BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (GOLDENHORN AJANSI)- Birleşmiş Milletler (BM), Pakistan’ın 1.150’den fazla insanın ölümüne, 33 milyon kişinin maddi kayba uğramadına neden olan sel felaketiyle başa çıkılmasına yardımcı olmak olmak amacıyla 160 milyon dolarlık bir fon kurarak yardım çağrısında bulundu.
Pakistan Planlama Bakanının pazartesi günü yaptığı açıklamada, sellerde ilk tahminlere göre 1150’den fazla can kaybı ve 10 milyar dolardan fazla maddi kaybın olduğunu belirterek uluslararası yardım çağrısında bulunmasının ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Pakistan’a yardım için 160 milyon dolarlık bir fon kurulduğunu açıkladı.
Genel Sekreter Guterres yayınladığı video mesajıyla yaptığı çağrıda, “Bu iklim felaketi 1000’den fazla insanı öldürdü ve çok daha fazlasını yaralandı. Milyonlarca insan evsiz, okullar ve sağlık tesisleri yıkıldı, geçim kaynakları paramparça oldu, kritik altyapı yok edildi ve insanların umutları ve hayalleri yok oldu.” diyerek sellerden ülkenin her ilinin etkilendiğini söyledi.
Guterres Pakistan’a yardım çağrısında şunları kaydetti:
“Mülteciler Yüksek Komiserliği görevimde, milyonlarca Afgan mülteciyi karşılayan ve koruyan ve çoğu durumda sınırlı kaynaklarını paylaşan Pakistan halkının muazzam bağışlayıcı ruhuna tanık oldum.
Bu cömert insanların bu kadar acı çektiğini görmek kalbimi kırıyor.”
BM ve Pakistan Hükümeti liderliğindeki sel felaketine müdahaleyi desteklemek için 160 milyon dolarlık bir fon kurulduğunu bildiren Guterres, “Fonlar, 5,2 milyon kişiye gıda, su, sanitasyon, acil durum eğitimi, koruma ve sağlık desteği sağlayacak.” diye konuştu.
Guterres konuşmasında şunları söyledi:
“Pakistan Hükümeti uluslararası toplumun yardımını istedi. Bu devasa krize hızlı ve işbirliği içinde yanıt vermek için birlikte çalışalım. Hepimiz dayanışma içinde adım atalım ve ihtiyaç anında Pakistan halkını destekleyelim. Gezegenimizin iklim değişikliğiyle yok olmasına doğru uyurgezerliğe son verelim. Bugün, Pakistan. Yarın, senin ülken olabilir.”
-İklim değişimi vurgusu-
Guterres konuşmasında ayrıca “Güney Asya’nın, dünyanın küresel iklim krizi noktalarından biri” olduğunu belirtirken,
“Bu sıcak noktalarda yaşayan insanların iklim etkilerinden ölme olasılığı 15 kat daha fazladır. Dünya çapında giderek daha fazla aşırı hava olayı görmeye devam ederken, küresel sera gazı emisyonları artmaya devam ederken, hepimizi, her yerde artan bir tehlikeye sokarken, iklim eyleminin ikinci plana atılması çok çirkin.” ifadelerini kullandı.