BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (Goldenhorn Ajansı)- Görev süresi 10 Temmuz’da dolacak olan Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden, Suriye’de milyonlarca kişiye insani yardımların yapılmasına imkan tanıyan BM mekanizmasının süresinin uzatılmasıyla ilgili BM Güvenlik Konseyi kararı, Rusya tarafından veto edildi.
15 üyeden oluşan BM Güvenlik Konseyi, Norveç ve İrlanda tarafından sunulan, Suriye’nin kuzeybatısına sınır ötesi insani yardım mekanizmasının görev süresinin 12 ay daha uzatılmasına içeren kararı oyladı.
Kararın oylamasında, 13 ülke lehte “evet” oyu kullanırken, Rusya “hayır” oyu vererek, kararı veto etti. BMGK’daki oylamalarda genellikle Rusya’nın yanında yer alan veto yetkili Çin’in son oylamada “çekimser” oy kullanarak, Rusya’ya destek vermediği görüldü.
Rusya’nın konseye sunduğu karşı karar da konseyde, ABD, Fransa ve İngiltere’nin hayır oyu ve 10 ülkenin çekimser kalmasıyla kabul edilmedi.
Büyükelçi Thomas-Greenfield: BMGK için karanlık, Suriye halkı için üzücü gün
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield BM Sınır Ötesi Mekanizmasını Suriye’ye yeniden yetkilendirme kararına ilişkin oylamaların ardından yaptığı açıklamada “Bu, BM Güvenlik Konseyi için kara bir gün ve Suriye halkı için gerçekten üzücü bir gün.” dedi.
Büyükelçi Thomas Greenfield açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Suriye’nin kuzeybatısında 4,1 milyon insanın insani yardıma ihtiyacı var. Ve bugün, bir üye – Güvenlik Konseyi’nin bir üyesi (Rusya)- onları ihtiyaç duydukları gıda, bebek bezi, ilaç ve malzemelerden aktif olarak kesmeyi seçti. Bugün Rusya, Suriye’deki hastaneleri ve okulları kapatmayı tercih etti. Rusya, 85 bin Suriyeliye beslenme yardımını ve 250.000 kadın ve kız çocuğuna yönelik haysiyet kitlerini reddetmeyi seçti. Suriye’yi kasıp kavuran açlık dalgasını durdurabilecek hayat kurtaran terapötiklerin sevkiyatını durdurmayı seçtiler. Bu Suriye halkı için bir ölüm kalım oyuydu ve Rusya ikincisini seçti.”
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard da, Rusya’nın sınır ötesi mekanizmayı vetosunu, insan haklarına bir darbe olarak değerlendi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü BM Direktörü Louis Charbonneau ise kararı, “Rusya’nın kuzeybatı Suriye için sınır ötesi yardımı alaycı vetosu, Rus liderlerin insan hayatını hiçe saymasının tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştığının göstergesi” olarak yorumladı.
BM sınır ötesi yardım dağıtım mekanizması, BM ve uygulayıcı ortaklarının Suriye hükümetinin izni olmadan yardım sağlaması için 2165 (2014) sayılı kararla kurulmuştu.