NEW YORK (TURKISH JOURNAL)- New York Valisi Kathy Hochul Cuma günü, Güney Afrika’da görülen yeni Covid-19 varyantına karşı hastane kapasitesini artırmak ve tıbbi personel eksikliklerini gidermek amacıyla acil durum ilan etti.
Başkan Joe Biden’ın cuma günü Güney Afrika ve bölgedeki diğer yedi ülkeden ABD’ye seyahatlerin pazartesi gününden itibaren kısıtlanacağını duyurmasının ardından bir dönem COVID-19 vakalarının dünyadaki merkezi üssü olan New York eyaleti de yeni varyant tespit edilmeden acil durum kararı aldı.
Demokrat Partili valisi Hochul’un imzaladığı karar, 3 Aralık’ta yürürlüğe girecek, 15 Ocak tarihine kadar yürürlükte kalacak.
Bir hastanenin personel yatak kapasitesinin %10’dan az olduğu durumlarda, New York Sağlık Müdürlüğü’nün zorunlu olmayan ve acil olmayan hastane prosedürlerini sınırlamasına izin verecek olan acil durum ilanı, aynı zamanda acil tıbbi malzeme elde etmek için eyaletin satın alma kapasitesini de genişletmiş olacak.
Vali Hochul kararla ilgili açıklamasında, “Yeni omikron varyantı New York’ta henüz tespit edilmemiş olsa da, geliyor” diye uyardı.
Hochul, New York’un, omikron varyantı ortaya çıkmadan önce bile, vakalarda potansiyel bir artışa ilişkin “uyarı işaretleri” gördüğünü kaydetti.
Hochul açıklamasına şöyle devam etti:
“COVID-19’un yayılmasını önlemek ve bu salgınla mücadele etmek için olağanüstü önlemler aldık. Bununla birlikte, önümüzdeki kış ani artışların uyarı işaretlerini görmeye devam ediyoruz ve yeni omikron varyantı New York Eyaletinde henüz tespit edilmemiş olsa da, geliyor.”
Açıklamasında “Hazırlık olarak, bugün hastane kapasitesini genişletmek ve hastane sistemlerimizin kış aylarına girerken pandeminin yol açtığı her türlü zorlukla başa çıkabilmesini sağlamaya yardımcı olmak için acil adımlar atıyorum” diyen Hochul “Aşı, salgınla mücadelede en büyük silahlarımızdan biri olmaya devam ediyor. Her New York’luyu aşı olmaya ve aşıları tam olarak yaptırmaya teşvik ediyorum” ifadelerini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü Cuma günü yaptığı açıklamada, yeni varyantın son derece bulaşıcı ve “çok sayıda mutasyona” sahip olduğunu duyurdu.
Yeni varyant nerelerde görüldü?
Yeni varyant bugüne kadar, Güney Afrika, Belçika, Botsvana, Zimbabve, Namibya, Lesoto, Eswatini, Mozambik ve Malavi, İsrail ve Hong Kong’da tespit edidi.
İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, yen omikron koronavirüs varyantı iki vakaya rastlandığını duyurdu.