NEW YORK (GOLDENHORN AJANSI) – Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM), son birkaç ayda yaklaşık 14 milyon insanın evini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.
BMMYK, yüz binlerce insanın savaş tarafından yerlerinden edilmeye devam ettiği Ukrayna’daki durumla ilgili güncellemede bulundu.
BM BMMK’ne göre, 5,9 milyon insan başka ülkelerde güvenlik aramak için sınırları geçmek zorunda kaldı.
IOM göre ise, nisan sonuna kadar ülke genelinde sekiz milyondan fazla insan ülke içinde yerinden edildi, sadece iki haftada 322 bin kişi arttı.
İnsani yardım görevlileri daha önce Ukrayna’da ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 2,7 milyon kişinin daha önceki ikamet yerlerine geri döndüğünü ve Ukrayna içindeki hareketliliğin karmaşıklığını daha da vurguladığını belirtiyorlar. IOM’ye göre, geri dönenlerin yüzde 13’üne tekabül eden 353 bin kişi mevcut durum nedeniyle evlerini tekrar terk etme niyetinde olduğunu belirtti.
“Ağır insan hakları ihlallerine ilişkin iddialar gelmeye devam ediyor”
BM Sözcülüğü, BM’deki ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ndeki görevlilerinin Ukrayna’daki ağır insan hakları ihlallerine ilişkin rapor ve iddialar almaya devam ettiğini bildirdi.
BM Sözcülüğünün konuya ilişkin açıklamasında “Rus silahlı kuvvetleri ve müttefikleri tarafından yapıldığı iddia edilen yerinden edilme olayları, tecavüz raporları, sivil kadınlara ve kız çocuklarına, erkeklere ve oğlan çocuklarına yönelik cinsel şiddet tehditleri dahil Ukrayna’da ağır insan hakları ihlallerine ilişkin raporlar ve iddialar almaya devam ediyor. Ukrayna’daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu, bazıları savaş suçu teşkil edebilecek vakaları belgeliyor ve araştırıyor.” ifadelerine yer verildi.
-“Ukrayna Özel Sektör Bağış Takibi”-
Sözcülük günlük basın brifingteki açıklamasında ayrıca,
Ukraya’ya fon sağlama konusunda, insani yardım görevlilerinin, benzeri görülmemiş cömertlik gösterisini belgelemek ve insani yardım fonu akışlarıyla ilgili şeffaflığı artırmak için etkileşimli bir Ukrayna Özel Sektör Bağış Takibi adlı bir program başlatığını bildirdi.
Açıklamada özel sektörün “Ukrayna’daki savaşa insani müdahale için 1 milyar dolardan fazla nakit ve ayni bağışta bulundu. Üye devletler, Ukrayna’daki yardım kuruluşlarının savaştan etkilenen insanları desteklemek için talep ettiği 2,25 milyar doların 1 milyar dolarını kullanılabilir hale getirdiği.” bilgisi de yer aldı.
-Ankara’daki insani yardım görüşmeleri-
Sözcülük günlük basın brifingteki açıklamasında ayrıca, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths’in Türkiye’deki angajmanı hakkında dün sorulan bir soruya cevaben, “insani yardım meslektaşlarımız, dün Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la görüştüğünü, Türkiye’nin BM’nin Ukrayna’daki acil insani kaygılara yönelik ilerleme çabalarına verdiği destek üzerinde odaklandığı” ifadelerine yer verildi.
-Suriyeler için yardım çağrısı-
Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths bugün Brüksel’de, Suriyelileri, onlara ev sahiliği yapan toplulukları ve ihtiyacı olan ülkeleri desteklemek için bu yıl 10.5 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bağışçıları Suriye’ye katkıda bulunmaya çağırdı.
Griffiths, derinleşen ekonomik kriz, süregelen yerinden edilme ve iklimsel şokların yanı sıra ülkenin kamu hizmeti altyapısına ve diğer hizmetlerinin çoğuna zarar veren veya yok eden on yıllık çatışmanın etkisiyle insani ihtiyaçların derinleştiğini kaydederken, BM’nin tüm yöntemlerle erişimi güçlendirme çabalarını yineledi.
Suriye Özel Elçisi Geir Pedersen de Brüksel’deki delegelere, ülkede siyasi bir çözümden uzak olunduğunu ifade ederken, Anayasa Komitesi’nin yıkıcı bir çatışmanın yaralarını saracak yeni bir toplumsal sözleşmenin kurulmasına yardımcı olabileceğine dair umudunu dile getirdi.