21.2 C
New York kenti
Pazartesi, Mart 31, 2025

Dünyada yeni küresel COVID-19 alarmı

Mutlaka Oku

PARİS (TURKISH JOURNAL)- Güney Afrika’da tespit edilen koronavisürün yeni B.1.1.529 varyantı nedeniye dünya yeniden alarma geçti.

Bilim adamları, ilk olarak bu hafta başlarında tanımlanan ve şu anda B.1.1.529 olarak bilinen varyant hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışırken, yeni varyant hükümetlerde ve piyasalarda şimdiden büyük bir endişe hakim oldu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Afrika’da bulunan yeni Covid-19 varyantını görüşmek üzere acil toplandı. DSÖ’den cuma günü e-postayla gönderilen bir bildiride, Virüsün Evrimi Üzerine Teknik Danışma Grubu’nun virüsün tanımlanması konusunda bir toplantı düzenlediğini söyledi.

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı’nın CEO’su Dr. Jenny Harries, yeni varyant için “Bu, bugüne kadar karşılaştığımız en önemli varyant ve bulaşıcılığı, şiddeti ve aşı duyarlılığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için acil araştırmalar devam ediyor.” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Sağlık Başdanışmanı ve ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci de federal sağlık yetkililerinin cuma günü Güney Afrikalı meslektaşlarıyla görüşmelerde bulunacaklarını söyledi.

Güney Afrikalı bilim insanlarından yapılan açıklamada, Güney Afrika’nın yeni bir salgın dalgasının belirtilerini gördüklerini aktardı. Yapılan açıklamada, “İlk virüsün metamorfozları, onu baskın hale getirme noktasına potansiyel olarak daha bulaşıcı hale getirebilir. Bu noktada mevcut anti-Kovid aşılarının virüsün yeni karşı etkinliğinden emin değiliz” denildi.

Fransa, 7 Afrika ülkesinden gelenlere giriş yasağı kararı açıklarken, İngiltere, 6 Afrika ülkesi Güney Afrika, Botsvana, Lesoto, Eswatini, Zimbabve ve Namibya’dan gelen tüm doğrudan uçuşları yasakladığını bildirdi. İtalya, Almanya, İsrail, Singapur, Japonya Afrika kıtasının bazı bölgelerinden gelenlere yönelik seyahat kısıtlama kararları aldığını duyurdu. Bu ülkelere, Kanada, ABD ve Türkiye’nin de eklenmesi bekleniyor.

Fransa’dan 7 Afrika ülkesinden gelenlere giriş yasağı

Fransa, Güney Afrika’da ortaya çıkan Kovid-19’un B.1.1.529 mutasyonu sebebiyle, en az 48 saat için Güney Afrika, Lesoto, Botsvana, Zimbabve, Mozambik, Namibya ve Esvatini ülkelerinden gelenlerin girişlerini askıya aldığını açıkladı. Açıklamada “Fransa, özellikle endişe verici koronavirüsün yeni bir mutasyonu nedeniyle Güney Afrika da dahil olmak üzere 7 güney Afrika ülkesinden gelenleri askıya alıyor” ifadelerine yer verildi.

Biontech’den açıklama

Koronvirüse karşı, Pfizer ile güçbirliği yaparak en etkili aşılardan birini geliştiren Almanya merkezli BioNTech yeni B.1.1.529 varyantının mevcut aşının korumasından kaçıp kurtulamayacağını belirlemeyi mümkün kılacak çalışmaların ilk sonuçlarının “en geç iki hafta içinde” açıklanacağını duyurdu.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler