6.1 C
New York kenti
Çarşamba, Aralık 11, 2024

BMGK’daki Kuzey Kore’ye yaptırım kararına Çin ve Rusya vetosu

Mutlaka Oku

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (GOLDENHORN AJANSI)- Ali Çınar – ABD’nin hazırladığı Kuzey Kore’ye yaptırımların sertleştirilmesini içeren Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tasarısı, Rusya ve Çin’in veto hakkını kullanması nedeniyle reddedildi.

15 üye ülkeden oluşan BMGK’nın mayıs ayı dönem başkanı ABD’nin, Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlarla ilgili tasarı oylamaya sunuldu.

Kuzey Kore’ye yıllık ham petrol ihracatının 1 milyon varil azaltılarak 3 milyon varile düşürülmesini, rafine petrol ihracatının ise 125,000 varil azaltılarak 375,000 varile düşürülmesini öngören karara on üç ülke destek verirken Rusya ve Çin önerilen tasarıyı veto etti.

ABD tarafından sunulan Güvenlik Konseyi kararı, Kuzey Kore’nin çarşamba günü kıtalararası bir balistik füze denemesi için ceza olarak yasal olarak ithal edebileceği petrol miktarını azaltacaktı.

Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun, “ABD, yaptırımların uygulanmasına tek taraflı vurgu yapmamalı. Aynı zamanda siyasi bir çözümü teşvik etmeye çalışmalı” dedi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ABD’yi Kuzey Kore’nin “düşmanca faaliyetleri” durdurma çağrılarını görmezden gelmekle suçlayarak, Kriz durumlarına yeni yaptırımlar getirmekten başka bir tepkileri yok gibi görünüyor” dedi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne atıfta bulunarak, “Konsey kısıtlaması ve sessizliği tehdidi ortadan kaldırmadı, hatta azaltmadı. Bir şey olursa, DPRK bu Konseyin eylemsizliği ile cesaretlendi” dedi. ABD’nin Kuzey Kore’ye karşı ek yaptırımlar da dahil olmak üzere tek taraflı adımlar atacağını söyledi. ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield ayrıca, bu yıl toplam 23 adet füze fırlatmasının “tüm uluslararası toplumun barış ve güvenliğine tehdit oluşturduğunu” söyledi.

Başkan Joe Biden Asya gezisinde, Kuzey Kore lideri ile görüşmeye hazır olduğunu açıklarken,Kuzey Koreden bu teklife yanıt gelmemişti. Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un’un Biden’in selefi Donald Trump ile üç yüksek profilli toplantıda bir araya gelmiş ama bir sonuç çıkmamıştı.

BMGK, nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore’ye 2006’dan bu yana ekonomik ve askeri yaptırımlar uyguluyor.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler