BİRLEŞMİŞ MİLLETLER- Ali Çınar- Biden yönetimi ve Avrupalı birçok müttefik ülke , Rusya’nın Ukrayna’daki toprak iddialarını kınayan tarihi bir kararın geçmesi için BM de birçok üye ülke ile temas halindeler. ABD, Avrupalı ve diğer müttefik yetkililer, ülkeleri BM Genel Kurulu’nda Rusya’ya karşı oy kullanmaya ikna etmek için elektronik tablolar, telefon görüşmeleri, WhatsApp mesajları, yüz yüze sohbetler ve ara sıra yapılan kamuoyu yorumlarını kullanıyor.
BM Genel Kurulu Başkanı Csaba Kőrosi, gelecek Pazartesi günü ,Rusya’nın kınanma tasarısını tartışmaya başlamak üzere acil özel oturumunu yapılacağını açıklamıştı. Üye ülkelerin BM Genel kurulu kürsüsünde konuşmaları dinlendikten sonra,gelecek haftanın ortasında oylama yapılması bekleniyor. Üst düzey bir İngiliz diplomat, kampanyayı “büyük bir lobi ve sosyal yardım çabası” olarak nitelendirir iken, BMin Rus misyonu ise oylamanın kapalı şekilde olması için kulis yaptığı haberleri ortaya çıktı
Karar kabul edilirse, Batı’nın Rus lider Vladimir Putin’i tecrit etme çabalarını hızlandıracak, Putin’in bir kurtarıcı olduğu iddiasını baltalayacak ve savaşın tırmanmasının yalnızca daha fazla küresel tepkiye neden olacağına inanılıyor.
Avrupa Birliği, karar taslağını tartışmak için neredeyse tüm BM üyeliğini – 188 ülkeyi – davet etti. Beyaz Rusya, Suriye, Kuzey Kore ve Eritre, önceki BM kararlarında Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne karşı çıktıklarından dolayı davet almadılar.
Karar taslağında, Moskova’nın askerlerini Ukrayna’dan çekmesini talep ediyor ve Kremlin’in dört bölgeyi Rus olarak talep etmek için düzenlediği “yasadışı sözde referandumların” “uluslararası hukukta hiçbir geçerliliği olmadığını ve birlik oluşturmadığını” dile getiriyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınayan Mart ayında elde edilen 141 oyun aynısı veya benzer sonucun çıkması bekleniyor.İsmi açıklamayan bir Avrupa büyükelçisi, “Amaç, mükemmel bir metin üzerinde anlaşmak yerine koalisyonu büyütmek” dedi.
Geçen hafta BM Güvenlik Konseyinde oylanan tasarı Rusya’nın veto etmesi nedeni ile kabul edilmemişti.Aynı oylamada Hindistan ve Çin ise çekimser oy kullanmıştı