NEW YORK (TURKISH JOURNAL)- Selçuk Acar- Ünlü İngiliz söz yazarı, şarkıcı, basçı ve besteci, İngiliz rock grubu Pink Floyd’un kurucu üyesi Roger Waters, yeni medya platformu “Palestine Deep Dive”ın (Filistin Derin Analiz) New York’taki programında yaptığı konuşmasında, tüm uluslara ‘1948 İnsan Hakları Bildirgesi’ni tanımaları çağrısında bulundu.
“Filistin Derin Analiz” medya platformunun New York’taki programında, Columbia Üniversitesi Edward Said Modern Arap Çalışmaları Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Rashid Khalidi, “Filistinlilere Karşı 100 Yıl Savaşı” adlı kitabını imzalarken, ünlü müzisyen Roger Waters, Filistin’le ilgili yazdığı en son eserini okudu.
Filistinli sesleri güçlendirip, etkisini artırmak için günlük haberleri derleyen ve Filistin’le ilgili derinlemesine canlı yayınlar yapan medya platformun, 1918’de kurulan New York Yabancı Basın Birliği’yle (FPA) birlikte New York’taki Knickerbocker Club’ta düzenlediği özel etkinlikte Filistin konusunda çalışmalar yapan gazeteci, akademisyen ve diplomatlar başta olmak üzere konuya ilgi duyan uzman isimleri bir araya getirdi.
Al Jazerra’nın Washington muhabiri Mike Hanna’nın sunduğu programda, katılımcılara yeni kitabı RIFQA’yı dağıtan Şeyh Cerrah’lı, Nation dergisinin ilk Filistin muhabiri, şair- yazar, Muhammed El Kürd, MSNBC sunucusu Ayman Mohyeldin’in sorularını cevapladı.
Düzenlenen ikinci panelde ise Prof. Dr. Rashid Khalidi, Filistin’le ilgili soruları cevaplayıp, görüşlerini dile getirdi. Profesör Khalidi daha sonra katılımcılara “Filistinlilere Karşı 100 Yıl Savaşı” adlı kitabını imzaladı.
Filistin’e desteğini her fırsatta dile getiren ünlü müzik grubu Pink Floyd üyesi Roger Waters da etkinlikte, Filistin’le ilgili yazdığı en son eserini okurken, katılımcıların ilgi odağı oldu.
Roger Waters program çerçevesindeki konuşmasında, tüm uluslara Birleşmiş Milletler’in (BM) 1948 yılında kabul ettiği İnsan Hakları Bildirgesi’ni tanımaları çağrısında bulundu.
Programda ayrıca “Filistin Derin Analiz” platformunun, Filistinli genç gazetecilere destek amacıyla tüm büyük ABD yayınlarına, Filistin’de sahada bir Filistin muhabiri çalıştırmayı teşvik eden, Gazze ve Batı Şeria’da istihdam fırsatı sağlamaları çağrısını içeren kampanyasının da tanıtımı yapıldı.
FPA Başkanı Ian Williams, İnsan Hakları Avukatı, Aktivist Zaha Hassan ve Filistinli yazar Dr. Ramzy Baroud’un da birer konuşma yaptığı etkinliğe, İsrail/Filistin konusuyla ilgilenen özel konuklar, küresel liderler, akademisyenler, aktivistler ve diplomasi muhabirleri katıldı.
İnsan Hakları Bildirgesi Bildirgesi
Irk, dil, din ayrımı gözetmeksizin dünya üzerindeki bütün insanların temel haklarını teyit eden, 30 maddeden oluşan Uluslararası İnsan Hakları Beyannamesi olarak da anılan İnsan Hakları Bildirgesi, BM İnsan Hakları Komisyonu tarafından Haziran 1948’de hazırlanmış, 10 Aralık 1948’de, BM Genel Kurulu’nun Paris’teki oturumunda kabul edilmişti.
Yaşamı boyunca insan hakları için mücadelesiyle bilinen ve İnsan Hakları Bildirgesinin yazılmasında etkin bir rol üstelenen eski ABD Başkanı Franklin Roosvelt’in eşi ve eşinin ölümünden sonra ABD’nin BM delegeliği görevine atanan Eleanor Roosevelt, 1215 yılında yayınlanan ‘Magna Carta’yı (Magna Karta) referans gösterdiği bildirge için “Bütün insanlık için bir Magna Karta” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Bildirgenin imzalandığı 10 Aralık daha sonra Dünya İnsan Hakları Günü olarak kabul edilmişti.