısının, çelişkiler içerdiği görüşündeler. Aktivistler Biden yönetiminin ilk altı ayında, yaklaşık 2 bin 500 yeni petrol ve gaz ruhsatına izin verdiği ve bu rakama Trump yönetiminin ancak bir yılda ulaşabildiğini belirterek Biden’ı eleştiride bulunuyorlar.

Johnson: Bizi yargılayacaklar henüz doğmamış çocuklardır

Liderler Zirvesi’nin ilk konuşmacısı olan İngiltere Başbakanı Boris Johnson liderlere hitabında, “Bizi yargılayacak kişiler henüz doğmamış çocuklardır” ifadesini kullandı. Johnson, “Başarısız olursak bizi affetmeyecekler” dedi.

Zirvede konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Paris İklim Anlaşmasının 21. yüzyılın ortasına kadar uygulanmasını isterken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da dünyanın en büyük sera gazı emisyonunu gerçekleştiren ülkelere küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması hedefine ulaşmak için öneride bulunmaları çağrısı yaptı.

Guterres: Kendi mezarımızı kazıyoruz

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise konuşmasında, sürdürülebilir olmayan küresel ısınma yoluyla insanlığı ve gezegeni uçurumun eşiğine getirmekle tehdit eden fosil yakıt bağımlılığına atıfta bulundu ve “Kendi mezarlarımızı kazıyoruz” dedi.

Guterres konuşmasında “Biyoçeşitliliği vahşileştirmeye, kendimizi karbonla öldürmeye, doğaya tuvalet gibi davranmaya, yakmaya ve yolumuzu daha derin kazmaya ve mayın döşemeye yeter.” ifadelerini kullandı.

Gezegenimizin gözlerimizin önünde eriyen buzullardan acımasız aşırı hava olaylarına dönüştüğünü belirten Guterres, deniz seviyesinin yükselmesinin 30 yıl öncesine göre iki katına çıktığını, okyanusların her zamankinden daha sıcak olduğunu ve Amazon Yağmur Ormanlarının bazı bölümlerinin artık emdiğinden daha fazla karbon yaydığını hatırlattı.

Genel Sekreter ayrıca, ülkelerin ulusal iklim plan ve politikalarını her beş yılda bir değil, COP26’nın sonuna kadar taahhütler yetersiz kalırsa her yıl yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini söyledi.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler