WASHINGTON (GOLDENHORN AJANSI)- ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından sağlanan güçlü uzay diplomasisi desteğiyle öncülük edip, uluslararası imzaya açtığı Artemis Anlaşmalarına bugüne kadar 19 ülke imza koydu.
ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, barışçıl, sorumlu ve üretken işbirliği için zemin hazırlayarak, sivil uzay araştırmalarına rehberlik etmek için ortak bir ilkeler dizisinden oluşan Artemis Anlaşmaları’na imzayanlar ülkelerin sayısı 19’a ulaştı.
Artemis Programına katılan en son ülke Brezilya ve Meksika’dan sonra bu programı onaylayan üçüncü Latin Amerika ülkesi Kolombiya oldu. Artemis Anlaşmalarına, NASA Genel Merkezi’nde yapılan imza töreninde Kolombiya adına Devlet Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Marta Lucía Ramírez, NASA Yöneticisi Pam Melroy ile birlikte imzaladı.
Artemis Anlaşmalarını, Başkan Yardımcısı Harris’in önderliğinde, 10 Mayıs 2022 itibariyle imzalayan ülkeler şöyle sıralandı: Avustralya, Bahreyn, Brezilya, Kanada, Kolombiya, İsrail, İtalya, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Lüksemburg, Meksika, Yeni Zelanda, Polonya, Romanya, Singapur, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve ABD.
Artemis Anlaşmaları’nın temeli, 1967’de ABD, SSCB ve İngiltere arasında imzalanan ve sonraki yıllarda Türkiye dahil yaklaşık 110 ülkenin de onayladığı ve uzay hukukunun temel metni olarak kabul edilen “Outer Space Treaty”e (Dış Uzay Anlaşması) dayanıyor.
Artemis Anlaşmaları, barışçıl amaçlar, şeffaflık, birlikte çalışabilirlik, acil yardım, uzay nesnelerinin kaydı, bilimsel verilerin serbest bırakılması, uzay mirasının korunması, uzay kaynaklarının güvenli ve sürdürülebilir kullanımı, ülkelerin uzay faaliyetlerinin çakışmasının önlenmesi ve uzay araçlarının imhası da dahil olmak üzere yörüngesel enkazın azaltılmasını içeren temel ilkeleri içeriyor.