2 C
New York kenti
Çarşamba, Nisan 9, 2025

BM Güvenlik Konseyi’ne bugüne kadarki en sert eleştiri

Mutlaka Oku

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (GOLDENHORN AGENCY)- Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında sanal bir konuşma yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, konuşmasında BM Güvenlik Konseyi’ne bugüne kadarki en sert eleştirilerde bulunan isim olurken, Rusya’nın konseyden çıkarılması, aksi takdirde Konseyin feshedilmesi gerektiğini söyledi.

15 üye ülkeden oluşan BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna’nın Bucha kasabasında Rus askerleri tarafından toplu olarak sivilleri katlettiği iddialarını değerlendirmek üzere acil toplandı.

Zelenski, Kiev yakınlarındaki Rus kuvvetlerinin geri çekilmesiyle Bucha kasabasında ortaya çıkarılan vahşet görüntülerinin ardından toplanan BM Güvenlik Konseyi’ne hitap etti.

Rusya’nın da veto yetkili şekilde üyesi olduğu BMGK’ya seslenen Zelenski, “Saldırganlıkla mücadele etmek ve barışı sağlamak için tasarlanmış dünyanın kilit kurumunun etkili bir şekilde çalışamayacağı açıktır.” dedi.

Zelenski konuşmsında, “Bayanlar baylar, size BM Şartı’nın 1. Maddesi, Bölüm 1’ini hatırlatmak isterim.” diyeyerek şunları söyledi:

“Teşkilatımızın amacı nedir? Amacı, barışı korumak ve buna bağlı kalınmasını sağlamaktır. Ve şimdi BM tüzüğü, Madde 1’den başlayarak kelimenin tam anlamıyla ihlal edilmiştir. Peki diğer tüm Maddelerin anlamı nedir?”

Vahşeti BMGK üyelerine anlattı

Duygusal konuşmasında “Birini aramaya çalışırken kadınları evlerinin önünde vurup öldürdüler… Bütün aileleri, yetişkinleri ve çocukları öldürdüler ve cesetleri yakmaya çalıştılar” diyen Zelenski, “Her gün ölenlerin anısını onurlandıran insanlar ve ölen, işkence gördükten sonra başlarının arkasından vurularak öldürülen sivillerin anısına sesleniyorum” ifadelerini kullandı.

Zelenski daha sonra şöyle devam etti:

“Bazıları sokaklarda vuruldu. Bazıları kuyulara atıldı, orada acı içinde öldüler. Dairelerinde, evlerinde öldürüldüler, bombalarla havaya uçtular. Siviller, arabalarının ortasında otururken tanklar tarafından ezildi. yol, sadece zevkleri için. Kadınlar çocuklarının gözü önünde tecavüze uğradı ve öldürüldü. Saldırgan onlardan duymak istediklerini duymadığı için dilleri koparıldı.”

Bucha vahşeti diğer şehirlerde de tekrarlanabilir

Bucha’da bulunan dehşetin Ukrayna’nın diğer şehirlerinde de tekrarlanacağı konusunda uyarırken, BMGK’yı sorumluluğa davet eden Zelenski, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Nazilerin yargılandığı Nürnberg davalarına benzer şekilde, “cezai emirler” veren ve insanlarını öldürerek bunları yerine getiren Rusların mahkeme önüne çıkarılması çağrısında bulundu.

2. Dünya Savaşından sonra en hızlı zorunlu nüfus hareketi

Toplantıya katılarak bir konuşma yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, savaş sadece bir ayda on milyondan fazla insanı yerinden ettiğini ve bunun İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en hızlı zorunlu nüfus hareketi olduğunu söyledi.

Savaşın Ukrayna sınırlarının çok ötesine geçtiğini belirten Guterres, gıda, enerji ve gübre fiyatlarında büyük artışlara yol açtını belirtti.

Guterres şunları kaydetti:

“Savaş tedarik zincirlerini bozdu ve nakliye maliyetini artırarak gelişen dünya üzerinde daha da fazla baskı yarattı. Pek çok gelişmekte olan ülke, Covid-19 pandemisinin etkisi ve nihayetinde küresel ekonomik ve finansal sistemimizin adaletsiz doğasından kaynaklanan yeterli likidite ve borç tahliyesi eksikliği nedeniyle zaten borç çöküşünün eşiğindeydi.”

“Müzakerelerdeki herhangi bir ilerleme, hızla sahada eyleme dönüştürülmeli”

Konsey üyelerine brifing veren BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo da sivil toplum kuruluşları ve medyadaki haberlere göre, Chernihiv, Harkov ve Kiev bölgelerinde de sivillere yargısız infaz, tecavüz ve yağma olaylarının yapıldığını belirtti.

Ukrayna’da 24 Şubat ve 4 Nisan’da Rus işgalinin başlamasından bu yana en az bin 480 sivilin öldürüldüğünü ve en az 2 bin 195 kişinin de yaralandığını söyleyen Dicarlo, çatışmadalarda zarar gören Ukraynalı sivillerin sayısının 17 Mart’ta BM Güvenlik Konseyi’ne verilen son brifingden bu yana “iki kattan fazla” arttığını bildirdi.

Barış çabalarına ve müzakereler ev sahiplği yapan Türk hükümetine takdir

Konuşmasında, savaşı sona erdirmek için diplomatik çabaların ve Ukraynalı ve Rus temsilciler arasında doğrudan görüşmelerin devam ettiğini belirten Dicarlo, “Rusya ve Ukrayna ile ilişki kuran diğer pek çok kişinin çabalarını ve iki ülke arasındaki müzakerelere ev sahipliği yaptığı için Türkiye Hükümetini takdir ediyoruz.” dedi.

BM Genel Kurulu’nda ezici bir çoğunlukla kabul edilen “Rusya’nın savaşa son vermesi ve askerlerini çekmesi”ne ilişkin kararı hatırlatan Dicarlo “müzakerelerdeki herhangi bir ilerleme, hızla sahada eyleme dönüştürülmelidir.” çağrısında bulundu.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler