BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (GOLDENHORN AJANSI)- İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) 1 Eylül’de yayınladığı Rus ve Rusya bağlantılı güçlerin, çatışmalardan kaçanlar da dahil olmak üzere Ukraynalı sivilleri Rusya Federasyonu’na veya Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilen bölgelerine zorla naklettiği iddiasını içeren raporu BM Güvenlik Konseyi’ne taşındı.
ABD ve Arnavutluk’un yaptığı acil toplantı çağrısıyla bir araya gelen BMGK üyeleri, öğleden sonraki oturumunda İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün, Rusya’nın filtreleme operasyonları yürüterek, ciddi iddiaları içeren raporunu görüştü.
Toplantıda konuşan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Rus hükümeti de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelen bilgilerin, Rus yetkililerin 900 bin ila 1,6 milyon Ukraynalıyı sorguladığını, gözaltına aldığını ve zorla sınır dışı ettiğini gösterdiğini ve Rusya’ya, genellikle de uzak doğu bölgelerindeki izole bölgelere gönderildiklerini söyledi.
Konuşmasında, bu operasyonların, Rusya’nın kendi kontrolüne yeterince uyumlu veya uyumlu görmediği kişileri belirlemeyi amaçladığını belirten Thomas-Greenfield, “Ukrayna yanlısı eğilimler nedeniyle Rus kontrolünü tehdit ettiği düşünülenlerin ‘kaybolduğuna’ veya daha fazla gözaltına alındığına dair artan ve güvenilir kanıtlar var.” dedi.
Büyükelçi Thomas-Greenfield gelen bilgilerin, binlerce çocuğun filtrelemeye tabi tutulduğunu gösterdiğini, “bazılarının ailelerinden ayrıldığını ve Rusya’da evlatlık verilmeden önce yetimhanelerden alındığını” kaydetti. ABD’ye göre, sadece temmuz ayında “1800’den fazla çocuk Ukrayna’nın Rus kontrolündeki bölgelerinden Rusya’ya transfer edildi”
İddiaları “fantezi” ve yeni bir dezinformasyon kampanyası olarak nitelendiren Rusya, ABD’nin Ukrayna’ya gönderdiği silahların görüşülmesi amacıyla BMGK’yı acil toplantıya çağırdı.
Toplantıda konuşan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Batıyı ülkesini karamalakla suçladı. Büyükelçi Nebenzia, 600 binii çocuk olmak üzere 3,7 milyondan fazla Ukraynalı’nın Rusya’ya veya doğu Ukrayna’daki Rus kontrolündeki ayrılıkçı bölgelere gittiğini, ancak “hapishanelerde tutulmadıklarını” ifade etti.
Daha sonra söz alan ABD’li büyükelçi Thomas-Greenfield, ABD’nin Rusya’nın filtrelemeyi reddedeceğini bildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Ancak bunlardan herhangi birinin doğru olup olmadığını bilmenin basit bir yolu var. Birleşmiş Milletlerin girmesine izin verin. Bağımsız gözlemcilere erişim izni verin. STK’lara erişim izni verin. İnsani yardım erişimine izin verin. Bırakın dünya neler olduğunu görsün.”
DiCarlo: BM’ye erişim sağlansın, iddialar soruşturulsun
Siyasi İşlerden Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo da konuşmasında, iddiaların soruşturulması çağrısında bulundu. DiCarlo, “son derece rahatsız edici” ve “zorla yerinden edilme, sınır dışı etme ve Rusya Federasyonu ve bağlı yerel güçler tarafından yönetilen ‘filtreleme kampları’” iddialarının soruşturulmasını istedi.
Rusya’nın kontrolündeki bölgelerde yaşayan Ukraynalılara BM’nin erişimi için çağrıda bulundu DiCarlo, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Ukrayna’daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu’nun “devam eden savaşla ilgili olarak gözaltına alınan tüm kişilere engelsiz erişime sahip olması gerektiğini” söyledi.
DiCarlo, buna Ukraynalı savaş esirlerinin ve Rusya Federasyonu’ndaki tutukluların gözaltı yerlerine erişim de dahil olduğunu belirterek, “Çatışmanın her iki tarafı da uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerine tam olarak uymalıdır.” dedi.
DiCarlo, “Rus makamlarının ebeveyn bakımı olmayan çocuklara Rus vatandaşlığı vermek için basitleştirilmiş bir prosedür benimsemesinden ve bu çocukların Rus aileleri tarafından evlat edinilmeye uygun olacağından endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
“Rusya ve bağlantılı gruplar Ukraynalı sivilleri “filtreleme” sürecine tabi tuttu”
BM İnsan Hakları Genel Sekreter Yardımcısı Ilze Brands Kehris da toplantıda yaptığı konuşmada, BM’nin Rus askerleri ve bağlantılı grupların Ukraynalı sivilleri “filtreleme” adı verilen istilacı bir sürece tabi tuttuğunu doğruladığını söyledi. Brands Kehris de konuşmasında, Rusya tarafından gözaltına alınanlara erişim çağrısında bulunurken şunları kaydetti: “Ofisimizin belgelediği durumlarda, ‘filtreleme’ sırasında, Rus silahlı kuvvetleri ve bağlantılı silahlı gruplar, kişileri bazen zorla çıplaklık da dahil olmak üzere üst aramalarına ve kişisel özgeçmişleri, aile bağları, siyasi görüşleri ve bağlılıkları hakkında ayrıntılı sorgulamalara tabi tuttu.”
Brands Kehris, BM İnsan Hakları ofisinin, mobil cihazlar da dahil olmak üzere kişisel eşyaların incelediğini, kişisel kimlik verileri, resimler ve parmak izleri topladıklarını belirtirken, ülkelerinin silahlı kuvvetleri veya devlet kurumlarıyla bağları olduğu veya Ukrayna yanlısı veya Rusya karşıtı görüşlere sahip olduğu algılanan Ukraynalı sivillerin keyfi olarak gözaltına alındığı, işkence gördüğü veya kaybolduklarını içeren vakaları belgelediğini söyledi.
Toplantıda Ukrayna ve bazı Batılı devletler de çocukların Rusya’ya veya işgal ettiği topraklara zorla nakledilmeleri konusunda endişelerini dile getirdiler.
Ukrayna: “İnsanlarımız Sibirya ve Uzak Doğu’nun izole ve sıkıntılı bölgelerine gönderiliyor”
Ukrayna’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Khrystyna Hayovyshyn ise Rusya’nın Ukrayna’nın güney ve doğu bölgelerinden binlerce çocuk da dahil olmak üzere yaklaşık 2,5 milyon Ukraynalıyı zorla Rusya’ya götürdüğünü söyledi. Daimi Temsilci Yardımcısı Hayovyshyn konuşmasında, “İnsanlarımız Sibirya ve Uzak Doğu’nun izole ve sıkıntılı bölgelerine transfer ediliyor…Bu suçun boyutu korkunç.” ifadelerini kullandı.