6.1 C
New York kenti
Perşembe, Aralık 12, 2024

Uluslararası Çalışma Örgütü: Küresel iş piyasasındaki toparlanma tersine gidiyor

Mutlaka Oku

BİRLEŞMİŞ MİLETLER (GOLDENHORN AJANSI)- Ali Çınar- Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), küresel iş piyasasının toparlanmasının tersine döndüğünü belirtti ve Kovid-19’u ülkelerde ve ülkeler arasındaki eşitsizlikleri artıran “diğer çoklu krizleri” nedeni olarak gösterdi.

ILO Genel Direktörü Guy Ryder, çalışma dünyasıyla ilgili en son örgüt raporunda “geçen yılın son aylarında küresel istihdamın sanayileşmiş ülkelerde daha yüksek seviyelere dönmesiyle birlikte geçici toparlanma işaretleri olmasına rağmen” arttığını belirterek,  gıda ve yakıt fiyatları ile finansal türbülansın, iş piyasasını istikrarsızlaştırdığını dile getirdi.

Küresel tedarik zinciri aksaklığının da Ukrayna’daki savaş nedeniyle daha da kötüleştiğini belirten ILO Direktörü Ryder, Rus işgalinin,global piyasalarda tam etkisinin daha düşük olduğuna dikkat çeker iken-  savaşın hali hazırda  Ukrayna’daki işgücü piyasalarını etkilediğini açıkladı.

Genel Direktörü Ryder, istihdam açığı konusunda açıklamalarda bulundu.Ryder, “Örneğin, 2021’in son çeyreğinde küresel olarak çalışılan saat sayısında önemli kazanımlar gördük. Ancak 2022’nin ilk çeyreğinde saat sayısı tekrar düştü; önemli ölçüde düştü.” dedi. ILO’ya göre, bugün pandemi öncesine göre 112 milyon daha az tam zamanlı iş olduğu tahmin edilir iken, daha az sanayileşmiş ekonomiler, yılın ilk çeyreğinde, mevcut tam zamanlı işlerin kriz öncesi seviyelere kıyasla yüzde 3,6 ila 5,7 arasında düşmesiyle gerileme yaşandığı açıklandı.

Ryder “Bu farklı eğilimlerin 2022’nin ikinci çeyreğinde daha da kötüleşmesi muhtemel” diyerek, bazı gelişmekte olan ülkelerin, BM Genel Sekreteri’nin eşitlikçi bir reform yapılmasıni onerdigi katı mali kurallar ve yüksek borç geri ödeme koşulları nedeniyle geride bırakıldıklarına dikkat çekti.

ILO’nun Çalışma Dünyası Gözlemi raporunda, 2021’de beş işçiden üçünün maaşlarının 2019’un son çeyreğinde kazandıklarının altında kaldığı ülkelerde yaşadığını tespit edildi. ILO, salgından en çok etkilenenlerin de – özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde – olduğunu belirterek,yılın ilk çeyreğinde erkeklerin kadınlara göre çalıştığı saat sayısında yüzde 0,7’lik bir artışa işaret edildi. 

Yoksul haneler ve kayıt dışı ekonomideki küçük işletmeler de, KOVİD-19’un etkileri ve Ukrayna krizi nedeni ile  üretimde aksaklıklar ve ticaretteki kesintilerin yol açtığı gıda ve emtia fiyatlarındaki artış nedeniyle “ağır bir şekilde zarar görüyor” ifadesine yer verildi.

Yazar

- Advertisement -

Daha Fazla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisement -

Son Eklenenler